כמעט לכולנו יצא לשמוע על התופעה של לחץ דם גבוה, אך מעטים מאתנו מודעים לבעיה של לחץ דם נמוך ולסכנות של התופעה. משום שמדובר בבעיה די נפוצה שלא קשורה בהכרח לגיל או למאפיינים ספציפיים אחרים, חשוב מאוד להכיר אותה – את הגורמים לה, את התסמינים וגם את דרכי הטיפול והמניעה

לחץ דם נמוך הוא מושג מעולם הרפואה שרובנו שומענו, אבל לא כולם מבינים תמיד לגמרי מה הוא אומר או איך הוא משפיע על הבריאות שלנו. בגדול, מדובר בסממן אשר אומר לנו אם זרימת הדם בגוף שלנו כרגע נמוכה. איך בדיוק לחץ הדם משתנה ולמה? זוהי רק אחת השאלות שנענה עליה במאמר. בנוסף אליה נבין מה מרגישים כאשר לחץ הדם שלנו משתנה בצורה קיצונית ונהיה נמוך מדי, ונדבר על התסמינים השונים המופיעים במצב הזה. 

מהו לחץ דם נמוך ומה מרגישים?

לחץ דם הוא מושג המתאר את כמות הדם המוזרמת בעורקים ובוורידים שלנו מתוך הלב ואל שאר הגוף ובחזרה. הדם שלנו מגיע מהלב אל שאר האיברים בגוף כדי לספק להם חמצן, ויטמינים ומינרלים חיוניים הנדרשים לגוף שלנו לפעילות תקינה. כאשר הדם מוזרם בחזרה מכל חלקי הגוף אל הלב הוא דם שאינו מחומצן אלא שיש בו פחמן דו חמצני, שהוא תוצר לוואי של תהליכים ביוכימיים שונים המתרחשים בתאים שלנו בגוף. הלחץ שבו הדם שלנו יזרום אל כל האיברים בגוף, יקבע בסופו של דבר את מהירות ההגעה של החמצן ושל שאר הרכיבים המזינים בדם שלנו לכל האיברים שלנו. לכן, כאשר לחץ הדם שלנו יהיה נמוך, המערכות השונות בגוף שלנו יקבלו פחות ופחות חומרים מזינים וחמצן, מה שיגרום להאטה של התהליכים השונים בגוף ולהרעה במצבנו ובהרגשתנו. 

תסמינים של לחץ דם נמוך

  • לרוב נרגיש עייפות וחולשה כללית לא אופיינית
  • הדופק שלנו יהיה מהיר יותר גם ללא מאמץ
  • יהיה לנו קשה מאוד להתרכז 
  • סביר להניח שנסבול מכאבי ראש ממחסור בחמצן 
  • גם סחרחורות וראייה מטושטשת יכולים להיגרם מלחץ דם נמוך
  • במקרים קיצוניים לחץ דם נמוך יכול גם לגרום לעילפון

ככל שהירידה בלחץ הדם מהירה יותר, התסמינים שנחווה יהיו קשים יותר. דוגמה קיצונית לכך, היא מקרה של פציעה קשה ואיבוד נפח דם ניכר בתוך דקות, אשר יגרום לעילפון ולאיבוד הכרה.

גורמים לתופעה

לחץ הדם שלנו יכול להיות מושפע מגורמים רבים ומגוונים, ולעיתים יכול גם להצביע על תופעה אחרת או מחלה המתרחשת בגוף – משמע לחץ דם נמוך יכול להיות לפעמים התסמין ולפעמים הוא יכול להיות הבעיה עצמה. כדי לוודא את הסיבות להופעת לחץ דם נמוך חשוב מאוד לברר זאת מול גורם רפואי מוסמך, כמו רופא המשפחה שלכם. 

  • לחץ דם נמוך יכול להיגרם לרוב בגלל אובדן נוזלים והתייבשות, שיכולים להיגרם גם הם מסיבות שונות כמו לדוגמה וסת אצל נשים או פציעה הגורמת לאובדן דם. 
  • יכול להיות מאוד שלחץ הדם מושפע מבעיה מסוימת בתפקוד הלב. הלב שלנו הוא שריר שיכול להיחלש. בנוסף לכך הוא יכול לסבול מבעיות שונות במסתמים אשר משפיעות גם על זרימת הדם החוצה ממנו וחזרה אליו. 
  • בעיות במערכת העצבים אשר נגרמות ממחלות רקע אחרות, דוגמת פרקינסון, יכולות להשפיע על המנגנון האחראי על ויסות לחץ הדם ויכולות לגרום לתנודות בלחץ הדם אשר יורידו אותו. 
  • גורמים נוספים הקשורים דווקא להפרעות אחרות יכולים לגרום להרחבה של הוורידים והעורקים אשר גורמת ללחץ הדם לרדת מאוד, משום שלדם בגוף פתאום יש המון מקום לזרום בו, אך נפח הדם עצמו לא משתנה.
  • שימוש בתרופות מורידות לחץ דם אשר משתמשים בהן לטיפול בתופעות אחרות, בצורה לא מבוקרת יכולה לגרום לתופעת לוואי של ירידה בלחץ הדם. 

איך מעלים לחץ דם נמוך?

אם אתם חווים סימפטומים של לחץ דם נמוך, עליכם לנקוט מספר דרכים כדי להרגיש טוב יותר וכמו כן כדי שלא יגרם לכם נזק נוסף או החמרה במצב הבריאותי. 

  • שתו מים, והרבה מים: ספקו לגוף שלכם נוזלים אשר יגבירו את נפח הדם שלכם והשתדלו להישאר רווים במהלך היום כדי להימנע מהתייבשות.
  • הגבירו את צריכת הסודיום שלכם: הוספה של מעט מלח לתזונה שלכם יכולה לעזור מאוד להעלות את לחץ הדם שלכם. עם זאת לא כדי להפריז בכמות המלח שתאכלו.
  • השתדלו להחליף את התנוחה שלכם בהדרגתיות ובאיטיות: לדוגמה אם אתם מתרוממים משכיבה עשו זאת בעדינות ועברו קודם לישיבה במקום להיעמד בזריזות (הגישה הזאת תקפה גם לישיבה). כשאנחנו שוכבים או יושבים לחץ הדם שלנו מואט באופן טבעי, ולעיתים עלינו לעזור לגוף שלנו להרים אותו מעט לפני שניעמד ונתחיל ללכת – פעולות שדורשות לחץ דם מעט גבוה יותר.
  • תרופות: תוכלו להשתמש בתרופות בהתייעצות עם הרופא המטפל שלכם לאחר שיאבחן את הגורם לבעיית לחץ הדם הנמוך שלכם ולגורמים שלה. קיימות מגוון תרופות המיועדות להרמת לחץ הדם לרמה נאותה אך חשוב להשתמש בהן בצורה מבוקרת. 

איזון לחץ דם | טבע בריא

הקשר בין סוכר ללחץ דם

סוכר בדם יכול להשפיע מאוד על לחץ הדם שלנו, בין אם רמתו גבוהה או נמוכה. לאנשים המתמודדים עם סוכרת לדוגמה, חשוב מאוד לנתר גם את לחץ הדם מכיוון שרמות סוכר נמוכות מדי, אשר יורדות מתחת ל-70 מ"ג לדציליטר, יכולים להוביל לתסמינים אשר דומים לתסמיני לחץ דם נמוך. רמות גבוהות מדי של סוכר בדם יכולות לגרום לנזק כבד לעורקים ולוורידים ולגרום לנזק ללב אשר יוביל להגבלה ביכולת שלו לספק דם לגוף, מה שיגרום לירידה בלחץ הדם. לכן, חשוב מאוד לשמור על רמות סוכר תקינות בדם, ובמקרים של סוכרת לטפל בהם בהקפדה לשמור על התזונה המתאימה וכמו כן לבדוק את רמות הסוכר בדם באופן קבוע.

תוספי תזונה מתאימים ללחץ דם

במקרים מסוימים של לחץ דם נמוך תוספי תזונה יכולים לעזור מאוד. הרבה פעמים בגלל מחלות שונות או בגלל העדפות תזונה מסוימות, נגרמים לנו חסרים בגוף של ויטמינים ומינרלים הקשורים ללחץ הדם. כמו כן, חשוב מאוד לצרוך תוספים כמו כורכומין או מורינגה התורמים מאוד לאיזון רמות לחץ הדם בגוף, בשילוב תזונה מאוזנת וקיום פעילות גופנית. 

 

לסיכום, לחץ דם נמוך איננו מסוכן כמו לחץ דם גבוה, מפני שהתסמינים שלו הם מיידיים ומהירים ומאפשרים תגובה בזמן. עם זאת, לחץ דם נמוך שחוזר על עצמו באופן קבוע עשוי להעיד על בעיות אחרות ששווה לטפל בהן וזוהי הזדמנות גם לשינוי אורחות החיים בעזרת תזונה מאוזנת וכושר גופני. זכרו כי באמצעות תוספי תזונה מעולים וצמחי מרפא איכותיים אפשר בהחלט להקל על לחץ דם נמוך ובאופן כללי לחיות חיים מאוזנים יותר. שווה לבדוק את כל האופציות שלכם בחנות טבע של מותג מוביל ומוכר ולהתייעץ עם גורם רפואי.

לתוספי תזונה לאיזון לחץ דם לחצו כאן >>