המידע שלפניך מוגש כשירות כללי לצורכי העשרה בלבד לפי המידע העדכני הקיים בנושא בעולם, ואינו מהווה המלצה לצרוך צמחי מרפא או תוסף תזונה כלשהו. למען הסר ספק, מידע זה אינו מתייחס לתוספי תזונה ואינו מיועד לשמש כהמלצה לשינוי או הורדה של תרופה כלשהיא, ואין בו תחליף לייעוץ רפואי.

הכל על דלקת מפרקים

דלקת מפרקים היא מצב בריאותי מוכר ונפוץ אשר משפיע על מיליוני אנשים מסביב לעולם. מדובר בדלקת שיכולה להפוך לכרונית וגורמת לכאבים ולדלקתיות של המפרקים השונים בגוף והרקמות המקיפות אותן – דבר זה גורם להופעת תסמינים רבים שיכולים לגרוע מאיכות חיו של כל אדם הלוקה בדלקת. ישנם סוגים שונים ורבים של דלקות אשר תוקפות דווקא את המפרקים מסיבות שונות, כאשר לעיתים הדלקת אינה אלא תסמין של מחלה אחרת. אז איך בכל זאת מבינים שמדובר בדלקת במפרקים ולא בכאבים אחרי יום ארוך של הקלדה או הליכה? במאמר הזה ניתן את כל המידע.

מהי דלקת פרקים?

דלקת פרקים היא שם כולל לזנים שונים של דלקות פרקים או ארתרופתיה. מדובר במחלה אוטואימונית, משמע היא נגרמת כי המערכת החיסונית של האדם תוקפת את עצמה ובמקרים של ארתרופתיה המערכת החיסונית תוקפת את המפרקים השונים בגוף החל מהברכיים והאגן ועד למפרקים הקטנים ביותר באצבעות הידיים וגם ברגליים, כאשר הנפוצה ביותר היא דלקת מפרקים בידיים. הדלקת יכולה לקרות בכל גיל אצל ילדים וגם אצל מבוגרים, כאשר היא הכי נפוצה אצל נשים והיא גם להתפתח עם הגיל. דלקות פרקים שכאלו גורמות לכאבים עזים, נוקשות, הגבלה של התנועה ואפילו אי יכולת להשתמש בגפיים הפגועות כי הדלקת גורמת לנפיחויות במפרקים ולחום מקומי. כמו כן, הדלקות עלולות להשפיע גם על שאר הגוף ולגרום לחולשה כללית ועייפות ונוסף לאלה גם לחום גבוה אם מדובר בדלקת פרקים שנגרמה כתוצאה מזיהום או ממחלה זיהומית.

הגורמים לדלקת פרקים

הגורמים לדלקת פרקים יכולים להיות שונים כאשר התסמינים גם הם משתנים בהתאם לגורם הדלקת. יכולות להיות דלקות פרקים אשר נגרמות ממחלות זיהומיות שנגרמות מחיידקים שונים כמו דלקת פרקים שגרונית, מחלות מטבוליות אשר משפיעות על ההרכב הכימי וההורמונלי של גופנו ונגרמות מהפרעות שונות בחילוף החומרים בגוף. מעבר לכך ישנן גם מחלות ניווניות שנגרמות בגלל הגיל, חשיפה למזהמים, גורמים גנטיים ותורשתיים אשר גורמות לנזק פרוגרסיבי והדרגתי, גם על מערכת המפרקים של הגוף.

מחלות ותסמינים לדלקות פרקים

תסמינים של דלקות פרקים הם לרוב זהים כאשר לרוב יופיעו כאבים במפרקים, נוקשות וקושי רב בהזזה ואפילו בביצוע תנועות קטנות כמו אחיזה בעט. כאשר לעיתים מתווספים לתסמינים אלו תסמינים נוספים התלויים בעיקר בגורם לדלקת. דלקות פרקים נגרמות מסיבות שונות:

התלויים בעיקר בגורם לדלקת. דלקות פרקים נגרמות מסיבות שונות:

  • נזק למפרקים או ממתח רב שנגרם להם עקב פעילות שגרתית מעמיסה רבה ושחיקה של הרקמות והסחוסים המרכיבים את המפרקים.
  • משקל עודף ועומס על המפרקים או על שרירים תומכים חלשים.
  • סטרפטוקוקוס A – החיידק הזה ידוע בעיקר כגורם ראשי לדלקות וכאבי גרון, אך כאשר איננו מטופל באנטיביוטיקה ואיננו עוזב את הגוף, הוא יכול לנדוד מהגרון אל המפרקים וממפרק למפרק – לדלקת זו קוראים דלקת מפרקים נודדת. במצב זה המפרקים יאדימו יתנפחו וכמובן יכאבו מאוד.
  • זאבת – המחלה פוגעת בעיקר ברקמות החיבור של המפרקים וגורמת לתסמינים דומים.
  • מחלת השיגדון – נגרמת מעודף של חומצה שמופקת בגוף להתיישב דווקא באזור המפרקים ולגרום להיווצרות של גבישים אשר מעמיסים על הפרקים.
  • אוסטאוארתריטיס – מחלה ניוונית כרונית אשר נגרמת בגלל היחלשות טבעית של המפרקים עם הגיל והתבגרות הגוף.

כמה זמן נמשכים התסמינים של דלקות פרקים?

תסמינים של דלקות פרקים יכולים להימשך לאורך תקופה אם מדובר בדלקת פרקים כרונית שאיננה מטופלת. כאבים עזים אלו יכולים להופיע ולהיעלם ולחזור בצורה חזקה יותר או חלשה יותר. חשוב להבין שאם לא מטפלים בגורם לדלקת המפרקים יכול להיווצר נזק שיכול לעיתים להפוך לבלתי הפיך עקב שינוי מבני במפרק.

איך מאבחנים את התופעה?

אבחון של דלקות פרקים יכול להתבצע בצורות שונות כאשר קודם כל מתייחסים לתסמינים ולסדר הופעתם. התסמין הבולט ביותר הוא כאבי מפרקים והאבחון נועד כדי לקבוע מה גרם לו כדי לתת את הטיפול המתאים. לצורך האבחון נתבקש לעשות בדיקות דם, שבהן יהיה אפשר לראות נוגדנים ואם מדובר במחלות של רקמות החיבור בגוף. לעיתים נתבקש לעשות צילום רנטגן שבו יהיה אפשר לראות שחיקה של סחוסים או לבצע דיקור אשר בעזרתו נלקח נוזל מהמפרק הכואב ובדיקתו מאפשרת אבחון דלקת.

דרכי הטיפול

הטיפול בכאבי פרקים ובדלקות פרקים שונה מאוד ותלוי בגורם לכאבים. לרוב יינתנו משככי כאבים או אנטיביוטיקה אשר מיועדים לדלקות מפרקים ותרופות נוגדות דלקות. במקרים קשים יותר הרופאים יתנו תרופות וסטרואידים ובמקרה של כאבים קיצוניים ניתן גם להזריק אותם ישירות למפרק. כאשר מדובר בכאבי מפרקים אשר נובעים ממחלות מסוימות יינתנו תרופות מיוחדות לטיפול בהן ותרופות אלו משפיעות גם על תסמיני כאבי המפרקים ועל הנזק שעלול להיגרם להם.

דרכים טבעיות לטיפול בכאבי פרקים

ישנן דרכים טבעיות אשר עוזרות להתמודד עם כאבי מפרקים מלבד תרופות. לעיתים יכול לעזור מאוד הורדת עומס מהמפרקים והורדת משקל באמצעות דיאטה. כמו כן עוזר מאוד לעסוק בפעילות גופנית לצורך חיזוק השרירים אשר תומכים במפרקים הכואבים בליווי מאמן כושר. נוסף לאלה יש תוספי תזונה שונים וויטמינים שיכולים לעזור לחזק את המערכת החיסונית בשילוב טיפולים תרופתיים אשר מומלצים על ידי הרופא המטפל ופיזיותרפיה שיכולה להקל מאוד על הכאבים.

גורמי סיכון למחלה

ישנם כמה גורמי סיכון לדלקות פרקים והן בעיקר גנטיקה משפחתית, גיל, מגדר, עודף משקל ומתח נפשי. כל אלו גורמים אשר יכולים להעלות את הסיכון לפתח דלקות פרקים. דלקת פרקים תהיה נפוצה יותר תמיד אצל אנשים מבוגרים יותר אף על פי שהיא יכולה גם להתפתח אצל ילדים ובוגרים. כמו כן, דלקות פרקים מתפתחות יותר אצל נשים ואצל אנשים בעלי משקל עודף או בעיות גנטיות דומות במשפחה.

אילו תסמינים כדאי לשים לב?

במקרים של דלקות מפרקים וכאבי פרקים חמורים חשוב מאוד לשים לב למצבים שבהם מתפתח חום גוף גבוה. כאשר מופיע חום, הדלקות הן כנראה זיהומיות ויש צורך בטיפול אגרסיבי יותר שכן הן משפיעות על כל הגוף.

 

לסיכום, דלקות פרקים הן תופעה נפוצה הגורמת לכאבים עזים ולשינוי משמעותי באיכות החיים. אף על פי שישנן דלקות כרוניות שאינן עוברות, היום קיימים טיפולים שונים אשר מסייעים בהקלה על הכאבים ואף מרפאים ומונעים את הדלקת.