הבעיה

 

ריח רע מהפה הינו בעיה מוכרת ששלושים אחוזים לפחות מתוך כלל האוכלוסייה העולמית סובלים ממנה. מקורו של הריח הינו, במרבית המקרים, תוצאה של נוכחות חיידקים אנאירוביים אשר מתיישבים באזור הלשון, ולעיתים מתפשטים באופן נרחב יותר, גם בגרון ובסביבת השקדים.

 

עם זאת, פעמים רבות, ריח רע מהפה הינו תוצר של אכילת מזון בעל ריח רע. בצל ושום המכילים תרכובות גופרית בעלות ריח עז, דגים, בשרים וגבינות שהחלבונים שלהם מהווים מקור לגופרית שמייצרים החיידקים, קפה שהינו חומצתי, ומזונות אחרים, מחמירים את הבעיה ומהווים מקור לריח רע מהפה. במקרה שמדובר באדם שאיננו סובל מבעיה של ריח רע מהפה, הריח עתיד לחלוף לאחר מספר דקות. במקביל, אם המזון נאכל על ידי אדם שפיו יבש בדרך כלל ונוכחות הרוק בפיו איננה מרובה, הריח הרע עשוי להישאר נוכח בפיו לאורך זמן, תוך יצירת אי נעימות חברתית בולטת.

 

הגורמים

 

לדעת מומחים בתחום, ביותר מתשעים אחוזים של מקרי ריח רע מהפה, הגורם העיקרי לריח רע הוא בפה, בגרון ובשקדים. עם זאת, מזונות מסוימים ומצבים בריאותיים ספציפיים עלולים להחמיר את הבעיה במידה ניכרת. סיבה אפשרית לריח רע מהפה היא היגיינה לקויה של הפה. קיים קשר בין שאריות מזון בפה לבין חיידקים שגורמים לריח רע, ועל כן, חשוב מאוד להקפיד על צחצוח שיניים שגרתי כאמצעי מניעה של ריח רע הנודף מהפה. ריח רע מהפה עשוי לנבוע גם מבעיות רקע שונות, כמו בעיות בכבד, בריאות, בכליות, בשקדים, בגרון ובדרכי העיכול. ניתן לשלב את זה גם עם ערכת הלבנת שיניים ביתית "על הדרך".

 

הטיפול

 

למעשה, לא ניתן להסיר את החיידקים המובילים לריח רע מהפה באמצעות הברשה, כך שגם שמירה על היגיינת פה ברמה גבוהה איננה מספקת פתרון שורשי לבעיה. החיידקים הללו מהווים חלק אינטגרלי מחלל הפה, ותפקידם המקורי הוא פירוק חלבונים תקין כחלק מהליך העיכול של המזון. אחת מגישות הטיפול המקובלות כיום לטיפול בריח רע מהפה היא שימוש בתרכובות מחומצנות, במטרה להפריע לייצורו הכימי של הריח, וזאת הודות לעובדה שמדובר בחיידקים אנאירוביים, שאינם שורדים בנוכחות של חמצן. הטיפול מאט את קצב עיכול החלבונים של החיידקים, ובאמצעות זאת, מנטרל את כמויות הפסולת המופרשות. משחת שיניים ומי פה אשר מנטרלים תרכובות גופרית נדיפות, כמו משחות שיניים ומי פה אשר מכילים נתרן כלורי או כלור דו חמצני, הם אחד הפתרונות המומלצים על ידי רופאי השיניים.

 

 

במקרים של יובש בפה, ניתן להשתמש בחומרים טבעיים, כמו תה ירוק, אלוורה, שמן עץ התה, ותחליפי רוק אחרים שימזערו את מימדי הבעיה. כמו כן, שימוש קבוע בחוט דנטלי ובשירותי שיננית, עשוי להיות יעיל. את זרימת הרוק בפה ניתן לעודד על ידי מציצת סוכריות ללא סוכר, או על ידי מסטיק נטול סוכר, אשר אינם מזינים את החיידקים בפה, ובמקביל, מעודדים זרימה מוגברת של רוק. גם תפוח אחד ליום, או שטיפה יום יומית של הפה בעזרת מיץ לימון מעורב במים, עשויים להיטיב את המצב.