המחלה שמתגנבת לה בשקט בשקט- אוסטיאופורזיס: איך תזהו?
שמה של המחלה אוסטיאופורוזיס מגיע במקור מהשפה היוונית ומשמעותה עצמות מחוררות. אצל כל אדם בכל גיל קיים איזון מאוד עדין בין תהליך של בנייה לתהליך של פירוק העצמות. לעצמות שלנו כמה תפקידים חשובים: תמיכה- משען פיזי לאיברים השונים בגוף, הגנה על איברים פנימיים, יצירת דם, יצירת מנוף לתנועה (העצמות מעניקות התנגדות לשרירים), מאגר מינרלים- בעצמות נאגרים מינרלים כמו סידן, מגנזיום וזרחן. בנוסף, העצמות משמשות נקודת אחיזה לשרירים. במקרים בהם מתקיימים בגוף תהליכים המעודדים פירוק עצם או לחלופין תהליכים המונעים בניית עצם, האיזון הזה מופר מה שלמעשה בפועל גורם לעצמות להכיל פחות סידן מה שמעודד את היחלשותן. בפועל במצב בעייתי שכזה העצמות שלנו לא מסוגלות לעמוד בעומס ועלולים להיווצר שברים גם כתוצאה מחבלה קלה מאוד וגם פשוט ככה בלי שניפול או נקבל מכה. השברים נוצרים בעיקר באזור עמוד השדרה, בכתף, בצוואר הירך, ובסמוך לשורש כף היד. כאשר השברים נוצרים בעמוד השדרה הדבר גורם לאובדן גובה, לכיפוף של עמוד השדרה, לכאבים חזקים, חוסר תנועתיות וגמישות, לירידה ברמת התפקוד ולתופעות לוואי רבות נוספות הפוגעות באיכות החיים שלנו.
חשוב לציין כי השברים הנוצרים כתוצאה ממחלת אוסטיאופורוזיס אינם זהים לשברים הנוצרים כתוצאה מטראומה כמו לדוגמא תאונת דרכים, נפילה ממקום גבוה, אלא עלולים להיגרם מדברים פשוטים כמו למשל היתקלות בשטיח המלווה במעידה. הקושי במחלה פרט לכאבים הנוצרים כתוצאה ממקרים כמו אותה נפילה הוא דווקא במקרים שאינם כואבים מה שנקרא התפוררות ורק כאשר מבצעים צילום רנטגן ניתן לזהות את זה. חשוב להבין כי מדובר במחלה מאוד נפוצה אשר תוקפת כל גבר חמישי מעל גיל חמישים וכל אישה שלישית לאחר הפסקת הווסת החודשי. עם זאת, המחלה עלולה לפגוע גם באנשים צעירים ואפילו בילדים מסיבות גנטיות כאלה ואחרות. גם תרופות הנלקחות באופן קבוע עלולות לעודד היווצרות של המחלה.
מדוע מדובר במחלה שקטה?
עד לרגע שבו נחוש בכאב חד ובלתי נסבל כתוצאה מאותו שבר, יכול מאוד להיות שלא נדע בכלל שאנו חולים ולכן היא מכונה ״המחלה השקטה״.
איך מזהים את המחלה?
אם בעבר כל גבר ואישה מעל גיל 60 יכלו לשלול את המחלה על ידי בדיקת צפיפות עצם, היום ידוע כי גם אנשים להם צפיפות עצם גבוהה עלולים לפתח שברים אוסטיאופורוטיים. היום יש אמצעי ממוחשב אשר תוכנת באופן ספיציפי במטרה לאתר את המחלה הנקרא FRAX. לתוכנה מקלידים נתונים פיזיולוגיים כמו מין, גיל, משקל, גובה, הרגלים, נתונים גנטיים, מידע רפואי כמו נטילת תרופות וכך על פי הנתונים התוכנה מחשבת את הסיכוי להופעת השברים מה שמאפשר הן למטופל והן לרופא להתאים טיפול מתאים ולבצע מעקב שנתי מדויק.
מה ניתן לעשות כבר מגיל צעיר בכדי למנוע את המחלה?
התזונה שלנו חייבת להיות תזונה עשירה בסידן. הסידן חיוני לבריאות העצמות ולמעשה 99% ממנו מצוי בעצמותנו ובשיניים שלנו. מדובר במינרל המשתתף בתהליך הפעלת השרירים וכאשר הגוף מזהה מחסור במינרל הוא עושה שימוש בסידן שבעצמות זאת בכדי לשמור על כמות תקינה שלו בדם שלנו. מזונות עשירים בסידן: פרג, אצות ים, עשב חיטה, סרדינים, שקדים, פולי סויה, מוצרי חלב לסוגיהם השונים, טחינה, בזיליקום, זרעי דלעת, שומשום ושוקולד. מחסור בסידן לאורך שנים עלול לגרום לדלדול העצמות ועל פי מחקרים רבים מעלה את הסיכוי להיווצרות של אוסטיאופורוזיס. גם פעילות גופנית סדירה ומתונה דוגמת הליכה יומיומית במשך 30-50 דקות, תרגילי גמישות וכוח מסייעים בטווח הארוך לשמור על צפיפות העצם. בנוסף, עישון ושתיית אלכוהול מהווים גורם מרכזי בהגדלת הסיכויים להיווצרות המחלה. טיפול הן מניעתי עבור אנשים בעלי סיכון לחלות והן עבור כאלה המפתחים את המחלה מתבצע באופן פרטני וכולל ברוב המקרים תוספי תזונה- סידן וויטמין D ו/או מתן תרופות נוגדות פרוק של העצם.