כאבי מפרקים

למפרקים יש תפקיד חשוב בגוף – הם נקודות החיבור בין שתי עצמות או יותר, השומרים על חופש התנועה של האיברים השונים לרבות הידיים והרגליים. כשהכול פועל כשורה התנועה תהיה הרמונית וחלקה, אך כאשר יש בעיה עלולים להופיע כאבים. יש סוגים שונים של כאבי מפרקים והם נגרמים מסיבות שונות, ממחלות כרוניות ועד דלקות. מהם הגורמים של הכאבים האלו, לכמה זמן הם נמשכים, ולא פחות חשוב – כיצד מטפלים בהם? הינה כל מה שאתם צריכים לדעת על כאבים במפרקים.

על כאבי מפרקים והגורמים להם

תפקודם המיטבי של המפרקים בגוף תלוי בתפקוד תקין של רכיבי המפרק, שהם המעטפת שלו, הרצועות המייצבות, קרום הסינוביה המשמש לסיכוך תנועת העצמות והסחוס המתפקד כבולם זעזועים. כאשר אחד מרכיבי המפרק נפגע, תיפגע בהתאמה גם התנועה החלקה שלו, מה שעשוי להוביל לתהליך דלקתי. הדלקת עשויה לגרום לכאבי מפרקים ואף לתגובת שרשרת שתוביל לבעיות חמורות יותר כמו הצטברות נוזלים, ציסטות, דלקת מפרקים כרונית, דלקות מקומיות ועוד. אנשים הסובלים ממשקל עודף נמצאים בסיכון גבוה יותר לחוות כאבים במפרקים.

כאבים במפרקים עשויים להופיע גם כתוצאה מעומס יתר המופעל עליהם לאורך זמן. מפרקי הברך והירך סובלים מהעומס הכבד ביותר ולכן הם בעלי סיכוי גבוה יותר לפתח כאבים בהשוואה למפרקים אחרים. עם זאת, גם מפרקי כף היד, הידיים, הקרסוליים והכתפיים עלולים להיפגע ולגרום לכאבים. סיבות נוספות היכולות לגרום לכאבי מפרקים הן נטיות תורשתיות, מחלות הורמונליות, טראומה ושברים, זיהום חיידקי ועוד.

מחלות ותסמינים

יש גם כמה מחלות העלולות לגרום לכאבי מפרקים:

  • דלקת חוליות מקשחת AS) אנקילוזינג ספונדיליטיס)
  • דלקת מפרקים פסוריאטית (דלקת מפרקים ספחתית)
  • דלקת מפרקים ניוונית (אוסטאוארתריטיס)
  • מחלת גאוט (שיגדון)
  • פיברומיאלגיה
  • לוקמיה 
  • זאבת (לופוס)
  • קדחת שגרונית (קדחת שיגרון)

אבחנת התופעה

אנשים המתמודדים עם מחלה או ליקוי בתפקוד המפרקים יתלוננו לרוב על כאבי גב, ברכיים או ירכיים. עם זאת, יש לציין שכאבים יכולים להופיע במפרקים בכל אזורי הגוף, מהקרסוליים ועד לידיים. הכאבים יכולים להיות קלים והם יכולים גם להיות עזים, לפגוע באיכות התנועה ולהשפיע עמוקות על איכות החיים. כמו כן, הכאבים יכולים להיות קבועים או להופיע ולהיעלם לסירוגין. תסמין נוסף שיש לשים לב אליו הוא נוקשות במפרקים.

כאשר מתמודדים עם כאבי מפרקים ועם ההשפעה שלהם על איכות החיים, אם חשים נוקשות במפרקים בשעות הבוקר או שמתעוררים משינה בגלל כאבים חשוב לפנות לגורם רפואי כדי לאבחן את הסיבה לכאבים. כיום יש סוגים שונים של טיפולים היכולים לעזור להקל את הכאב, לאפשר לכם לחזור לתפקוד פעיל ולהגן על המפרקים מפני פגיעה נוספת. כמו כן, מומלץ לפנות לאבחון כאשר מזהים תסמינים נוספים מלבד הכאבים כמו חום, ירידה במשקל שאינה נובעת משינויים בתזונה או באורח החיים, או כשהכאבים מפריעים לתפקוד מיטבי. במסגרת האבחון הרופא יערוך בדיקות מקומיות, ישאל אתכם על אופי הכאבים, יבחן את ההיסטוריה הרפואית והמשפחתית, ובמידת הצורך יחליט על עריכת בדיקות נוספות שיעזרו לשלול או לאבחן מחלות.

כמה זמן נמשכים כאבי מפרקים?

התלונות על כאבים משתנות מאדם לאדם, בהתאם לאופי הבעיה וגם לפי סיבולת הכאב האישית שלהם. יש כאבים קבועים המפריעים למטופל לאורך תקופה, כמו שקורה בדלקת פרקים כרונית שאינה מטופלת. לעומת זאת יש כאבים עזים העלולים להופיע ולהיעלם לסירוגין ויש מטופלים הסובלים מכאבים קלים שרק מציקים להם. כדאי לטפל בגורם לבעיה כמה שיותר מהר, כדי למנוע נזק נוסף ובלתי הפיך וגם כדי למגר את הכאבים במפרקים. 

דרכי הטיפול הייעודיות

כיום תחום הרפואה מפותח מאוד ויש המון דרכים לטפל בכאבי מפרקים, כשהטיפול הטוב ביותר הוא מניעה. מומלץ להימנע מעבודה סיזיפית אשר מעמיסה משקל רב על המפרקים על בסיס יומיומי. גם פעילות ספורטיבית אינטנסיבית עשויה להוביל לפציעות, לטראומות, לכאבים ולדלקות, בייחוד אם התחלתם לעשות ספורט בתדירות רבה יותר לאחר תקופה ארוכה שבה לא הייתם פעילים.

אם אתם כבר סובלים מכאבים או מבעיות במפרקים, אפשר לקבל טיפול תרופתי בהתאם לאבחנה. קיימים משחות שאפשר למרוח על האזור כדי להקל את הכאבים, זריקות נוגדות דלקת, משככי כאבים בצורת כדורים הניתנים ללא מרשם רופא, טיפולי פיזיותרפיה וגם האפשרות של התאמת אורח חיים בריא יותר הכולל תזונה מאוזנת, פעילות ספורטיבית וירידה במשקל. כיום אפשר גם במקרים קיצוניים לעבור ניתוח להחלפת מפרקים, אולם לפני כן יש לנסות את כל האפשרויות הטיפוליות הקיימות.

דרכי טיפול טבעיות

יש דרכים טבעיות היכולות לעזור להתמודד עם כאבי מפרקים מלבד תרופות, כמו ירידה במשקל באמצעות דיאטה מאוזנת כדי להקל את העומס על המפרקים, עיסוק בפעילות גופנית לצורך חיזוק השרירים התומכים במפרקים או לחלופין הימנעות מפעילות הגורמת לכאבים או מחמירה אותם. אפשר לקרר את האזור באמצעות קרח ומוצרים קרים במשך 15–20 דקות כמה פעמים במהלך היום, או לחמם את האזור באמצעות כרית חימום או אמבטיה חמה. אפשר גם לשלב בתזונה תוספים שונים שיש בהם רכיבים נוגדי דלקת ומרכיבים היכולים לעזור לחזק את המערכת החיסונית, וקיימים גם תוספי תזונה התורמים לגמישות המפרקים ולהקלת כאבים. 

גורמי סיכון – למה חשוב לשים לב?

יש כמה גורמי סיכון העשויים לגרום לכאבי מפרקים שחשוב לשים אליהם לב:

  • גנטיקה משפחתית
  • גיל
  • מגדר
  • עודף משקל 
  • מתח נפשי

נשים ומבוגרים נמצאים באוכלוסיית סיכון וגם אנשים בעלי עודף משקל או בעיות גנטיות דומות במשפחה. עם זאת, אין הדבר אומר שכאבים במפרקים לא יכולים להתפתח אצל ילדים או אצל גברים. לכן יש לשים לב לתסמינים המופיעים ולפנות לגורם רפואי כדי לאבחן ולטפל בבעיה. פרט לכאבים כדאי לשים לב גם לחום ולנוקשות במפרקים. חום מעיד על דלקת זיהומית, הדורשת טיפול תרופתי כדי למגר את הבעיה.

סיכום

כאבי מפרקים הם תופעה נפוצה אשר עלולה להשפיע על איכות החיים במידה ניכרת. אף על פי שהכאבים עשויים להיגרם מדלקות כרוניות או ממחלות שאינן עוברות, כיום יש טיפולים אשר מסייעים בהקלה של הכאבים ובחיזוק הגוף, ואף יכולים למגר את הבעיה ולעזור לכם לחזור לתפקוד נורמטיבי.