מדוע חשוב לצרוך חלבון לפני השינה?

 

לשינה תפקיד חשוב ועיקרי בחיינו. לא סתם אנו מרגישים ״סחוטים״ מעייפות וחסרי אנרגיה ביום שאחרי לילה ללא שינה. איכות החיים נפגעת עבור אנשים הסובלים מבעיות שינה כמו למשל מתקשים להירדם בלילה, אנשים אשר מתעוררים באמצע הלילה ולא מצליחים לחזור לישון, ישנים מעט שעות, עובדים  בלילות וכדומה. אינספור מחקרים נעשו ברחבי העולם על שינה, על חשיבותה ועל ההשלכות החמורות שבמחסור בשינה. הרי קיים קשר ישיר בין התזונה אותה אנו צורכים לבין איכות השינה שלנו. 

 

לא בכדי תזונאים ומדריכי כושר ממליצים להימנע מאכילת ארוחות כבדות עתירות פחמימות וקלוריות בסמוך לשינה. במקביל, מחסור בשינה הראה עלייה ניכרת במשקל גופנו, ברמת הסטרס ואף הוכח קשר ישיר בין מחסור בשינה לבין מחלות כמו סוכרת למשל. בשינה מתרחשים בגוף מגוון של תהליכים פיזיולוגיים ואפשר לומר שמדובר בסוג של ״פספוס״ של המאה העשרים שכן יותר מ-80% מהאוכלוסיה מאמינים כי ״שינה היא בזבוז זמן״, הרי תמיד יש לנו משהו טוב יותר לעשות מלישון. 

 

 

מה עומד מאחורי השינה או יותר נכון המחסור בשינה?

 

לאורך כל אלפי שנות האבולציה תמיד החושך הצטייר בפני האדם כדבר שלילי והאור כדבר חיובי. עם השימוש באש ומאוחר יותר עם המצאת החשמל הדברים השתנו מה שגרם לאדם להפוך את הלילה ליום וכאן טמונה הבעיה. שיבוש זה למעשה גרם לשינוי בשעון הביולוגי מה שפוגע בכל מערכות הגוף ומפחית את החיסון הטבעי שלנו, מכאן אפשר להבין איך נוצרה העלייה במחלות של המאה ה-20: מחלות לב וכלי דם, סוכרת ועוד. בדיוק כמו שהאוכל אותו אנו צורכים נותן הזנה לשרירים שלנו השינה היא ההזנה של המוח. הרי כל מה שקורה בגוף מתרחש תוך כדי פעילות מוחית. הגוף שלנו זקוק לשעות שינה כדי שמצבורי האנרגיה שלנו יטענו, ממש כמו סוללה שטוענים בשקע. 

 

 

איך נכנס החלבון לתמונה?

 

כידוע לכל קיימים סוגים שונים של חלבונים בטבע: חלבון סויה, חלבון מי גבינה, חלבון מבשר, חלבון מקטניות אלבמין ביצה ועוד. את סוגי החלבון אותם אנו צורכים מומלץ להתאים לזמנים השונים שכן לכל חלבון תכונות אחרות, רמת ספיגה שונה והוא מכיל סוגי חומצות אמינו אחרים, בעיקר עבור אנשים המקפידים לעשות ספורט ולהרים משקולות באופן קבוע. 

 

 

שינה וחלבון הקזאין 

 

חלבון החלב מורכב משני סוגי חלבונים-חלבון מי הגבינה וחלבון הקזאין. חשיבות צריכתו של חלבון הקזאין עולה לפני השינה שכן מדובר בחלבון אנטי-קטבולי המתפרק בגוף בצורה איטית ארוכת טווח. כלומר, אם נבחר לצרוך את חלבון הקזאין לפני שאנו מתכוננים לשינה, הדבר יעודד מניעה של תהליכים קטבוליים בזמן השינה. כל סוגי החלבון תפקידם אחד:לבנות את התאים של הגוף ולסייע בתהליך החידוש שלהם, כלומר לייעל את תהליכי הריפוי. לפני השינה, מומלץ לצרוך דווקא חלבון שתהליך הפירוק שלו איטי כדי שהקלוריות ישתחררו לגוף שלנו כשאנו ישנים אך מבלי להכביד על הקיבה וזה בדיוק מה שקורה עם חלבון הקזאין. 

 

באותו הקשר, הורמון הגדילה מופרש בשינה ולכן קיים קשר בין המזון אותו אנו צורכים לפני השינה לרמת התפקוד שלנו, הכל משפיע על הכל. 

 

לסיכום, צריכה של חלבון קזאין לפני השינה תזין את השרירים שלנו לפני שאנחנו נכנסים לצום בלילה ולמעשה תעודד זרימה של חומצות אמינו לאורך 6-8 שעות שינה מה שמעודד תהליכי גדילה, תהליכי שיקום ותהליכי ריפוי והתאוששות.