החיים בעולם המודרני הם זירה של לימודים. כבר בגן מתחילה הגננת לזרוע הרגלים של למידה ומספרת לנו על עונות השנה, על הצבעים, על האותיות בשפה העברית והאנגלית, על הפרחים והחיות בטבע, מספרת סיפורים ומלמדת אותנו איך גוזרים, צובעים, מציירים ומדביקים. במקביל אנו לומדים מה מותר ומה אסור, איך מתנהגים עם חברים ולמה חשוב לתת כבוד למבוגרים.

 

בשלב מאוחר יותר בגיל 6, אנו עולים לכתה א׳ ומתחילים לתרגל מיומנויות למידה בסיסיות. שלב אחר שלב אנו מתקדמים בסולם הלמידה - לומדים עברית, חשבון, אנגלית, היסטוריה, גיאוגרפיה ושאר מקצועות. 

 

בתיכון אנו מתחילים להיבחן בבחינות קצת יותר רציניות עד שאנו מגיעים לשלב המתכונת והבגרות, שלב שיכריע את עתידנו המקצועי. אחוז גבוה מאיתנו ממשיך לצבא ולוקח חלק בקורס מקצועי שם עלינו ללמוד שילוב של ידע מקצועי ופרקטי, ידע שיאפשר לנו למלא את התפקיד שלנו בצורה יסודית ומקצועית.

 

אחרי הצבא אנו ממשיכים לתואר ראשון, חלקנו לתואר שני - תקופה אינטנסיבית של לימודים לא פשוטים בכלל. ואז …במהלך החיים אנו עוברים קורסים מקצועיים במסגרת העבודה או על דעת עצמנו ויש מקצועות בהם הלימודים ממשיכים כל החיים כמו למשל רפואה, טייס, הייטק, כתיבה ועוד. כל יום לומדים משהו חדש. אז איך להצליח בלימודים, איך להיות ממוקדם ואיך להפיק את המיטב מכל תקופת לימודים בחיים?. הנה כמה טיפים שיכולים לעזור לכם!

 

 

1. ניהול זמן נכון - בכדי שנוכל להפיק את המיטב וליישם את חומר הלמידה בצורה הטובה ביותר, עלינו ללמוד לנהל את הזמן שלנו כמו שצריך. אחת הדרכים לעשות זאת היא באמצעות חלוקה של זמן או בניית לוח זמנים. אם נגדיר לעצמנו זמן למידה בכל שבוע מחדש, הלימודים יהיו חלק בלתי נפרד מלוח הזמנים שלנו מה שיאפשר לנו להגיע להישגים הרבה יותר גבוהים. לעומת זאת, אם שעת הלימוד לא תהיה בתוך הלו״ז אנו עלולים למצוא את עצמנו מזניחים ומגיעים לרגע המבחן לא מוכנים. 

2. יודעים יותר יודעים פחות - חשוב מאוד לעשות חלוקה. את החומר אותו אנו יודעים בצורה מעמיקה או באופן שמספק אותנו לשלב זה של הלימודים, כדאי לשים לעת עתה בצד ולהתמקד בחומר שדורש חיזוק. איך תעשו את זה?

3. עבודה עם כרטיסיות - אחת השיטות היותר טובות ללמוד בצורה אפקטיבית ומועילה היא עבודה עם כרטיסיות. על צד אחד כותבים שאלה ובצד השני תשובה. במידה ומדובר בחומר תיאורטתי נרחב, ניתן לבצע את השיטה הזו גם על דף של מחברת בשיטת ״שאלה תשובה״. יש לתרגל את המענה לשאלה ולבחון את עצמנו האם אנו עונים על כל הדברים החשובים בצורה חלקה. מה שלא הצלחנו לזכור, מומלץ לסמן צבמרקר ובמידה וידענו הכל, פשוט מניחים את הכרטיסייה הספיציפית הזו בצד, עד ליום שבו יהיה עלינו לעבור על כל החומר מחדש. 

4. עונים על מבחנים - בגדול, עליכם להתכונן לרגע האמת. במידה ואתם יודעים כיצד המבחן עליו עליכם להיבחן בנוי, ניתן לתרגל מענה על מבחנים בסגנון. במידה ולא, בנו לעצמכם מבחן עם שאלות בדרגות קושי שונות ופשוט תדמו לעצמכם מבחן אמיתי. מומלץ לקחת זמנים בהתאם למציאות וללמוד מטעויות לפעם הבאה.

5. עשו סדר - לרוב בלימודים, נושא מתבסס על נושא ולכן חשוב להבהיר לעצמכם את הדברים ולהבין על מה כל דבר מתבסס. חלקו את הלימודים לנושאים ולמדו אותם לפי סדר הגיוני כדי שתבינו את ההגיון של הדברים.

6. צריכים עזרה? זו לא בושה - אם יש נושא מסוים שאתם חשים בו קושי, קחו מורה פרטי או התייעצו עם חבר שעליו אתם סומכים ופשוט חזקו את הנקודות החלשות שלכם. עדיף לעשות את זה כבר ברגע שאתם מרגישים קושי ולא לחכות עם זה.

 

לימודים הם תהליך מתמשך ולכן מומלץ שלא לחכות לרגע האחרון אלא לשלב את הלמידה לאורך כל הסמסטר או השנה. בהצלחה במבחנים!