מהם הטריגליצרידים ומה חשוב לדעת עליהם?

טריגליצרידים (TG) מורכבים מחומצות שומן רוויות ומגליצרול. הם נעים התוך זרם הדם ומאוחסנים ברקמות השומן. מקור הטריגליצרידים הוא בשומן המצוי במזונות שונים, כמו גם במקורות אנרגיה מגוונים, כפחמימות ואחרים. אחוז מסוים מתוך הקלוריות הנצרכות מומר לטריגליצרידים ומאוחסן בתאי השומן. רמות גבוהות של טריגליצרידים נמצאו כקשורות באופן ישיר להגברת הסיכון להתפתחות של טרשת עורקים, שהינה הגורם העיקרי לשבץ מוחי ולהתקפי לב. שחרור הטריגליצרידים מרקמות השומן מתרחש באמצעות וויסות הורמונלי, התלוי בצרכי הגוף ובדרישות האנרגיה. מחקרים מעלים כי תזונה עשירה בשומנים רוויים גורמת לשינויים בגמישותם של קרומי התאים בגוף, ועם התקשותם ההדרגתית, רמת התפקוד שלהם ויכולת התגובה שלהם לוויסות הורמונלי, יורדות באופן משמעותי.

 

הגורמים להגברת רמות הטריגליצרידים

 

- צריכת מזונות עתירי פחמימות ומזונות בעלי אינדקס גליקמי גבוה.

- גיל מתקדם

- השמנת יתר

- צריכת מזונות עתירי שומנים

- צריכת תרופות מסוימות באופן קבוע

- סוכרת

- מחלות כליה

- בעיות בכבד

- נטייה תורשתית

- מחסור בפעילות גופנית

- צריכת אלכוהול מוגברת

- צריכת סטרואידים

- נטילת גלולות למניעת הריון

 

המלצות לטיפול טבעי בטריגליצרידים

 

תוספי אומגה 3 מומלצים לטיפול ברמות טריגליצרידים גבוהות. מחקרים רבים העלו כי שמן דגים המספק חומצות שומן חיוניות מסוג אומגה 3 יעיל להורדת רמות טריגליצרידים גבוהות. מעבר לכך, שמן דגים יעיל לשמירה על גמישותם של קרומי התאים, למניעת טרשת עורקים ולמניעת מחלות לב שונות. כרום פיקולינאט הינו רכיב אפקטיבי נוסף, כיוון שכרום מסייע להפחתה של רמות השומנים בדם. הרכיבים כולין, מתיונין ואינוזיטול חשובים אף הם לצמצום נוכחות הטריגליצרידים בדם. כמו כן, שום אורגני תורם להפחתת רמות הכולסטרול והטריגליצרידים בדם, ומונע התפתחות טרשת עורקים ומחלות לב שונות.

 

הנהגת צום מיצים לניקוי הכבד עשוי אף הוא לשמש ככלי אפקטיבי ביותר להפחתת רמות השומנים בדם, ובין היתר – ברמות גבוהות של טריגליצרידים. גם צריכת מיץ עשב חיטה תורמת להמסת שומנים בדם ובין היתר, להפחתת רמות הטריגליצרידים בדם. מעבר לכך, הקפדה על תזונה נכונה ועל אורח חיים בריא מועילה מאוד להפחתת רמות הטריגליצרידים. התבססות על תפריט צמחוני הכולל מגוון פירות וירקות, נבטים ומיני דגנים מחד, ומאידך, איננו כולל מזונות עתירי שומנים, אלרגנים, פחמימות וסוכרים, ואף נמנע מצריכת חלב ומוצריו כמו גם מצריכת מוצרי עוף, בשר ולחם, מפחית באופן משמעותי את רמות הטריגליצרידים בדם ומקטין את הסיכון למחלות לב שונות ולבעיות בריאות נוספות.