חומצה פיטית היא חומצה המצויה בעיקר בחיטה, אגוזים, זרעים וקטניות. היא מהווה נוגד חמצון ואנטי-נוטריאנט – רכיב שמונע ספיגה של מינרלים בגופנו.


היתרונות של החומצה הפיטית


תפקידה העיקרי של החומצה הפיטית הוא לשמר את המאכלים בהם היא מצויה למשך זמן רב. בזכותה קטניות ואגוזים לא מתקלקלים במשך חודשים. היא דואגת לשמור על הזרחן המצוי במאכלים הללו ועל ידי כך, מסייעת להאריך את חייהם באופן משמעותי.

בנוסף, החומצה הפיטית מהווה נוגד חמצון איכותי, אשר מסייע להתמודד ביעילות עם תופעת חמצון-היתר של שומנים בגופנו ובכלל להתמודד עם תופעת הרדיקלים החופשיים – תופעה שנוצרת כתוצאה מעישון, פעילות גופנית מאומצת, פירוק של מאכלים (בעיקר מאכלים לא בריאים) ועוד.

חמצון יתר תורם לפגיעה בתאים של גופנו, אשר ללא טיפול עשויה להביא לפגיעה משמעותית באיברים בגופנו ואף התפתחות של מחלות לא פשוטות כגון אלצהיימר או סרטן.

החומצה הפיטית מסייעת לאזן את תופעת חמצון היתר ואף מוכחת לפי מחקרים, כתרכובת המסייעת להפחית היווצרות של סרטן (בעיקר סרטן המעי) ואבנים בכליות; ככל הנראה בשל היותה אנטי-נוטריאנט.

החיסרון הבולט של החומצה הפיטית – היותה אנטי-נוטריאנט


חומצה פיטית אף מוגדרת כ"קושרת מינרלים": היא מתחברת למינרלים שונים כגון ברזל, סידן, אבץ ומגנזיום במהלך תהליך הפירוק שלהם במעיים ומונעת את הספיגה שלהם. יש לציין כי היא לא משפיעה עלינו לטווח ארוך כלומר, אם הארוחה הבאה שלנו לא תכיל חומצה פיטית – אנו נספוג את המינרלים המצויים בה ביעילות, גם אם אכלנו חומצה פיטית לפני שלוש-ארבע שעות.

חומצה פיטית היא בריאה באופן חלקי


זהו נוגד חמצון שלא תמיד כדאי לנו לשלב בכל ארוחה. משום שלגופנו פשוט יותר לספוג מינרלים כגון ברזל או אבץ ממוצרים מן החי, אם אנו אוכלים בשר, לרוב לא תהיה לנו בעיה לאכול הרבה מאוד חומצה פיטית (אבץ מן החי איננו מושפע ממנה כלל) ועדיין ליהנות מערכים יפים של מינרלים בגופנו. עם זאת, אם אנו טבעוניים או צמחוניים, יתכן מאוד כי נסבול מחסכים של המינרלים הללו, משום שהתזונה שלנו עשירה בעיקר במאכלים המכילים את החומצה הפיטית.

כדי לשמור על ערכים יפים בגופנו – לעיתים ננפה את החומצה הפיטית מחיינו


כדאי לנו לאכול חומצה פיטית מידי פעם ופעם, בשל איכויותיה כנוגד חמצון. ועם זאת, כדי לשמר רמות יפות של מינרלים בגופנו, לעיתים כדאי לנו לנסות ולהפחית את הריכוז שלה:


השריה – השרייה של דגנים, קטניות ואפילו אגוזים יכולה לסייע ולהפחית את כמות החומצה הפיטית במאכלים באופן משמעותי. ההשרייה מסייעת לרכך את הקליפה ומתחילה את תהליך ההנבטה, אשר מבטל את החומצה הפיטית ועל ידי כך, מייעל את אופן הספיגה של המינרלים.

• מיי ההשריה – כדאי לנו להשתמש במים נקיים ומסוננים, שינקו את המאכלים באופן קפדני ולא יזינו אותם ברכיבים לא בריאים.

• זמן ההשריה – כדאי לנו להשרות קטניות במשך 12 שעות. על כל כוס קטניות, יש לשים כ- 4 כוסות מים. כדי ליהנות מהתוצאות הטובות ביותר, מומלץ שנחליף את המים פעם או פעמיים ואף נוסיף לימון, כדי לייעל את תהליך הניקוי שלהן. עדשים, מאש ואפונה דורשים השרייה קצרה יותר, בעוד שפולי סויה, שעועית, פול וחומוס צריכים השרייה ארוכה יותר. באשר לשקדים, יש להשרות אותם לפחות למשך 6 שעות, כך גם לגבי אגוזי ברזיל. את שאר האגוזים נוכל להשרות במשך 2-4 שעות לכל היותר. השריה ארוכה מדי תגרום לאגוזים להיות נימוחים ולאבד את טעמם, לכן אם אנו אוהבים מרקם קריספי, כדאי לנו לשים לב לכך ואף לייבשם במייבש מזון, במידה ויש לנו. את השקדים ואגוזי הברזיל אפשר גם להשרות בלילה ולאכול אותם ביום למחרת.

• כלי ההשריה – הכלים הטובים ביותר להשריה הם כלים מזכוכית, שנקיים מרעלים.

• כמות ההשריה – כדאי לנו להשרות בכל יום רק את הכמות אותה אנו רוצים לאכול באותו היום, משום שתהליך ההשריה מביא לריקבון מהיר יותר של המאכלים הללו.

• אחסון השקדים / האגוזים המושרים – לאחר ההשריה, יש לשמור את המאכלים במקרר, כדי להאט את תהליך הריקבון. עם זאת, מומלץ לבשל אותם עוד באותו יום.


הנבטה – הנבטה של זרעים, דגנים וקטניות תסייע להפחית את רמות החומצה הפיטית בהם. זהו תהליך שנמשך בין 24 ל- 48 שעות ומשתנה בהתאם לתנאי החום והכמות של המאכל שאנו משרים.

באופן שגרתי, אנו נשרה את הזרעים, הקטניות או הדגנים במשך 24 שעות עם הרבה מים. יש להחליף את המים לאחר 12 שעות , לסנן ולשטוף את הגרעינים במסננת. נשאיר אותם במסננת.

לאחר מכן, נרטיב מגבת, נסחט אותה ונניח אותה על הגרעינים במסננת.
במשך 24 השעות הבאות יהיה עלינו להסיר את המגבת שלוש פעמים ביום ולשטוף את הגרעינים במסננת מתחת לברז. לאחר מכן נשטוף את המגבת, נסחט אותה ונשיב אותה למקומה מעל המסננת.

*במהלך הקיץ, כדאי לנו לשים את קערת ההשריה או המסננת במקרר במהלך היום, כדי לא להאיץ את תהליך הריקבון של הגרעינים.
*יש לשים לב כי קטניות מסוימות או זרעים מסוימים זקוקים לפחות זמן לשם הנבטה ובמיוחד בקיץ – כדאי לנו לשים לב לכך.


התהליכים הללו יחד עשויים להביא לפחת של עד 90% בכמות החומצה הפיטית, המצויה בגרעינים השונים.