מלטונין - מי מאיתנו זקוק לחיזוק ממנו ומדוע הוא כל כך חשוב?
מלטונין הוא הורמון אותו מייצרת ומפרישה באופן טבעי בלוטת האצטרובל, אשר ממוקמת בגובה העיניים בצידו האחורי של המוח. בלוטת האצטרובל מייצרת את ההורמון באופן רציף, ואחד מתפקידיה החשובים הוא איזון וויסות של השעון הביולוגי הנמצא בגופנו.
למעשה, ההפרשה הקבועה של הורמון המלטונין, באה בחפיפה עם מחזורי השינה ביום ובלילה. כתוצאה מכך לרמת הורמון המלטונין בגוף יש קשר ישיר על היותנו עירניים או עייפים. מכאן ניתן להסיק כי ההפרשה של הורמון המלטונין בשעות היום היא נמוכה יותר מאשר בלילה.
קיימים בשוק תכשירים רבים המכילים ריכוזים מסויימים של ההורמון אשר נועדו להקל עלינו במצבים של חוסר שינה והם בעלי יתרונות רבים נוספים. ההורמון במינונים הגבוהים שלו ניתן רק באמצעות מרשם רופא ובמצבים מסוימים מחייב שילוב של טיפול רפואי.
מלטונין - יתרונות
- מווסת את מצבי הערנות והשינה
- מאזן את הטמפרטורה בגופנו
- נוגד חמצון עוצמתי
- מספק הגנה חשובה לגרעין התא
- תומך ומחזק את המערכת החיסונית
- מעקב תהליכי הזדקנות
- מלטונין חודר כמעט לכל תא בגוף ומסייע לריפוי של פצעים
- מלטונין חיוני לעור שלנו
- משפיע על בלוטת יותרת המוח מה שמעלה את ייצורו של הורמון הגדילה בגוף
מתי מלטונין יכול לעזור לנו?
העובדה שככל שאנו מתבגרים מתפתח לו הקושי ל׳השיג׳ שינה רציפה ואיכותית, ידועה לכל. אנשים מבוגרים רבים, סובלים מהפרעות שינה אשר באות לידי ביטוי בעייפות כרונית, תשישות וקושי לתפקד במהלך היום הגורמים לתופעות לוואי רבות.
כדורי שינה לסוגיהם השונים, אמנם מסייעים לגוף להירדם בקלות אך גם הם עלולים לגרום לתופעות לוואי מסוגים שונים. במצב שכזה לקיחה של מלטונין בזמן של בין חצי שעה לשעה לפני השינה, תעלה את רמת המלטונין בגוף מה שכמובן יתרום באופן ניכר לאיכות השינה שלנו.
תופעה נוספת אשר עלולה לשבש את השינה באופן ניכר ואף לפגוע באיכותה מכונה - ג׳ט לג (הפרשים בזמנים בין מדינות). כאשר אנו עוברים בין מדינות נוצר מצב של הפרשי שעות המשבשים את השעון הביולוגי שלנו ולכן אנו חשים בחוסר איזון ובעייפות מוגברת.
במצב של ג׳ט לג עלולות להופיע להן תופעות לוואי שונות ביניהן שינויים בלחץ הדם בגוף, שינויים קיצוניים במצב הרוח, שינויים ברמות הסוכר בדם ועוד. מלטונין מסייע לנו לסדר את השעון הביולוגי ולהפחית שינויים אלו, אך חשוב להקפיד ליטול אותו סמוך לזמני הטיסה.
בנוסף מלטונין יכול לעזור גם לאנשים אשר רגילים לעבוד בשעות הלילה המאוחרות ומתקשים להשלים את שעות השינה שלהם במהלך היום.
כדאי לשים לב
חשוב לציין שלמרות שמלטונין אפקטיבי ויעיל במצבים מסויימים, הוא עלול לגרום לעידוד של תופעת הדיכאון כאשר הוא נצרך במינונים שאינם נכונים.
בנוסף לנשים מניקות או לנשים בהיריון הוא אינו מומלץ וחל איסור לצרוך אותו בזמן נהיגה בשל היותו מרדים. כמו כן מומלץ שלא לצרוך אותו מתחת לגיל 40 אלא בהמלצה של רופא, זאת משום שעד לגיל זה הכמויות בהן הוא מופרש הן תקינות בדרך כלל.
הקשר שבין חוסר במלטונין לבין סרטן השד
הורמון המלטונין נקשר ברמה מסוימת לעלייה בסיכויים לחלות בסרטן השד אצל נשים. הסיבה לכך היא שכאשר אנו נשים נחשפות לאור מוגבר בשעות הלילה, הגוף מדכא את ייצורו הטבעי של המלטונין בגוף מה שגורם להגברה של ייצור אסטרוגן (ההורמון הנשי).
שחרור מוגבר של הורמון זה עלול להוביל בסופו של דבר ליצירה של תאי סרטן הרגישים להורמון האסטרוגן.
מלטונין כנוגד חמצון
בעוד מרבית מנוגדי החמצון פועלים בנפרד כלומר או על התאים השומניים שבגוף או על המימיים, מלטונין פועל על שני החלקים של התאים גם יחד. מלטונין נחשב לנוגד חמצון פעיל וחזק אשר חודר כמעט לכל תא בגוף שלנו. זו גם הסיבה העיקרית להיותו של המלטונין אפקטיבי, בריא וחיוני לעור שלנו.
לסיכום, מחקרים רבים מוכיחים כי מלטונין אכן מסייע במקרים של ג׳ט לג ונחשב לאפקטיבי. כמו כן, נטילת מלטונין בזמנים הסמוכים לשינה אצל אנשים מבוגרים וקשישים מסייעת להוריד את זמן ההירדמות, מגבירה את תחושת העייפות שבגוף ואף מעריכה את זמן השינה.
למחקרים בנושא מלטונין
מחקר מספר 1: מחקר אודות ילדים בני שבע בממוצע, מצא כי נטילת מלטונין בטווח הארוך, מסייעת להקל משמעותית על תופעות שינה
מחקר מספר 2: יתרונות מגובים מחקרית אודות מלטונין
מחקר מספר 3: מלטונין מסייע לאזן את מחזורי השינה שלנו
מחקר מספר 4: סיקור מלא אודות מלטונין
מחקר מספר 5: מלטונין כתוסף בטוח עבור ילדים
מחקר מספר 6: יתרונות מגוונים אודות מלטונין
מחקר מספר 7: חשיבות המלטונין בחיי היומיום
מחקר מספר 8: סקירה מלאה אודות המלטונין כהורמון וכתוסף
מחקר מספר 9: מלטונין מסייע ללחום בתופעת הדמנציה
מחקר מספר 10: הערכה מלאה אודות מלטונין
מחקר מספר 11: הנחיות לשימוש נכון בתוסף המלטונין
מחקר מספר 12: מלטונין מסייע להקל על חמצון יתר של קרנית העין ואף על שינויים במחזור הדם, של עכברים הסובלים מסוכרת
מחקר מספר 13: מלטונין והשפעותיו עלינו כבני אדם
מחקר מספר 14: הערכה אודות תוספי המלטונין
מחקר מספר 15: סיקור מלא אודות תוספי תזונה של מלטונין