שוק תוספי הפרוביוטיקה מוצף, מטעה ומבלבל. אז איך נדע איך להבדיל בין פרוביוטיקה פשוטה לבין אחת שבאמת עובדת? כל הכלים בכתבה הבאה

פרוביוטיקה היא שם כולל לקבוצה של חיידקים טובים שנמצאים באופן טבעי בגוף האדם ומסייעים לתפקודו התקין. החיידקים הפרוביוטיים יושבים במעי הגס, ומטרתם לפרק את המזון, למצות ממנו את כל הוויטמינים, המינרלים והחלבונים ולאפשר להם להיספג בגוף.

החיידקים הידידותיים האלה חיוניים לתפקוד תקין של הגוף ולמלחמה בחיידקים הרעים שגורמים למחלות. יש להם שני תפקידים מרכזיים - למנוע זיהומים ולסייע לעיכול על ידי פירוק של מזון לכל אורך תהליך העיכול.

חיידקים פרוביוטיים נמצאים גם בריריות נוספות כמו חלל הפה, הנרתיק והאף, ומשמשים כדי למנוע גידול בגורמים פתוגניים כמו פטריית הקנדידה.

לחיידקים הפרוביוטיים יש כמה תפקידים:

  • הם מרפדים את דופן המעיים ומונעים מחיידקים מחוללי מחלות להיספג בגוף.
  • הם משתתפים בפירוק ומיצוי של המזון לוויטמינים.
  • הם משתתפים בייצור ויטמינים חיוניים וחומצות שומן.
  • הם מייצרים סביבה שמקשה על חיידקים פתוגניים לשגשג.

למגוון מוצרי הפרוביוטיקה המובילים בישראל - לחצו כאן>>

 

פרוביוטיקה מומלצת והוכחה מחקרית כמסייעת למערכת העיכול ולמערכת החיסונית

במצב אופטימלי יש במעי הגס שלנו כמות גדולה של חיידקים טובים. אך לעתים אוכלוסיית החיידקים הפרוביוטיים במעי הגס נפגעת, מה שעלול לגרום להתפתחות פטריות, קשיי עיכול, דלקות בשתן ובנרתיק, אלרגיות, מחלות עור ועוד.

מחקרים רבים מוכיחים כי פרוביוטיקה מסייעת במקרים כמו מחלות חורף, זיהומי מעיים, שלשולים, הצטברות גזים ומחלות דלקתיות במערכת העיכול, ותורמת לחיזוק המערכת החיסונית ולתפקודה היעיל של מערכת העיכול. עוד נמצא, שחולים שנטלו פרוביוטיקה לצד טיפול אנטיביוטי שוחררו לאחר פחות ימי אשפוז, כתוצאה ממניעה של זיהומים משניים ושלשולים שנגרמים משימוש ממושך באנטיביוטיקה.

נטילת אנטיביוטיקה, שלשולים, דלקות במעי, תזונה לקויה ואפילו מתח נפשי וזיהום אוויר, גורמים להתדלדלות אוכלוסיית החיידקים הפרוביוטיים בגוף. לכן יש חשיבות ליטול פרוביוטיקה מומלצת כתוסף תזונה באופן קבוע, גם ללא התוויה רפואית, כדי לחזק את מערכת העיכול. חיידקים פרוביוטיים אינם מצטברים בגוף ולכן אין חשש לתופעות לוואי או למינון יתר.

פרוביוטיקה במבצע ענק | טבע בריא

מה חשוב לבדוק לפני שקונים פרוביוטיקה?

יש כמה דברים שחשוב מאוד לבדוק כשקונים תוסף פרוביוטיקה: 

  • כמות החיידקים - שטח פני המעי הוא עצום (כ-200 מ"ר לאדם) אז כדי שמנת פרוביוטיקה תהיה אפקטיבית היא צריכה להכיל כמות גדולה מאוד של חיידקים ידידותיים. לכן, כמות החיידקים בפרוביוטיקה נמדדת במיליארדים (ביליונים).

    הפער במחירים בין תוספי פרוביוטיקה פשוטים לתוספים האפקטיביים הוא עצום, וההבדל הוא קודם כל בכמות. תוספים שמכילים 5, 6 ו-7 ביליוני חיידקים עולים הרבה פחות, אך אינם יעילים כלל. זו פשוט אחיזת עיניים.

    כדי שהפרוביוטיקה אכן תשפיע חשוב לקנות מוצר שמכיל לפחות 12 מיליארד חיידקים, כשהמוצר האפקטיבי ביותר הוא פרוביוטיקה המכילה 50 מיליארד חיידקים, כפי שניתן לראות בטבלה הבאה:

2 מיליארד חיידקים 8 מיליארד חיידקים  12 מיליארד חיידקים 25 מיליארד חיידקים 50 מיליארד חיידקים
מעט מדי חיידקים - לא יעילה  עדיין לא מספיק חיידקים - לא יעילה  כמות מינימלית - יעילות בסיסית כמות ממוצעת - יעילה כמות אופטימלית - יעילה מאוד ואפקטיבית

 

  • מגוון סוגי החיידקים - זנים שונים של חיידקים נצמדים לחלקים שונים של המעי לכל אורכו. חיידקים אנארוביים, למשל, יעדיפו להתמקם עמוק יותר במעי, וחיידקים אירוביים ייצמדו לתחילת המעי. לכן, ככל שהתוסף מכיל מגוון גדול יותר של סוגי חיידקים, הם יתפזרו בצורה יעילה יותר לאורך המעי.

    ישנם סוגים רבים של חיידקי פרוביוטיקה. כל סוג נותן מענה לבעיה בריאותית מסוימת, אז חשוב לבחור את הזנים שמתאימים לבעיה או לחלופין, לצרוך פרוביוטיקה שמכילה מגוון רחב של זנים. קיימים היום כ-15 סוגי חיידקים שנחקרו והוכחו כיעילים. 

  • טכנולוגיית הייצור - כדי להגן עלינו מפני מחלות, הקיבה חוסמת את כניסתם של חיידקים לגוף. רמת החומציות הגבוהה במערכת העיכול בכלל ובקיבה בפרט, יוצרת תנאים בלתי אפשריים לשרידות חיידקים. אך יחד עם החיידקים הרעים והמחלות שהם מביאים, מושמדים גם החיידקים הטובים, הפרוביוטיים.

    משום כך, לא כל תוסף פרוביוטיקה שנמכר היום הוא יעיל, כי לא כל החיידקים הפרוביוטיים מצליחים להגיע עד למעי. חלק ניכר מהם עלול להיספג כבר בקיבה בדרכם אל המעי ובכך לאבד מיעילותם.

    כדי להגן על תאי החיידקים הפרוביוטיים מפני חומציות הקיבה פותחו ציפויים מיוחדים. הם מתפרקים רק בסביבה הבלתי-חומצית במעי, ומאפשרים לכמות יעילה של חיידקים להגיע אל אזורי המטרה.

    אחד הפתרונות המתקדמים בתחום הוא קפסולות ™DRCAPS שמיוצרות בטכנולוגיית שחרור מושהה. זהו ציפוי פטנטי ייחודי, שמבטיח שהחיידקים ישתחררו רק בהגיעם למעי ולא יתמוססו כבר בקיבה. קפסולות ללא ציפוי פטנטי זה נמצאו כלא יעילות גם כשכמויות החיידקים בהן היו גבוהות מהממוצע, כי ללא הציפוי רוב החיידקים אינם מגיעים כלל ליעדם.

  • סיבי FOS – סיבים תזונתיים אלה משמשים מצע גידול לחיידקים הפרוביוטיים. תוספת סיבי FOS לתוסף הפרוביוטיקה מבטיחה את שגשוגם המהיר ויעילותם המהיר. בתוסף הפרוביוטיקה ללא סיבי FOS, החיידקים הטובים לא יאריכו חיים, אז הוא לא אפקטיבי.

  • חיידק DDS-1 - בין כל זני החיידקים הפרוביוטיים החשובים, חיידק DDS-1 (אסידופולוס) הוא חיידק בעל תכונות חזקות ויציבות במיוחד. זה לא אומר שאי אפשר בלעדיו, אך אם ברשימת החיידקים שעל האריזה הוא מופיע, מדובר במוצר יעיל יותר. אז קחו את זה בחשבון.

  • סינתטית או טבעית - כמו בכל תוספי התזונה, ישנם תוספים שהפורמולות שלהם יוצרו במעבדה, וישנם כאלה שמכילים רק רכיבים טבעיים וללא חומרים משמרים, מה שמבטיח שאין להם תופעות לוואי.


למגוון מוצרי הפרוביוטיקה המובילים בישראל - לחצו כאן>>

מהי פרוביוטיקה לנשים ומה מייחד אותה?

בשוק קיימות היום פרוביוטיקות מיוחדות לנשים, כשההבדל בין פרוביוטיקה לנשים לפרוביוטיקה רגילה הוא התוספת של  די מאנוז. זהו חד סוכר שגורם לחיידקים הרעים להימשך אליו ולצאת מהגוף דרך השתן, ובכך לסייע לטיפול בדלקות שתן חוזרות, שנפוצות יותר בקרב נשים.

פרוביוטיקה ייחודית לנשים אינה יקרה יותר מפרוביוטיקה מקבילה לה, ולכן לנשים מומלץ מאוד לקנות פרוביוטיקה כזו, שמותאמת ספציפית לצרכיהן.

גם כשבוחרים פרוביוטיקה לנשים חשוב לוודא שהיא מכילה תוספת סיבי FOS, ומיוצרות בטכנולוגיית השחרור המושהה.


לסיכום – לא כל פרוביוטיקה יעילה באותה צורה. רק פרוביוטיקה איכותית וחכמה תחזיר לגופכם את החיידקים הטובים, שחיוניים לתפקוד התקין של הגוף ולמלחמה במחלות.


למגוון מוצרי הפרוביוטיקה המובילים בישראל - לחצו כאן>>

מחקרים נוספים על פרוביוטיקה

מחקר מספר 1:  החשיבות של החיידקים הפרוביוטיים ופירוט האינטראקציות השונות שלהם, עם גורמים מזיקים (בקטריות, פטריות ווירוסים...)

מחקר מספר 2: חיידקים פרוביוטים מסייעים לווסת את כמות תאי ה- T, המשתייכים למערכת החיסון ואף את רמות הדלקתיות של גופנו

מחקר מספר 3: יתרונות הפרוביוטיקה

מחקר מספר 4: האיכויות מקדמות הבריאות של הפרוביוטיקה, בנוסף ליכולת שלה להווה תחליף טבעי לאנטיביוטיקה

מחקר מספר 5: פרוביוטיקה כתוסף חיוני, המקדם בריאות בכלל ומסייע להקל ואף למנוע תופעות מעיים בפרט

מחקר מספר 6: פרוביוטיקה מייעלת את תהליך הניקוי של מתכות כבדות מגופנו

מחקר מספר 7: ארגון המדע הבינלאומי דן בחיוניות של הפרוביוטיקה בחיינו ובנוסף, בחשיבות של איכות התוסף עצמו והחיידקים שהוא מכיל

מחקר מספר 8: היכולת המופלאה של הפרוביוטיקה להקל על מחלות דלקתיות מגוונות

מחקר מספר 9: פרוביוטיקה מסייעת ללחום בחיידק ההליקובקטור הפילורי, על ידי גירוי הפעילות של מערכת החיסון שלנו

מחקר מספר 10: פרוביוטיקה תורמת להקלה על שלשולים ותופעת המעי הרגיז

מחקר מספר 11: זנים של חיידקי הפרוביוטיקה תורמים לאיזון תנועות המעיים ולמניעה של שלשולים או עצירויות

מחקר מספר 12: היתרונות של הפרוביוטיקה והשאיפה לפתח מאכלים שיכילו ערכים נאים של החיידקים הללו

מחקר מספר 13: מגוון היתרונות של הפרוביוטיקה

מחקר מספר 14: חיידקי הפרוביוטיקה תורמים להקלה על תופעות לחץ וחרדה