התזונה היומית שלנו מורכבת משילוב של פחמימות, חלבונים ושומנים.


בדומה לפחמימות ולחלבונים, אף קיימים שפע סוגים של שומנים שאנו מעכלים על בסיס יומיומי:


• שומן הטרנס – שומן שאיננו בריא כלל לגופנו, משום שהוא מורכב מסדר מולקולרי שהגוף שלנו לא מכיר; סדר טכנולוגי. שומני הטרנס הם שומנים מהונדסים אשר עוברים תהליכי חמצון חריפים, שמשנים את המבנה מולקולרי של שומנים, אשר בדרך כלל זהה. הם קרויים משום שהסדר המולקולרי של שומן הטרנס לא קיים בטבע, הגוף מתקשה לפרק אותו או לנצל אותו לעזר לגופנו.

שומנים לא בריאים מצריכים מהגוף שלנו טמפרטורת חום גבוהה ואנרגיה רבה, כדי שיצליח לפרק אותם. כאשר חומצות השומן לא מתפרקות כיאות בגוף, הן עלולות להצטבר במקומות מסוימים בגוף, כגון כלי הדם שלנו או מערכת העיכול שלנו.


• חומצות השומן הרוויות – אמנם מדובר בחומצות שומן הקיימות בטבע, אך הגוף מתקשה מאוד לפרק את רובן: משום שמדובר בשומן מוצק יותר, גם הוא זקוק לטמפרטורת התכה גבוהה יותר. בנוסף, השומן הרווי הוא שומן שזקוק לנוכחות רבה של חמצן, כדי להתפרק כיאות. כאשר חומצות שומן רוויות לא מתפרקות כראוי, גם הן מצטברות בדפנות כלי הדם. הצטברות מוגזמת עלולה להוביל לחסימת כלי הדם ועקב כך, לשבץ, התקף לב ושלל מחלות לא נעימות.

• אומגה 6 – חומצת שומן רוויה שקיימת במזונות רבים של התזונה המערבית, כגון ביצים, עוף, שמני צמחים, אגוזים, שומשום, דגנים, לחמים מחיטה מלאה ועוד. היא ה- LDL בגופנו כלומר, מסייעת להעביר כולסטרול מהכבד אל התאים שלנו. היא אף מסייעת לעורר תגובה איכותית של מערכת החיסון, כאשר מזוהים פולשים בגופנו.

משום שאומגה 6 היא מאוד נפוצה בתזונה המערבית, היא קיבלה סטיגמה של שמן לא בריא. ועם זאת, אנו זקוקים בגופנו במידת מה, כדי לייצר הורמונים, ויטמין D (הורמון בפני עצמו) ואנזימים החיוניים לתהליך העיכול. היא אף תומכת בממברנות של התאים שלנו (המעברים בין התאים למחזור הדם).
כדי לשמור על הבריאות של גופנו, יהיה עלינו לדאוג לאיזון בינה ובין אומגה 3.


אומגה 3 – חשיבות ותפקוד גופני


אומגה 3 היא חומצת שומן בלתי-רוויה וחיונית, שלגוף שלנו קל יותר לפרק מחומצות שומן רוויות. אומגה 3 מחולקת לשלושה סוגים של תרכובות:
• חומצה אלפא-לינולנית (ALA) - החומצה היחידה שהגוף לא מסוגל לייצר כלל ולכן – החיונית ביותר.
• חומצה איקוסאפנטאנואית (EPA) – חומצה שהגוף מצליח לייצר, על ידי שימוש בחומצת ALA.
• חומצה דוקוסהאקסאנואית (DHA) – חומצה שהגוף מצליח לייצר, באמצעות שימוש בחומצת EPA.

אומגה 3 נחשבת ל- HDL – תפקידו הוא להעביר כולסטרול מיותר מהתאים אל המעיים שלנו, שם הם יפורקו על ידי מיצי מרה ויופרשו כפסולת. בשונה משומנים אחרים, אומגה 3 דווקא מסייעת לייעל את תהליכי הניקוי של מחזור הדם והתאים שלנו משומנים לא בריאים. היא מהווה חלק משמעותי מהמוח שלנו (60% מכמות השומנים), העיניים (40% מהקרנית שלנו) שלנו, מסייעת להפחית מצבים של דלקתיות-יתר בגופנו ואף להתמודד ביעילות עם תופעת הרדיקלים החופשיים – מצב של חמצון-יתר בגופנו, שללא טיפול עשוי להביא למחלות סופניות.

אומגה 3 איננה מצויה בתזונה היומית שלנו כמו אומגה 6 או שומני הטרנס. כתוצאה מכך רבים מאיתנו זקוקים לתוספי תזונה, שיסייעו לנו לגבור על המחסור ולתרום לאיזון רמות השומנים, בפרט הכולסטרול, בגופנו.


מינון יומי מומלץ של אומגה 3


תינוקות עד גיל שנה – חצי גרם ליום. גברים – 14 שנים ומעלה – 1.1 גרם ליום.
1-3 שנים – 0.7 גרם ליום. נשים – 14 שנים ומעלה – 1.1 גרם ליום.
4-8 שנים – 0.9 גרם ליום. נשים בהיריון – 1.4 גרם ליום.
9-13 שנים – 1.2 גרם ליום. נשים מניקות – 1.3 גרם ליום.


מקורות צמחיים של אומגה 3


כיום אנו יכולים למצוא אומגה 3 בזרעים כגון זרעי צ'יה, אגוזים למיניהם, שמן זית וירקות מצליבים. לאומגה 3 מן הצומח קיים יתרון ממשי – כל המקורות הצמחיים של שומן זה מכילים את תרכובת ה- ALA – אשר נחשבת לתרכובת האולטימטיבית של אומגה 3. עם זאת, כאשר אנו בוחרים לצרוך אומגה 3 ממקור צמחי בלבד, כדאי לנו לזכור כי הערכים הללו אינם גבוהים. בשל השכיחות של אומגה 6 בתזונה המערבית, כדאי לנו להעשיר את גופנו גם בתוספי תזונה של אומגה 3 צמחי – שיתרמו למאזן איכותי בין השניים ולתפקוד מיטבי של גופנו.

• תוספי תזונה על בסיס אצות

אצות כגון ספירולינה, כלורלה וכדומה הן מקור צמחי מעולה לשפע ערכים תזונתיים חיוניים וביניהם – אומגה 3. הן עשירות בוויטמינים, מינרלים, חומצות שומן חיוניות וכלורופיל, המסייעים לשפר את התפקוד הקוגניטיבי שלנו, להגדיל את כמות החמצן בגופנו, להאיץ את תהליכך העיכול שלנו, למטב את תהליך ניקוי הרעלים של גופנו, לשפר את מצב הרוח שלנו ולהגן עלינו מפני מחלות, דלקות ותופעת הרדיקלים החופשיים.

אנו יכולים לצרוך אצות כאבקות, פתיתים או תוספי תזונה. משום שאצות סופחות בקלות מתכות, כאשר אנו פונים לרכוש אותם כדאי לנו לוודא כי האצות מיוצרות בתנאי מפעל אופטימליים, המכילים בריכות מים נקיות ומבוקרות.

• תוספי תזונה על בסיס מרווה מרושתת

המרווה הוא צמח מרפא עתיק יומין, אשר נעשה בו שימוש רב ברפואה האלטרנטיבית גם היום. המרווה המרושתת בפרט, מכילה ערכים גבוהים מאוד של ALA ואף אומגה 9 (חומצה אולאית), ויטמין E ונוגדי חמצון רבים. כל הטוב הזה מייעל את תהליכי הניקוי של מחזור הדם שלנו משומנים וסוכרים, משפר את החדות הקוגניטיבית שלנו, את איכות מערך הזיכרון שלנו ותורם שפע לחות לעורנו, לשיערנו ולציפורניים שלנו.

בדומה לאצות, גם צמחי מרפא כגון מרווה עלולים לגדול באזורים מזוהמים, שישפיעו משמעותית על ערך השומנים הטהור שמצוי בהן. מסיבה זו כדאי לנו לברר אודות חברת התוספים שאנו בוחרים לרכוש ממנה, תנאי הגידול והייצור שלה והביקורת שהיא מפעילה עליהם.