כדי להגדיר את ויטמין D, ראשית יש להבדיל כי הוא איננו ויטמין, אלא הורמון. כדי להבהיר את הנושא: ויטמין מוגדר כמצרך בעל ערך עבור גוף האדם, שאין באפשרותו לייצר בעצמו, לכן אנו נהנים ממנו רק במידה ואנו סופגים אותו דרך מזון או תוספים.

תזונה בריאה תספק לנו 10% של ויטמין D בממוצע, בעוד שאת רובו גופנו מפיק באופן עצמאי מקרני השמש. בניגוד לוויטמינים, ויטמין D מומר על ידי הכבד והכליות לחומר הפעיל שלו, ההורמון עצמו – אשר מטרתו העיקרית היא לייעל את ספיגת הסידן מהמעיים לגופנו ולהשתתף בתהליכים מהותיים עבור מערכת החיסון שלנו. ההורמון הפעיל שנוצר קרוי קלציטריול (Calcitriol).

ככל שאנו בהירים יותר, יהיה לגופנו פשוט יותר לספוג ויטמין D. ויטמין D מחולק לחמש תרכובות; D1-D5, אשר מסיסות בשומן. כאשר אנו חשופים לשמש הקופחת של הקיץ, הגוף שלנו סופג קרני שמש הקרויות UV-B. קרניים אלה, בשילוב עם הכולסטרול בגופנו, מייצרות תרכובת שומנית מסוג D3 .
מעבר לוויטמין D3 , גופנו זקוק בעיקר לוויטמין 2D המופק בעיקר ממזון. שאר התרכובות נוצרות בגופנו.

להזמנה ישירה של ויטמין D - לחצו כאן

כיום, ניכר חסך קריטי של ויטמין D כמכלול במדינות רבות. רבים טוענים כי הסיבה נובעת מהעלאת המודעות לגבי הסכנות מהשמש וריבוי השימוש בקרם הגנה, המפחית את איכות ספיגת קרני ה- UV-B.
אנשים הסובלים מחסך של ויטמין C עשויים לסבול מאוסטאופורוזיס, מחלת הרככת (הידלדלות העצם בגיל מוקדם), השמנת יתר, דמנציה, מחלות לב וכלי דם, נדודי שינה, ירידה משמעותית במצב הרוח (דיכאון, חרדה) וקשיי תפקוד מיני.
מכך יש להשכיל כי עלינו להיות "חכמים בשמש" בגבול הטעם הטוב, שכן גופנו זקוק לה מבחינה פיזית ולא רק מבחינה מנטלית.

מומלץ לצרוך כ- 15 מיקרו גרם של ויטמין D מידי יום, כ- 600 יחידות (בין גיל שנה לגיל 75). במידה ואנו סובלים מחסך בוויטמין, מומלץ ליטול כמות של בין 1000-2000 יחידות ביום, בין 25 ל- 50 מיקרוגרם, כדי לפצות על החסך. כמובן שאם אנו סובלים מתופעות מסוימות, מצבים רפואיים ו/או נפשיים אחרים, מומלץ להיוועץ ברופא לגבי הכמות המומלצת עבורנו באופן אישי.

החשיבות של ויטמין D לגופנו


בדומה להורמונים רבים כמותו, ויטמין D משתתף במספר תהליכים עיקריים בגופנו, שמשפיעים על אופן התפקוד שלנו בצורה ניכרת.


תורם לבריאות העצמות והשיניים שלנו


ויטמיןD תורם בעיקר לספיגת הסידן בגוף שלנו: הוא דואג לווסת את כמות הסידן בגוף ולדאוג לכמויות גבוהות של המינרל במחזור הדם בכל עת.

מהו מנגנון הפעולה של ההורמון? כאשר ישנה כמות יפה של ויטמין D בגוף, הוא דואג להפריש יותר חלבון במעיים ובכליות שלנו, שמטרתו לקשור אליו את הסידן ולהשיב אותו למחזור הדם (במקום לאבד אותו דרך השתן).

בנוסף, ויטמין D ובלוטת התריס דואגים לבחון את כניסתו ויציאתו של הסידן מהעצם בקפדנות, כך שבמקרה של חוסר איזון יוכלו לפצות על כך במהרה.

כאשר גילו את ויטמין D בשנת 1922, כאשר מחלת הרככת הייתה בשיאה, הרופאים שמו לב כי לכל הסובלים מהמחלה קיים חסך של ויטמין D. כך גם התגלה הקשר ה"צמוד" בין הסידן והוויטמין. הסידן, כמובן, תורם באופן ישיר לחוזק העצמות והשיניים, לכן ככל שייספג בגופנו באופן אופטימלי יותר, כך נוכל לשמר ולשפר את בריאות השיניים שלנו לאורך השנים.


שומר על בריאות התאים שלנו


ויטמין D פועל בעיקר על ידי הפעלתם של גנים בגופנו: כל גן בגופנו מכיל מידע אודות פעולה שיש לבצע בגוף. כאשר הגן הזה נקשר לחלבון, הוא מקבל את האנרגיה הדרושה לו כדי לבצע אותה. עם זאת, כדי שתהליך יתרחש על הורמון או אנזים מסוים לפגוש בו ולעורר את פעילותו.


shutterstock 691048828


ויטמין D הוא הורמון שמסייע לפרק חלבונים ועל ידי כך, להניע לפעולה שפע גנים שמטרתם לווסת את פעילות החידוש התאי בגופנו: לתרום לייצור רב יותר של תאים חדשים ולחלוקה נכונה של התאים, לייעל את איכויות האבחנה בין תאים בריאים וצעירים לבין תאים זקנים או חולים ובעת הצורך, אף להביא לניקוי יעיל של התאים הללו מחוץ לגופנו, כך שהתאים החדשים והבריאים יוכלו לתפוס את מקומם.


מחזק את המערכת החיסונית שלנו


לוויטמין D חלק עיקרי בתהליכי החלוקה והייצור של תאים רבים ולרבות תאי ה- T של מערכת החיסון שלנו.
תאי ה- T מחולקים ל- 3 סוגים: האחד (TH) מטרתו לעבוד יחד עם תאי B (תאים אחרים של מערכת החיסון) כדי לייצר נוגדנים נגד מחלות שהגוף שלנו מכיר, כך שיוכל להילחם בהן יותר בקלות בפעם הבאה. השני (TK) מטרתו לתקוף תאי גוף חולים, לרבות תאים סרטניים (משום שוויטמין D הוא בעל תפקיד מפתח בתהליכי הייצור והחלוקה של התאים, הוא אף דואג למנוע התפתחות של תאים סרטניים, חולים או פגומים). תפקידו של השלישי (TS) הוא לדכא פעילות יתר, דלקתיות יתר, של המערכת החיסונית שלנו.

ככל שגופנו ייהנה מכמויות רבות יותר של תאי T, לגופנו יהיה פשוט יותר להתמודד עם תופעות כגון סרטן ומחלות אוטואימוניות רבות כגון דלקת פרקים או זאבת: תאי T מסייעים למערכת החיסון להבדיל יותר ביעילות בין התאים של גופנו ובין פולשים או מזיקים, פתוגנים – הבעיה העיקרית של מחלות אוטואימוניות.

בנוסף, על ידי הטבת תהליכי פיתוח הנוגדנים של גופנו, מערכת החיסון שלנו תוכל להתמודד ביעילות עם מחלות שסבלנו מהן בעבר ולקטול אותן טרם התפשטותן בגופנו.

להזמנה ישירה של ויטמין D - לחצו כאן


מווסת את מצב הרוח שלנו

מספר מחקרים הוכיחו כי אנשים שסובלים מחוסר של ויטמין D נוטים לסבול מדיכאון, נדודי שינה ומחרדות לעיתים קרובות יותר והביולוגיה מאמתת את המידע.

כידוע ויטמין D מסייע לפרק חלבונים רבים בגוף, כדי להניע אותם לבצע פעולות שונות בגופנו. חלק מחומצות האמינו (חלבונים) הללו הם הטרוזין והטריפטופן – שתפקידן הוא לייצר את הדופמין והסרוטונין בגופנו – מוליכים עצביים שמסייעים לנו לחוש שלווה, אושר, אנרגטיות וסיפוק.

הסרוטונין בפרט אף תורם להקלה על נדודי שינה: בהיעדר אור מלאכותי או אור שמש, הסרוטונין מומר בגופנו למלטונין – מוליך עצבי שמטרתו לסייע לנו להירדם בקלות.

מסייע למנוע או להקל על סוכרת סוג 2 והשמנת יתר


הגורמים העיקריים שעשויים להוביל לסוכרת מבוגרים הם ירידה בכמות האינסולין שגופנו מפריש או עמידות שגופנו מפתח להורמון האינסולין. בעקבות זאת הסוכרים הולכים ומצטברים במחזור הדם שלנו, יחד עם שומנים לא בריאים.

ויטמין D מסייע להפריש חלבונים למעיים, אשר מגרים הפרשה מוגברת של הורמון האינסולין למחזור הדם שלנו. כתוצאה מכך גופנו נהנה מרמות גבוהות יותר של אינסולין, שלבטח ייעלו את תהליכי הפירוק של הסוכרים אל התאים.

החלבונים שוויטמין D מפריש למעיים ולכליות אף תורמים לספיגה איכותית יותר של ערכים תזונתיים מהמזון ומייעלת את תהליך העיכול עצמו.

כיצד נהנה מוויטמין D


כדי לשמור על בריאותנו, מומלץ כי נבצע בדיקת דם ונבחן האם אנו מספקים לגופנו די ויטמין D ביומיום.
במידה והתשובה שלילית, כדאי לנו לנסות ולשהות 15-20 דקות בשמש יום-יום לכל הפחות.
בנוסף, מומלץ לאכול מאכלים המכילים רמות נאות של ויטמין D ולרבות דגים, ביצים, פטריות (בעיקר שיטאקי) וקוויאר.
כיום אנו יכולים ליהנות מוויטמין D גם על ידי שימוש בתוסף תזונה.

להזמנה ישירה של ויטמין D - לחצו כאן