"תפוח ביום ירחיק ממך את הרופא" ((An apple a day keeps the doctor away, כך אומר פתגם אנגלי ידוע. מסתבר, שתפוחים אכן מכילים שפע של רכיבים תזונתיים חיוניים, כמו ויטמין C, ויטמינים מקבוצת B ומינרלים כמו זרחן, גופרית, כלורין, אשלגן, נתרן, מגנזיום, סידן, ברזל, פלואור, צורן ויסודות קורט.
בתפוחים יש גם סיבים תזונתיים, ובעיקר פקטין, שמעבר לתמיכתו בתהליך העיכול הוא חשוב גם לתמיכה ביכולת ההתמודדות של הגוף בפני מחלות גרורתיות. בנוסף, תפוחים מכילים גם חומצות, ובהן חומצה חומצה מאלית וחומצה אצטית.
חומץ תפוחים נוצר בתהליך תסיסה של תפוחים, בנוכחות חיידקי תסיסה. תהליך התסיסה מעצים את איכויותיהם של רכיבי תפוח העץ. בזכות התסיסה הזאת מתקבל חומץ שביכולתו לאזן את רמת החומציות במערכת העיכול וברקמות, לשפר את מאזן הסוכר ובכך גם לדכא את תחושת הרעב, לתמוך באוכלוסיית חיידקי מעיים בריאה ובפעילות המעיים.
במשך מאות שנים משתמשים בחומץ תפוחים לבישול, וגם כתרופת סבתא ביתית פופולרית, בגלל התכונות המיקרוביאליות ונוגדות החמצון שלו.
כיום, גם מחקרים מדעיים מצביעים על כך, שלחומץ תפוחים יש יתרונות בריאותיים כמו סיוע לירידה במשקל, הפחתת כולסטרול, הורדת רמות הסוכר בדם ושיפור תסמיני הסוכרת.
לפרטים על חומץ תפוחים לסיוע לירידה במשקל לחצו כאן >>
6 סיבות חשובות לצרוך תוסף חומץ תפוחים
1. הוא מסייע בהאטת עיכול העמילן והפחתת העלייה ברמות הסוכר
חומץ תפוחים מכיל חומצה אצטית. במחקרים הוכח, שחומצה אצטית מסייעת בפירוק שומנים ובאיזון רמות הסוכר.
במחקר שבדק את רמות הסוכר של מטופלים בריאים, נמדדו רמות הסוכר שלהם לאחר ארוחה שהכילה כעך מקמח לבן וחמאה. בתום הארוחה הם קיבלו 20 מ"ג של חומץ תפוחים וכחצי שעה לאחר מכן רמות הסוכר שלהם נמדדו שוב. רמות הסוכר שנמצאו לאחר שהם קיבלו את חומץ התפוחים היו נמוכות באופן מפתיע, מה שמצביע על יכולתו של החומץ לאזן את רמות הסוכר, ומכאן גם להשפיע על רמות השובע ושיפור התוצאות בתהליכי איזון משקל.
2. הוא מאזן את רמת החומציות ואת רמת הנתרן בגוף
רמת pH מאוזנת חיונית לבריאות שלנו, ומונעת את התפתחותן של מחלות בגוף. כשה-pH נמוך הגוף חומצי יותר, וכשה-pH גבוה הגוף בסיסי יותר.
לרוב, לאנשים שסובלים מחוסר איזון ברמת ה-pH יש pH חומצי, שמאפשר לאורגניזמים לא בריאים לשגשג, ובכך לגרום לנזק ברקמות בריאות ובאיברים ולהוריד את החסינות של הגוף מפני מחלות.
רמת pH נמוכה עלולה לגרום לאסתמה, אלרגיות, גודש באף, הצטננות תכופה, עייפות, כאבי ראש, כאבי פרקים ושרירים, דלקות, בעיות עור, כיבים ועלייה במשקל.
למרות שהוא חומצי מטבעו, חומץ תפוחים יעיל מאוד באיזון חומציות יתר ושמירה על רמת pH תקינה, וכשהגוף הופך חומצי מדי חומץ התפוחים מחזיר אותו לאיזון.
בנוסף, חומץ תפוחים קוטל חיידקים ווירוסים, מקשה על התפשטות חיידקים מזיקים ומעודד צמיחה של חיידקים טובים בגוף.
לחומץ תפוחים יש גם השפעה על כמות הנתרן בגוף. רמות גבוהות של נתרן גורמות לעלייה ברמת חומציות הדם. חומץ התפוחים עשיר באשלגן, שמאזן את רמות הנתרן בגוף, ובכך מסייע לאיזון רקמות ריריות ולכן הוא מקל על נזלת כרונית, ליחה, דמיעת יתר וסינוסיטיס.
רמות גבוהות של נתרן בגוף גורמות למתח, והאשלגן שבחומץ התפוחים תורם להורדת המתח הנפשי. האשלגן משפיע גם על איזון משק המים בגוף ,וצריכתו בחומץ התפוחים מזרזת פינוי של עודפי נוזלים בין-תאיים שגורמים לבצקות, והיא גם משפרת את מאזן הנוזלים בתוך התאים.
3. הוא עוזר לאיזון תחושת הרעב ותומך בתהליך הירידה במשקל
במחקרים הוכח, שלחומץ תפוחים יש השפעה על המטבוליזם, פרופיל השומנים ומשקל הגוף.
מחקר נוסף עקב אחר קצב הירידה במשקל במהלך תהליך של דיאטה. המשתתפים צרכו 15 מ"ל של חומץ תפוחים בסיום כל אחת מ- 2 הארוחות המרכזיות ביום. הוכח, שצריכת חומץ תפוחים האיצה משמעותית את תהליך הירידה במשקל של המשתתפים במחקר, והם צמצמו בעזרתו את הצריכה הקלורית היומית שלהם ב-250 (!) קלוריות.
במחקר אחר נמצא, שצריכת חומץ תפוחים מסייעת להפחתת רמות התיאבון, מה שחשוב כמובן כשאנו רוצים להשיל מאיתנו כמה קילוגרמים בלי לסבול, ולשמור על גוף רזה.
לפרטים על חומץ תפוחים לסיוע לירידה במשקל לחצו כאן >>
4. הוא משפר את פעילות המעיים, מאזן השומנים ואפילו את המצב הנפשי
חומץ תפוחים תומך באוכלוסיית חיידקי מעיים בריאה ובפעילות המעיים. הוא עשיר בסיבים תזונתיים המקלים על פינוי המעיים. הסיבים התזונתיים מהווים גם קרקע מזון, שמאפשרת השתרשות של חיידקי מעיים ידידותיים על דפנות המעי. כתוצאה מכך משתפרים תהליכי העיכול, מתחזקת המערכת החיסונית ומשתפר מאזן הוויטמינים החיוניים לחילוף החומרים בגוף.
חיידקי המעיים מייצרים ויטמינים מקבוצת B, ויטמין K וויטמינים אחרים, ובנוסף הם מייצרים את המוליך העצבי - סרוטונין - החשוב כל כך לאיזון הרגשי שלנו.
הסיבים התזונתיים המצויים בחומץ התפוחים משפרים גם את מאזן השומנים בדם. מחקרים מראים, שהסיבים התזונתיים המסיסים סופחים אליהם את הכולסטרול ומייעלים את פינויו מהגוף, ובכך מסייעים להורדת רמות הכולסטרול.
5. הוא מאט את קצב עליית הסוכר אצל חולי סוכרת
צריכת חומץ תפוחים מעכבת את תהליך פירוק הפחמימות ואת פינוי הקיבה. במחקרים הוכח, שחומץ תפוחים מסייע לסוכרתיים להאט את קצב עליית רמת הסוכר בדם ואף יוצר תחושת שובע ממושכת.
בכך נוצר איזון טוב יותר של סוכר מבלי להעלות את רמת התרופות ומושגת הקלה באיזון המשקל.
6. הוא משפר את זרימת הדם ומקל על רפלוקס
חומץ התפוחים נחשב כמסייע לדילול הדם, ובכך משפר את זרימת הדם בכלי הדם. הוא עוזר לפירוק ליחה ולניקוי מערכת הנשימה, הכליות, שלפוחית השתן והכבד.
בנוסף לכך, מטופלים אצלי בקליניקה ציינו, שלאחר תקופת מה של שימוש בתוסף חומץ תפוחים, הם מרגישים שיפור בעיכול, וירידה ברמות של רפלוקס, צרבות וצרידות שנובעת מהצטברות ליחה כתוצאה מרפלוקס.
להמלצה על כמוסות חומץ תפוחים לחצו כאן >>
איזה חומץ תפוחים כדאי לצרוך?
טעמו וריחו של של חומץ התפוחים הנוזלי אינם חביבים על כולם, ורמת החומציות שלו עלולה להשפיע על בריאותו של האימייל שמצפה את השיניים.
כדי ליהנות מיתרונותיו הרבים של חומץ התפוחים אך בלי הטעם והריח ,ובלי הסכנה לבריאות השיניים ולשלמותן, פותחו כמוסות נוחות לבליעה של חומץ תפוחים.
כמוסות איכותיות של חומץ תפוחים מכילות אבקת חומץ תפוחי עץ, ומועשרות גם ברכיבים נוספים כמו ויטמיןB6 , קונג'אק, אצות ים (למינריה) ותה ירוק, שמטרתם לאזן את הערכים התזונתיים בגוף ולמטב את תהליך ההורדה במשקל.
חשוב לוודא שהתוסף שאתם קונים עומד בתקנים של משרד הבריאות.
לסיכום, אין זה פלא שחומץ תפוחים משמש כבר מאות שנים כתרופת סבתא. מחקרים מדעיים מוכיחים, שהוא אכן יעיל בטיפול בבעיות בריאותיות רבות, ותומך בתהליך הירידה במשקל.
אך כיוון שהוא מסוכן לבריאות השיניים צריך ליטול אותו בכמוסות נוחות לבליעה שמכילות מיצוי מרוכז של החומץ, ללא טעם וריח, בתוספת רכיבים תזונתיים נוספים.
לכמוסות חומץ תפוחים מומלצות לחצו כאן >>
___________________________________________________________________________________
עמרית בן סירה (N.D, C.Ac, Re.Na) היא מומחית ״טבע בריא״ לנטורופתיה ורפואה טבעית, בעלת קליניקה לרפואה טבעית בגישה אינטגרטיבית (משולבת) 360º גוף-נפש כבר למעלה מעשרים שנה. מרצה ומנחה סדנאות בריאות inside-out על תזונה ואנטי-אייג'ינג בארץ ובעולם