מהו סוכרלוז?
הממתיק המלאכותי סוכרלוז, או בשמו המסחרי - ספלנדה, הא הממתיק המלאכותי הנמכר ביותר ברחבי ארה"ב. ממתיק זה מהווה תוצר הכלרה של סוכר, אך רמת המתיקות שלו היא פי 600 מרמת המתיקות של הסוכר. הסוכרלוז הינו נטול פחמימות וקלוריות, והוא מהווה חלק מהרכב מוצרים דיאטטיים רבים.
במקביל, ניתן לרכוש אותו גם כממתיק דל קלוריות. אחת המעלות הגדולות של ממתיק זה נעוצה בכך שאיננו סובל מטעם הלוואי האופייני לממתיקים אחרים. כמו כן, הוא נחשב בטוח יותר לשימוש בהשוואה לאספרטיים, ועל כן, השימוש בו הפך פופולארי. המצאתו של הממתיק התרחשה באופן מקרי לחלוטין, כאשר זוג כימאים עבדו על פיתוחו של קוטל חרקים חדש בשנת 1975.
זוג הכימאים השתמשו בסולפוריל כלוריד, שהינו חומר רעיל ומסוכן ביותר. את החומר הזה טפטפו על תמיסת סוכר. במקרה, אחד הכימאים טעם את האבקה שנוצרה במהלך הניסוי, וגילה כי טעמה מתוק ביותר. למעשה, סוכרלוז הוא תוצר של שתי מולקולות סוכר - פרוקטוז וגלוקוז, להן הוספה מולקולת כלור. תהליך ההכלרה של המתיק מתבצע בעזרת שימוש בכשניים עשר חומרים שונים אשר מכילים כלור וידועים כחומרים רעילים לכל דבר.
האם ניתן לצרוך סוכרלוז?
מחקרים שנעשו על בעלי חיים העלו כי לסוכרלוז השפעה רעילה רחבת היקף כאשר הוא נצרך במינונים גבוהים. על פי הנחיותה FDA האמריקני ניתן לצרוך באופן בטוח חמישה מ"ג סוכרלוז לכל ק"ג ממשקל הגוף בכל יום.
עם זאת, רבים מעידים על תגובות רעילות גם בצריכה נמוכה יותר מהמינון המותר. בכל הנוגע לילדים, סוגיית השימוש בממתיק מלאכותי זה לא נבדקה באופן רשמי. אולם, הנחת היסוד היא שגופו של ילד איננו מסוגל להתמודד עם רעילות זו, בשל משקל הגוף הנמוך יחסית שלהם.
מהם התסמינים הנפוצים המדווחים בעקבות שימוש בסוכרלוז?
להלן רשימה חלקית של תופעות לוואי שדווחו לאחר צריכת הממתיק: כאבי ראש, בחילות, שלשולים, הקאות, גרד ופריחה בעור, דופק מוגבר, כאבים בחזה, כאבי פרקים, נדודי שינה, דיכאון, סחרחורות, חרדה, ועוד.
במחקרים שנערכו על חיות נצפו פגיעות משמעותית במערכת החיסון, אשר באות לידי ביטוי במגוון היבטים, כמו ירידה במספר הכדוריות הלבנות המשמשות כאמצעי הגנה על מערכת החיסון, והקטנה ב 40% של הטחול ובלוטת התימוס, שהינם רכיבים בעלי משמעות מרכזית בהגנה על המערכת החיסונית. ממצא נוסף היה פיגור בקצב הגדילה של חולדות שהוזנו בסוכרלוז. שיעור ההאטה בגדילה עמד על 26 אחוזים.