לחץ דם הוא בעצם מידת הלחץ שהדם שלנו מפעיל על כלי הדם בגוף. זהו ערך דינאמי ומשתנה שמושפע מגמישות כלי הדם, קצב הלב ומצב צמיגות הדם – למשל בזמן פעילות גופנית לחץ הדם יעלה משמעותית בגלל קצב זרימת הדם שגובר. על פי ההגדרה היבשה, לחץ דם נמוך הוא כזה שהמדד שלו הוא מתחת ל-90/60. לחץ דם נמוך נחשב למסוכן הרבה פחות מלחץ דם גבוה וזאת משום שהסימנים שלו מורגשים היטב. התסמינים העיקריים של לחץ דם נמוך כוללים חולשה כללית, קושי בריכוז, עייפות מוגברת, טשטוש ראייה, סחרחורות ולעיתים אף עילפון ואובדן הכרה. כמו כן ישנם מצבים שבהם לחץ דם נמוך עלול להוביל לפגיעה באיברים חיוניים ולכן חשוב מאוד להכיר את התופעה.
הגורמים ללחץ דם נמוך
- בעיות הורמונליות: חוסר איזון בוויסות ההורמונלי מוביל פעמים רבות לבעיות של לחץ דם נמוך וכן לבעיות בקצב הלב.
- היעדר מחזור: אצל נשים שלהן בעיות בסדירות המחזור, לחץ דם נמוך נפוץ בהחלט. נוסף לכך לחץ דם נמוך נפוץ בהחלט בעת הווסת החודשית ובפרט בשלבים הראשוניים שלה כאשר הדימום גדול יותר.
- מחלות לב: מחלות לב שונות עשויות לגרום לבעיות של לחץ דם נמוך כמו אי ספיקת לב, הפרעות בקצב הלב וכן הלאה.
- אנמיה: אנמיה היא הפרעה הקשורה בדם ופעמים רבות מובילה ללחץ דם נמוך.
- זיהומים: זיהומים שונים בגוף עשויים להביא למצב של התרחבות כלי הדם בגוף, מה שיוביל לירידה בלחץ הדם.
- סוכרת: סוכרת היא אחת המחלות עם הסיכוי הגבוה ביותר לגרום ללחץ דם נמוך וזה קורה לרוב כשרמות הסוכר בדם נמוכות מדי וכשלא מתבצע ויסות נכון שלהן.
- התייבשות: התייבשות יכולה לגרום ללחץ דם נמוך בקלות. הדבר קשור כמובן לכמות הנוזלים הנמוכה בדם ויש לכך עוד השלכות רבות כמו דלדול מאגרי קולגן, כאבי ראש ועוד.
- מתח ולחץ: לחץ ומתח הם קטליזטור ללחץ דם נמוך. מתח יכול לגרום גם ללחץ דם גבוה ובאופן כללי יש למתח כרוני וחוזר לא מעט השפעות שליליות על הגוף.
- היריון: לחץ הדם נוטה להיות נמוך בתקופת ההיריון וזהו תהליך טבעי של הגוף. אין חשש אפילו אם יש לעיתים סחרחורות ותחושת טשטוש. בכל מקרה חשוב להתייעץ עם הרופא המלווה ולעדכן.
- בעיות בבלוטת התריס: תת פעילות או פעילות יתר של בלוטת התריס עשויה להוביל ללחץ דם נמוך. באופן כללי, בעיות במערכת האנדוקרינית עשויות להוביל לזה כמו מחלת אדיסון שהיא תת פעילות של בלוטת יותרת הכליה.
גורמי סיכון עיקריים ללחץ דם נמוך
התייבשות וחוסר נוזלים בגוף הם גורם סיכון משמעותי ונפוץ אצל כולם. לחץ דם נמוך נפוץ בהחלט בקרב חולי לב וכן במצבים של שינויים הורמונליים בגוף, בין אם בשל תהליכים טבעיים ובין אם בעקבות ליקוי גופני מסוג כזה או אחר. היריון הוא גורם סיכון נוסף ונשים הרות רבות חוות לחץ דם נמוך. כמו כן לחץ דם נמוך נפוץ מאוד אצל בעלי כושר גופני לקוי ותזונה שאינה מאוזנת ובריאה.
כיצד נעלה לחץ דם נמוך?
כדי לטפל בלחץ דם נמוך חשוב להבין קודם כל את הגורם לו ולאחר מכן יהיה אפשר להתאים טיפול נכון. ככלל, לחץ דם הוא דבר דינאמי ולחץ דם נמוך לא אמור להישאר לאורך זמן. אם המצב חוזר על עצמו באופן קבוע חשוב לפנות לייעוץ רפואי בהקדם האפשרי.
דרכי הטיפול בלחץ דם נמוך ולמניעתו
- טיפול בנוזלים או במנת דם אם הבעיה היא ירידה בנפח הדם.
- טיפול בבעיות אנדוקריניות ותפקוד של בלוטת התריס.
- החלפת הרכב תרופות לאלו המשתמשים בתרופות שעשויות לעודד לחץ דם נמוך.
- הימנעות ממצבים שונים המעודדים ירידה בלחץ הדם כגון שכיבה ממושכת בלי תזוזה, ארוחות גדולות, מזג אוויר חם ומקלחות חמות.
- הגבהה של ראש המיטה בזמן השינה יכולה לעזור לעלייה בלחץ הדם.
- פעילות גופנית על בסיס קבוע. בפרט מומלץ לבחור בשחייה שכן המים מפעילים לחץ מסוים על הגוף שעוזר לעלייה בלחץ הדם.
- שימוש בגרבי לחץ.
- ירידה בלחץ הדם בשל מעבר מהיר משכיבה לעמידה היא נפוצה ביותר. יש להימנע מכך כדי למנוע את תחושת הטשטוש והסחרחורת המתלווה לזה.
הדרכים הטבעיות להעלות לחץ דם נמוך
נוסף לפעולות הנ״ל, אחד הדברים הכי חשובים שיש להקפיד עליהם בכדי לשמור על לחץ דם תקין הוא תזונה נכונה, מאוזנת המשלבת את כל אבות המזון. בראש ובראשונה חשוב להקפיד על תזונה דלה במלח. סוגי המזון המומלצים הם בשר בקר דל שומן, עוף, עוף הודו, דגי ים ודגים טריים, מרקים ולחם מלא. אפשר ומומלץ בהחלט להיעזר בקפאין ובצמחי מרפא ותוספי תזונה כמו כורכומין שיכול לסייע ובעל תכונות בריאותיות נוספות רבות, עשב חיטה, בזיליקום המכיל אשלגן וויטמין C שעוזרים לווסת את לחץ הדם בגוף ועוד.
גם מורינגה - צמח המכונה גם ״עץ 300 המחלות״, הוא תוסף תזונה העשיר במגוון של רכיבים חיוניים כמו ויטמינים, מינרלים ונוגדי חמצון המסייעים באיזון רמות לחץ הדם. כמו כן הימנעות מעישון, הוספת מלח לתפריט היומי, חליטת סרפד וביצוע פעילות גופנית מתונה מסייעים בהעלאת רמות לחץ הדם.
גם מנוחה ושינה טובה ופעולות מרגיעות כמו יוגה, דמיון מודרך, נשימות ומדיטציה מסייעות בשמירה על לחץ דם תקין ומאוזן.
צריכת סוכר בלחץ דם נמוך והשפעתה
צריכת סוכר לא עוזרת באופן מיוחד במצבים של לחץ דם נמוך. על אף העובדה כי סוכר יכול לספק פרץ מהיר של אנרגייה, הוא יכול גם לגרום לעלייה ולירידה מהירה ברמות הסוכר בדם, מה שעלול רק להחמיר סימפטומים של לחץ דם נמוך. באופן כללי מומלץ להתמקד בארוחות ובחטיפים בריאים ומאוזנים כדי להתמודד, למזער ולמנוע מצבים של לחץ דם נמוך.
לסיכום, לחץ דם נמוך איננו מסוכן כמו לחץ דם גבוה, מפני שהתסמינים שלו הם מיידיים ומהירים ומאפשרים תגובה בזמן. עם זאת, לחץ דם נמוך שחוזר על עצמו באופן קבוע עשוי להעיד על בעיות אחרות ששווה לטפל בהן וזוהי הזדמנות גם לשינוי אורחות החיים בעזרת תזונה מאוזנת וכושר גופני. זכרו כי באמצעות תוספי תזונה מעולים וצמחי מרפא איכותיים אפשר בהחלט להקל על לחץ דם נמוך ובאופן כללי לחיות חיים מאוזנים יותר. שווה לבדוק את כל האופציות שלכם בחנות טבע של מותג מוביל ומוכר ולהתייעץ עם גורם רפואי.
לתוספי תזונה לאיזון לחץ דם לחצו כאן >>