אומגה 3 היא קבוצה של חומצות שומן חיוניות ובלתי-רוויות: ALA, EPA ו- DHA.
אומגה 3 במזון היא מהותית להתפתחות שלנו ולתפקוד שלנו במהלך החיים הבוגרים. עם זאת, אומגה 3 במזון יחסית דלה בתזונה המערבית; אשר עשירה בשומני טרנס, שלא בריאים לגופנו כלל, משום שגופנו לא יודע כיצד להתמודד עמם. בשל כך, הרבה מאיתנו ככל הנראה סובלים מחסך של אומגה 3 במזון, אולי אפילו כדאי לנו לשקול להוסיף תוסף תזונה, שיסייע לנו לפצות על החסך.

 

אומגה 3 במזון – חומצות השומן השונות:

 

מעבר לאומגה 3, קיימים עוד שני סוגים של שומנים שאנו מעכלים, אשר פחות בריאים לגופנו:

 

  • אומגה 6 – גם אומגה 6 היא חומצת שומן בלתי-רוויה, אשר נחשבת בריאה עבורנו. עם זאת, היא קיימת ברוב המאכלים של התזונה המערבית, לכן רבים מאיתנו סובלים מעודף שלה. המטרה היא לנסות לשמור על איזון, בין אומגה 3 ואומגה 6 בגופנו.

  • חומצת שומן רוויה – חומצה שהגוף שלנו מכיר, אך מתקשה יותר לעכל, משום שחומצת שומן זו דורשת יותר אנרגיה לפירוק. חומצות שומן רוויות לא תמיד מתפרקות במלואן. כתוצאה מכך, ה"שאריות" מצטברות לאורך כלי הדם שלנו ולאט-לאט, חוסמות אותם.

  • שומן טרנס – השומן הכי לא בריא לגופנו; מדובר בשומן כימי שגופנו מתקשה לזהות, לכן לרוב הוא מתקשה מאוד לפרק אותו או לנצל אותו לתפקודים גופניים שונים. עיקר שומן הטרנס מצטבר בדפנות כלי הדם, מה שהופך אותו לגורם המוביל למחלות לב וכלי דם.


אומגה 3 במזון

 

כדי לבדוק אם אנו סובלים מחסך של אומגה 3, כדאי לנו לבצע בדיקת דם. מעבר לאפשרות של תוסף תזונה, אנו יכולים לחדש את אספקת אומגה 3 במזון שלנו:

 

  • את חומצת ה- ALA, החשובה ביותר, ניתן בעיקר למצוא בזרעי פשתן, צ'יה, מרווה, תרד, אגוזים ובייחוד אגוזי מלך ושמן קנולה. הספירולינה, היא אצה המכילה שפע של אומגה 3.

  • את חומצת ה- EPA, ניתן למצוא בעיקר בחי – בדגים שומניים: סלמון, מקרל, סרדינים, טונה, הרינג, פורל, הליבוט, סול ועוד. אצות אף הן נחשבות למקור מצוין של EPA.


לא ניתן למצוא את חומצת ה- DHA במזון, אך פשוט להרכיב אותה, על ידי שימוש בחומצות השומן האחרות.