רבים מאתנו כבר הבינו את חשיבותה של הפעילות הגופנית כחלק משגרה יומיומית והגברת קצב חילוף החומרים. באותה מידה שאנו מייחסים חשיבות לתזמון האימון, למשך שלו ולדרך בה אנו עושים זאת- קונים את הציוד המתאים, משקיעים ממיטב כספנו להשתייך לקבוצת ספורט או רוכשים מנוי בחדר הכושר, כך עלינו לייחס חשיבות למזון שאנו מכניסים לגוף ולא פחות חשוב מתי הוא נכנס ביחס לאימון.

בכדי לספק לגוף את האנרגיה המתאימה לו עלינו לשמור על תפריט תזונה למתאמנים, לאכול מכל אבות המזון ולאו דווקא להעמיס חלבונים.

מדוע פחמימות לא פחות חשובות מחלבונים

תזונה למתאמנים מכילה את כל אבות המזון. אין גוף בעולם שמסוגל לתפקד ולבצע תהליכים פיזיולוגיים בלי פחמימות. הצורה שבה פחמימות מאוחסנות בגופנו נקראת גליקוגן. כאשר הגוף נמצא תחת עומס של פעילות גופנית מכל סוג שהוא, מאגרי הגליקוגן, הוא המקור לאנרגיה בגוף.

כאשר הפעילות הגופנית הופכת אינטנסיבית או נמשכת זמן רב, מתחיל תהליך מואץ שבו הגוף מייצר גלוקוז מהחלבונים שבגופנו. רמת הגליקוגן שנמצאת בשריר משתנה לפי כמות הפחמימות שאנו אוכלים. יש עדיפות לאכילת פחמימות מורכבות אשר מתפרקות לאט יותר ומספקות לזרם הדם סוכר בצורה מבוקרת בניגוד לפחמימות הפשוטות.

מה כדאי לאכול לפני ואחרי אימון

חלק חשוב המרכיב תזונה למתאמנים הוא התזמון של האוכל והערך הגליקימי שלו. ערך זה מתאר את הקצב שבו נספגות הפחמימות בדם. הערך מושפע סביב רמת הסיבים והשומנים של הפחמימה, ככל שרמתם גבוהה יותר כך הערך הגליקימי שלה יהיה נמוך יותר.

זמן ממושך לפני האימון מומלץ לאכול פחמימות בעלות ערך גליקימי נמוך לדוגמא מנת פסטה. בכדי לספק לגוף אנרגיה לטווח ארוך,  לקבל אנרגיה זמינה לפני אימון, או בזמן אימון ממושך או לחילופין, להחזיר את האנרגיה שהתרוקנה לאחר האימון נמליץ על מזונות בעלי ערך גליקימי גבוה לדוגמא תמר.

בנוסף לפחמימות, תזונה למתאמנים חייבת להשתלב יחד עם כמות מספקת של חלבונים אותה בודקים על פי משקל הגוף, זאת על מנת לאפשר לגוף להיבנות בצורה טובה ולמנוע מצב שהגוף לוקח אנרגיה ממאגרי החלבון במקום ממאגרי הפחמימות. בנוסף, תזונה למתאמנים חייבת לקבל גם שומנים בריאים לגוף ולספק לו כמות גדולה של מים.