קיימים מאות סוגים של פטריית הקנדידה המוגדרת כפטריית שמר. רוב הסוגים אינם מעודדים היווצרות של מחלות או בעיות רפואיות אך במצב שבו הגוף אינו מאוזן, בעיקר מערכת העיכול ופלורת המעיים, הקנדידה מתפשטת ועלולה לגרום למגוון של תסמינים ובעיות רפואיות.

 

מאיפה מגיעה הקנדידה?

הקנדידה מגיעה בעיקר דרך המזון שאנו צורכים, מזונות שנשמרו בתנאים שאינם אופטימליים כמו פירות, ירקות, אגוזים וכדומה. במצבים בהם מערכת העיכול מאוזנת ובריאה, הקנדידה יוצאת החוצה ונפלטת מהגוף יחד עם האוכל שאנו אוכלים. לעומת זאת, במצב של חוסר איזון הקנדידה יכולה להתיישב במעיים ולעתים גם לעבור לאיברים אחרים כמו העור, מערכת השתן, העור שלנו, הנרתיק ועוד.

 

מתי מערכת העיכול נמצאת במצב של חוסר איזון?


יש מגוון מצבים, חלקם פנימיים וחלקם חיצוניים שעלולים לעודד חוסר איזון כמו למשל אכילה לא מאוזנת המבוססת בעיקר על מזונות מתועשים, סוכרים, שומנים וכדומה. גם נטילת תרופות, מצבי מתח מוגברים לאורך זמן, חוסר שינה - אלו ועוד מביאים למצב של חוסר איזון גופני המגדיל את הסיכוי להתפתחותה של הקנדידה.

קנדידה - איך זה בא לידי ביטוי?

התסמינים והתופעות הלוואי השונים מאופיינים בהתאם לאזור שבה הקנדידה מתפשטת. בשלפוחית השתן למשל הדבר מתבטא בדלקת כרונית הגורמת לשריפה או צריבה בעת מתן שתן לעומת חלל הפה שם הקנדידה גורמת לצרידות, דלקות גרון ולפטריות על הלשון עצמה. בעור התסמינים כוללים אקזמות, גירודים וכדומה.

 

קנדידה - איך מונעים ומטפלים?


ובכן, אחד הדברים החשובים שמסייעים למנוע את היווצרותה של הקנדידה מלכתחילה הוא שמירה על אורח חיים בריא ומאוזן הכולל תפריט נטול בסוכרים פשוטים כמו מאפים ועוגות למשל, שינה רציפה, חיים רגועים ומתונים ככל הניתן. בנוסף, נטילת תוסף פרוביוטיקה על בסיס קבוע המועשר בחיידקים פרוביוטיים ידידותיים תסייע לשמור על איזון בפלורת המעיים ולמנוע היווצרות של זיהומים ודלקות כתוצאה מהתפשטות של הקנדידה.