כל מה שרציתם לדעת על משקאות איזוטנים

 

 

ניסיתם פעם להבין עד הסוף מה עומד בכלל מאחורי המילה איזוטני? האם אתם מבינים את ההבדל בין מוצרי אנרגיה לבין משקאות איזוטונים? המאמר הבא נכתב עבור כל המבולבלים, הסקרנים ואוהבי הפעילות הגופנית שרוצים לדעת אחת ולתמיד מה זה בכלל משקה איזוטוני, מה התפקיד שלנו ואיך לבחור את המשקה המושלם?

 

בעוד משקה איזוטוני מכיל בין 3%-9% של פחמימות, אלקטרוליטים (מינרלים) וויטמינים, משקאות אנרגיה משלבים בין פחמימות, סוכרים, קפאין ותמציות צמחים.

 

מטרתם של משקאות איזוטנים הינו בראש ובראשונה לשמור על מאזן מלחים ונוזלים תקין בזמן ביצוע פעילות גופנית עצימה ולמנוע התייבשות בעוד משקאות האנרגיה ״רוצים״ להשאיר אותנו עירניים, ממוקדים שכן הרכיבים אותם הם מכילים משפיעים על מערכת העצבים שלנו. 

 

 

למה בכלל צריך לשמור על מאזן מלחים ונוזלים תקין?

 

המילה איזו- iso  משמעותה- שווה. כלומר, הרעיון הוא לשמור על רמות תקינות כלומר שוות של מלחים בגוף למרות הפעילות הגופנית שאנו מבצעים. עצם היותנו שותים משקה איזוטני מספקת לגופנו את אותם רכיבים הנמצאים בכל מקרה בגוף שלנו ורק שומרת עליהם באיזון שווה. כשאנו מבצעים פעילות גופנית שעולה על בין שעה לשעתיים בין אם זו ריצה, שחייה, אימון משקולות עצים או אימון אופניים (גם תחרות כמובן) חום הגוף עולה בערך במעלה אחת. לחץ הדם של הגוף עולה גם כן, מה שגורם להיווצרות תהליך ההזעה. ככל   שהזמן עובר, עוד מינרלים נפלטים החוצה מהגוף באמצעות תהליך ההזעה. איפה הבעיה? ספורטאים המתאמנים מעל שעה מתחילים בקצב שריפת קלוריות מוגבר כלומר הם שורפים בין 800-1,400 קלוריות בשעה. במצב של שריפת קלורית מוגברת הגוף מייצר ופולא החוצה ליטר זיעה. אותם ספורטאים צריכים להחזיר 2 ליטרים של נוזלים מה שממש לא אפשרי מבחינה פיזיולוגית. 

 

 

במצב כזה הגוף נכנס לסטרס או לסוג של מצוקה וכאן נכנסים לתמונה המשקאות האיזוטנים. אותם משקאות המכילים בעיקר פחמימות ומינרלים מסייעים לגוף לספוג כמות גדולה יותר של נוזלים מצד אחד ומהצד השני מונעים התייבשות שכן הגוף שומר על מאזן מינרלים תקין. הדבר הופך קריטי יותר בעונת החורף בה אין אנו מרגישים שאנו מתייבשים משום שהגוף מזיע פחות אך מייצר חום ולכן הגוף לא מספיק להתקרר מה שעלול לעודד מכת חום קטלנית. בעוד המשקאות האיזוטונים תומכים בשמירה על מאזן מלחים ונוזלים תקין, מסייעים למלא את מאגרי האנרגיה ובכך דוחים את העייפות, מעודדים ספיגה מהירה של נוזלים ואף מסייעים למנוע התכווצות של השרירים, משקאות אנרגיה עלולים לגרום לתופעות לוואי כאלה ואחרות לכן חשוב מאוד להתסכל על הרכיבים שבמשקאות מסוג זה.

 

 

איך לבחור משקה איזוטוני?

 

 

משקאות איזוטונים מתאימים לספורטאים המבצעים אימון ארוך ועצים (מעל שעתיים) ולכאלה המתכוננים לתחרויות המשלבות ריצות ארוכות, רכיבות אופניים קשות, אימוני שחייה ממושכים ועוד. טרם אתם רוכשים משקה איזוטוני וודאו שהוא מכיל בין 92%-95% מים מה שיגרום לשאר הרכיבים להיספג בצורה טובה יותר. וודאו שבמשקה יש לפחות אחוז אחד של נתרן שכן מינרל זה מופרש בזיעה הרבה יותר ממינרלים אחרים ומאוד חשוב לשמור עליו לאורך כל האימון. 

 

מבחינת סוכרים, רוב המשקאות משלבים סוכרוז (סוכר לבן), גלוקוז שהוא סוכר ענבים פחות מתוק ופרוקטוז שנחשב למתוק יותר. מומלץ לבחור במשקאות המשלבים מאלטודקסטרין שזה רב סוכר שנספג מהר מאוד מבלי לפגוע בתכונות המשקה. סוכר זה שומר על רמות אנרגיה גבוהות באימונים הנמשכים מעל שעתיים ואף מסייע לשפר את הביצועים ולהתמיד בעצימות לאורך זמן. 

 

 

איך שותים?

 

את המשקה יש לשתות החל מהקילומטר ה-15 ובכל חמישה קילומטרים לשתות כוס מלאה המכילה 200 סמ״ק נוזל. את המשקה מומלץ שלא לשלב עם ג’לים ותמרים כי מערכת העיכול לא תתמודד עם העומס של הסוכרים ואז הנוזלים פשוט לא ייספגו.