יש לא מעט דברים שאנחנו בתור בני אנוש פשוט יודעים אותם. דברים שברורים לנו ואין אנו צריכים שאף אחד יסביר לנו את החשיבות ואת ההיגיון שעומד מאחוריהם. אחד מאותם דברים הוא העובדה שאורח חיים בריא בשילוב פעילות גופנית ותזונה נכונה הם המפתח לאריכות חיים, לבריאות ואיזון גופני. אין זה משנה כמה מחקרים נקרא, לכמה תזונאים, יועצי ספורט ורופאים נאזין, כולנו יודעים שהגוף שלנו זקוק לויטמינים, מינרלים ונוגדי חמצון כדי שמגוון תהליכים פיזיולוגיים התרחשו, זקוק לחלבונים כדי שהתאים יחודשו והגוף ימשיך לצמוח ולהתחזק, לפחמימות להפקת האנרגיה ולשומנים כדי לשרוד. אז איפה בעצם אנחנו טועים? למה זה כל כך קשה לשמור על אורח חיים בריא לאורך זמן ואיך מתמודדים עם כל הפיתויים שקיימים שם בחוץ - על כך ועוד במאמר הבא!.
איך הגוף שלנו עובד?
אחת הדרכים לשמור על זה היא פשוט להבין איך הגוף עובד ולמה הוא זקוק לדלק ספיציפי בכדי להתקיים ולמנוע מתופעות לוואי ומחלות להיווצר אצלנו בגוף. הרי לא נעיז לתדלק את הרכב שלנו בסולר כאשר הוא זקוק לדלק מסוג 95 נכון? אז למה לספק לגוף עוגות, קוראסונים וממתקים כאשר אלו גורמים לו לעייפות, להיווצרות של אחוזי שומן גבוהים ולפגיעה באיזון שלו?.
כשאנו מספקים לגוף שלנו מזונות שאינם בריאים לו, בטווח הארוך אנחנו גורמים לו לנזק - זה כזה פשוט. אז לפני שאתם מכניסים לפה מנת צ’יפס, משולש פיצה, סופגניה או כדור גלידה נסו לחשוב מה זה מכיל ולמה זה יכול לגרום. יש כמה משפטים שאם תשננו אותם יום ביומו ואפילו כמה פעמים ביום, אולי תצליחו לשנות את הרגלי האכילה שלכם ולשמור על הגוף שלכם בריא הרבה יותר:
1. שומן רווי מעלה את הסיכוי לחלות במחלות לב וכלי דם - זה מוכח!
2. עישון מכניס לגוף כימיקלים רבים הגורמים לגוף לנזק חמצוני ומעודדים היווצרות של מחלת הסרטן - זה מוכח!
3. מזון המכיל כמויות גבוהות של נתרן וסוכר מעודד היווצרות של מחלות כרוניות דוגמת סוכרת, לחץ דם גבוה, טרשת עורקים, מחלות לב וכלי דם - זה מוכח גם כן!
הרי כולנו מכורים לאוכל… או לפחות אחוז גבוה מאיתנו… אמרו לעצמכם שאתם חזקים, שאתם מסוגלים ושאתם יוכלים לעמוד בפיתוי… למה? כי זה פשוט לטובתכם.
מנתונים מחקריים עולה שבן אדם אוכל בממוצע שני קילוגרם של מזון ביום!
כלומר בשבוע אחד הוא אוכל 14 קילוגרם של מזון!
במהלך חייו צורך אדם ממוצע 60,000 קילוגרם של מזון! משקל זה שווה ערך למשקל של 10 פילים.
אוכל זו התמכרות, על כך אין וויכוח מדובר במחלה כרונית שקיימת בכל העולם המערבי. בשונה מהתמכרויות לסיגריות, סמים ואלכוהול שבכדי לעצור אותן עלינו להתרחק ממקור הפיתוי, באוכל זה הופך להרבה יותר קשה כי זה מה שמזין אותנו בעצמם. אתם מחליטים ממה אתם רוצים להיות מוזנים - מירקות, פירות, חלבונים איכותיים, שומנים בריאים ופחמימות מורכבות או ממזון מתועש, עמוס בחומרים משמרים, שומנים רוויים וצבעי מאכל. הבחירה נמצאת אך ורק אצלכם.
הנה כמה טיפים שיסייעו לכם לשנות את הרגלי התזונה שלכם ולמעשה את החיים שלכם…
• הירשמו לקבוצה - השתייכות לקבוצה בין אם זו קבוצה העוסקת בספורט ובין אם בתזונה או אפילו שילוב של השניים תסייע לכם להיות חזקים כי יש לכל אנשי הקבוצה מטרה משותפת. מנהיג חזק שהיה במקום שלכם יכול לעזור לכם לצאת ממנו. יש המון סוגים של קבוצות בין אם קואצ’ינג ובין אם קבוצות תמיכה, תוך כמה שבועות תרגישו את השינוי רק זכרו שהמפתח להצלחה הוא התמדה. גם פגישות עם תזונאית מקצועית יכולות מאוד לעזור לכם בתהליך הירידה במשקל.
• תכננו את היום שלכם מבחינת התזונה - הפתעות לא צפויות מהוות את הבור אליו אתם צפויים ליפול במידה ולא תתכננו את סדר היום שלכם מבחינת המזון אותו אתם צורכים. אם אתם יודעים מראש שאתם יוצאים מהבית ב-7 בבוקר וצפויים לחזור ב-21 בערב עליכם להכין לעצמכם מזון לכל היום וכך הפיתויים שבחוץ יישארו אך ורק בגדר פיתויים. הכינו לעצמכם קופסאות קטנות מלאות בנשנושים בריאים. גם כריכים בריא אשר עשוי מקמח מלא, חלבון איכותי כמו חביתה או סלמון מעושן עם ירקות זו ארוחה מצוינת ליום שאתם נמצאים מחוץ לבית. הכינו גם קופסא עם ירקות חתוכים, קחו שניים או אפילו 3 תפוחים ותראו איך זה הופך הרבה יותר קל.
• קחו אחריות - אם התפתיתם לאיזו פרוסת עוגה או בורקס במסיבת פרידה של קולגה בעבודה, בסדר, תמשיכו הלאה. אל תתנו לזה להימשך וקחו את זה כתקלה קטנה בדרך. מחקו מהלקסיקון שלכם משפטים כמו ״שמרתי כל השבוע, עכשיו מותר לי מה שאני רוצה״, ״כבר שרפתי את הקלוריות שלי להיום, עכשיו מותר לי קופסת גלידה״ - ככה לא תגיעו לשום מקום. הכינו תכנית, שמרו עליה, הימנעו מתירוצים ופשוט תתמידו בזה.
טיפ נוסף שיסייע לכם להתנהלות בריאה ונכונה הוא לבחור פעילות גופנית אליה אתם מתחברים. אז קבלו החלטה וקחו אחריות על החיים שלכם, על הגוף שלכם וצאו לדרך. אין רגע טוב להתחיל פרט לעכשיו.