הבלבול הגדול בין חלב נוכרי לאבקת חלב נוכרי גורם לאנשים רבים לטעות בדבר סוגי הכשרויות. בעוד חלב נוכרי אסור לשימוש מבחינה הלכתית, אבקת חלב נוכרי היא כשרה, מותרת ומאושרת על ידי הרבנות הראשית. אז מה גורם לבלבול ומה אומרים על כך הפוסקים?

"לעולם יקפיד אדם על התעמלות כל אבריו. המשובח שבמיני ההתעמלות הוא שיתעמל עד שיגיעת הגוף תעורר גם את הנפש. כי שמחת הנפש והתעוררותה תבריא הגוף ורבים סרו מחלותיהם בסיבת שמחת הנפש בלבדה", הרמב"ם.


כרופא מחונן, לרמב"ם היה ידע מופלג על האנטומיה וגוף האדם, הוא הדגיש את חשיבות טיפוח הגוף לצד הרחבת עולם הרוח והרבה שבחים על התעמלות סדירה וקבועה כחלק משגרת יומו של האדם, כל אדם. היום אנחנו יודעים עוד יותר עד כמה הרמב"ם צדק.

אבקת חלבון כחלק משגרת התזונה של ספורטאים

אבקת חלבון היא תוסף תזונתי חיוני מאוד לספורטאים ומפתחי גוף. כיוון שהיא מחזקת את המערכת החיסונית, משקמת ובונה שרירים, תאים ורקמות, מחישה החלמה מפציעות ומסייעת לוויסות חילוף החומרים. כיוון שספורטאים, מתאמנים ומפתחי גוף רבים שומרים כשרות, נשאלת השאלה: איזו כשרות מומלצת לאבקת חלבון?


שאלנו את הרב, וזו תשובתו.

מה ההבדל בין חלב נוכרי לאבקת חלב נוכרי?

כשמדובר בכשרות, חשוב מאוד להבדיל בין חלב נוכרי לאבקת חלב נוכרי.

חלב נוכרי הוא חלב שנחלב על ידי גוי בלי פיקוח ישראלי. במקרה כזה החשש הוא שהגוי יכניס לחלב הפרה, העז או הכבש חלב מבהמה טמאה שאסור לאוכלו מן התורה.

הרבנות הראשית לישראל לא מרשה לייבא חלב נוכרי ארצה משום שאינה רוצה להיכנס לבעיות ההלכתיות שבכך.

אולם כשמדובר באבקת חלב נוכרי ההלכה היא אחרת. האבקה היא לא החלב עצמו אלא חלב שהופכים אותו לאבקה. לכן הרבנות הראשית והרבנויות בארץ פסקו כי הדבר מותר וכשר.

הסיבות לכך הן, שאבקת חלב לא היתה בכלל בגזירת חכמים על חלב וגבינת נכרי. כמו כן, באבקה יש פיקוח של מנגנונים ממשלתיים שלא מאפשר לערבב בה דברים טמאים, והעובר על החוק צפוי לעונש, ויש פוסקים הרואים זאת כפיקוח ישראל. על כן, מתירים שימוש באבקת החלב מחלב שחלבו נכרי ואין ישראל רואהו.

מדוע הפוסקים אינם מתירים חלב נוכרי אך מתירים אבקת חלב נוכרי?

בשו"ת הר צבי (חיו"ד סי' קג-קד) נשאל בהלכה לגבי אבקת חלב נכרי תוצרת ארה"ב, וצידד בהיתר, כיוון שאבקת חלב איננה בכלל הגזירה לא בחלב ולא בגבינה ולא נאסרה בה, ולכן מכיוון שאבקה זו נעשית מחלב פרה ולא ממין אחר ובפרט שיש עונש על המזייף – זה מותר ואין מקום לאסור את המותר ולעשות גזירות מעצמנו, ולכן אבקת חלב נוכרי מותרת לאכילה.

גם בשו"ת ישכיל עבדי ח"ה (יו"ד סי' ט') כתב בעניין אבקת חלב נכרי, שמכיון שהאבקה נעשית על ידי נכרי לצורך ישראל, ולא באו לידי ישראל באיסור בעיניהו אחר שנקרש, כלומר לאחר שנקרש החלב ונעשה אבקה, אז אבקת חלב נוכרי מותרת לישראל בדיעבד לדעת הרמ"א.

גם ישיב משה ח"א התיר בפשטות בשו"ת (סי' רט), באומרו שבאבקת חלב אין חשש לתערובת חלב טמא, כיוון שחלב טמא הוא מאוד יקר וגם אינו מצוי. עוד כתב, שזו בכלל גזרה חדשה, ואין אנו יכולים לגזור גזרות מדעתינו. גם בשו"ת דבר יהושע (יו"ד סימן יז) כתב שיש להקל באבקת חלב נכרי.

לסיכום

ספורטאים, מפתחי גוף ומתאמנים חייבים לשלב בתפריט התזונתי שלהם גם תוספי אבקת חלבון על מנת לבנות את רקמת ומסת השריר, וככל שהעומס במשטר האימונים עולה כך יש להגביר את צריכת אבקת החלבון.

הרבנות הראשית לישראל איננה מאשרת כשרות של מוצרי יבוא המכילים חלב נוכרי, אך כמובן שמאשרת מוצרים המכילים אבקת חלב נוכרי – ומכאן ההבדל הגדול.

ואם התחלנו עם הרמב"ם זה אך טבעי גם לסיים איתו. כך הרמב"ם מפרש את המושג בריאות:

ב - בטל

ר - רוגזו

י  -  יאזן

א - אוכלו

ו  - וירבה

ת - תנועתו


שיהיה אימון נעים
!

לאבקות החלבון הנמכרות ביותר לחצו כאן >>