אנמיה המולטית היא מצב שבו כדוריות דם אדומות נהרסות מהר יותר מהקצב שבו הן נוצרות - מצב אשר מוביל לדעיכה משמעותית של כמות כדוריות הדם האדומות בדם ובגוף. ישנם סוגים שונים של אנמיה המולטית, אשר יכולים להיגרם עקב מגוון סיבות, כגון גנטיקה, זיהומים, מחלות אוטואימוניות ואפילו תרופות מסוימות. במאמר זה נרחיב על הסוגים הקיימים של האנמיה ההמולטית, על הסימפטומים, על האבחון ועל הטיפולים השונים. כמו כן, נתייחס גם להופעתה של מחלת האנמיה המולטית בילדים ובתינוקות.
הסוגים השונים של אנמיה המולטית
ישנם סוגים למחלת האנמיה המולטית: אנמיה המולטית מולדת ונרכשת. האנמיה ההמולטית המולדת נגרמת עקב פגמים גנטיים אשר משפיעים על המבנה של כדוריות הדם האדומות ועל התפקוד שלהן, כגון אנמיה חרמשית, תלסמיה ועוד מצבים תורשתיים. אנמיה נרכשת, לעומת זאת, יכולה להיגרם מגורמים שונים כגון זיהומים, הפרעות אוטואימוניות או תרופות מסוימות שגורמות לפגיעה בייצור של תאי דם אדומים, כמו תרופות כימותרפיות שמדכאות את מוח העצם, או אפילו לפגיעות מכניות בתאים.
כמו כן קיימות גם אנמיה המולטית פנימית ואנמיה המולטית חיצונית: אנמיה חיצונית מתייחסת למקרים שבהם הריסת תאי הדם האדומים נגרמת כתוצאה מתגובה אוטואימונית של הגוף או כתוצאה מפעילות הטחול. אלו הם מצבים אשר נגרמים לרוב בגלל זיהומים, גידולים, סרטן או תופעות לוואי של תרופות. אנמיה המולטית פנימית היא לרוב מולדת. היא נגרמת כתוצאה ישירה מתפקוד תאי הדם האדומים ויכולה להתפתח בגלל בעיות מטבליות או בעיות גנטיות של מבנה התא ותפקודו.
מקורות ואבחנות תסמינים של אנמיה המולטית
מחלת האנמיה ההמוליטית איננה צפויה ויכולה להופיע בכל שלב. האבחנה של מחלת האנמיה ההמוליטית תלויה ונקבעת על פי בדיקות פיזיולוגית, היסטוריה רפואית ובדיקות מעבדה אשר בודקות את הימצאותם של נוגדנים מסוימים בדם ובודקות גם מדדים נוספים של מרכיבי הדם. התסמינים יכולים לכלול עייפות קשה, חולשה, עור חיוור, קוצר נשימה, דופק מואץ, צהיבות בעיניים ובמקרים חמורים מאוד התסמינים כוללים גם נזק כבד לאיברים אשר יכול לגרום למוות.
הגורמים לאנמיה המולטית
אנמיה המולטית יכולה להיגרם מגורמים שונים. אנמיה המולטית מולדת נגרמת עקב פגמים גנטיים אשר משפיעים על מבנה תאי הדם האדומים או על תפקודם, למשל מחסור בכרומוזום G6PD או מחלת תורשתיות אחרות. לעיתים, פירוק כדוריות הדם האדומות נגרם בגלל תגובה חיסונית אוטואימונית אשר גורמת לכדוריות הדם הלבנות שנמצאות בדם לזהות אותן כגורם מזהם ולכן הן הורסות אותן. כמו כן, אם יש זיהום בדם אשר יכול להיגרם בצורות שונות כמו עירוי דם אשר איננו מתאים לסוג הדם של החולה, יכולה לגרום להרס של תאי הדם האדומים.
האם יש קשר לגנטיקה ולאנמיה המולטית?
גנטיקה ותורשה הן אחד הגורמים העיקריים למקרים רבים של אנמיה המולטית מולדת. זהו סוג של אנמיה אשר נגרם עקב מחסור מסוים של כרומוזומים שגורמות לשיבוש של פעילות כדוריות הדם או לשיבוש פעילות יצירתן על ידי מח העצם בגוף. פגמים גנטיים אלו גורמים להשפעה ישירה על צורת כדוריות הדם האדומות והם יכולים להיות מועברים מהגנים של שני ההורים.
התאים האדומים ובכלל – ממה מורכב הדם שלנו?
תאי הדם האדומים נמצאים בגוף שלנו יותר מכל סוג אחר של תאים. אלו הם תאי דם אשר אחראים על נשיאת מולקולות חמצן מהריאות אל שאר חלקי הגוף. כדוריות הדם האדומות נוצרות במח העצם, בעצמות הגדולות יותר של הגוף. הן מכילות חלבון אשר נקרא המוגלובין אשר מקשר בין מולקולות החמצן על כל כדורית ונושא אותן לכל רקמות הגוף. הדם הוא גם ביתן של מולקולות ותאי דם נוספים כגון כדוריות דם לבנות ותאים נוספים, וכמובן גם נוזל הפלזמה אשר מכיל חלבונים ורכיבים תזונתיים נוספים.
דרכי טיפול מקובלות לאנמיה המולטית
הטיפול באנמיה המולטית תלוי בגורמים של המחלה ובסוג של האנמיה. בחלק מהמקרים לא יהיה נחוץ טיפול והגוף יכול להיות מסוגל לייצר מספיק כדוריות דם אדומות חדשות כדי לפצות על החוסר. במקרים אחרים טיפול יהיה נחוץ כדי לשלוט בסימפטומים וכדי למנוע סיבוכים מסוימים. טיפולים יכולים לכלול תרופות אשר מדכאות את המערכת החיסונית, דיאליזה לחילוף הדם ולעיתים אפילו ניתוח להסרת הטחול.
תרופות בווריד
תרופות לטיפול באנמיה המולטית אשר ניתנות ישירות לווריד הן עירוי דם אשר תורם להחלפת כמות הדם ולהעלאת ריכוז כדוריות הדם האדומות בזרם הדם. כך הגוף יכול להסתמך על כדוריות דם חדשות שאינן הרוסות. כמו כן, ניתן עירוי של תרופתIVIG אשר מכילה נוגדנים לתגובת המערכת החיסונית של הגוף להרוס את תאי הדם האדומים ובכך מונעת הרס נוסף שלהם.
תרופות טבעיות
קיימות גם דרכי טיפול טבעיות אשר עשויות להקל מאוד על תסמינים מסוימים של אנמיה המולטית, וכמו כן לחזק את המערכת החיסונית או לאזן מערכות אחרות בגוף. הקפדה על שימוש בתוספי תזונה כגון מגנזיום ליפוזומלי ואומגה 3 יעזרו לתמיכה בתפקוד התקין של המערכת החיסונית. בעוד שימוש בתוספים כגון ברזל ליפוזומלי, B12 ליפוזומלי וספירולינה טבעונית יסייעו לייצור של כדוריות דם אדומות ויתרמו להעלאת ריכוז הברזל בדם. בשימוש בתוספים אלו יהיה אפשר לחזק את המערכת החיסונית ולמנוע את החרפת המחלה.
אנמיה המולטית בילדים ותינוקות
אנמיה המולטית מופיעה גם בילדים ובתינוקות, ובעיקר אם מדובר באנמיה המולטית מולדת אשר מועברת בתורשה. תסמיני אנמיה המולטית בילדים דומה מאוד לתסמיני האנמיה ההמולטית במבוגרים וכוללת חולשה כללית, חוסר אנרגטיות וקושי רב להתרכז היות והמוח לא מקבל את כל החמצן הדרוש לו. בלי טיפול מתאים יכולה האנמיה ההמולטית בילדים ותינוקות לגרום לליקוי התפתחות משמעותיים.
תסמינים אצל תינוקות
אצל תינוקות בעלי אנמיה המולטית יהיה עור חיוור מאוד, דפיקות לב מואצות, קוצר נשימה, עצבנות ואכילה לקויה. מצבים של אנמיה המולטית בתינוקות יכולים להיגרם אם אין התאמה בין סוג הדם של האם לסוג הדם של התינוק.
דרכי טיפול לאנמיה המולטית בתינוקות וילדים
הטיפול באנמיה המולטית בילדים ותינוקות כולל עירוי דם או שימוש בתכשיר תוך ורידי. יש צורך להזריק נוגדנים חיצוניים ישירות לזרם הדם כדי להפסיק את הרס כדוריות הדם האדומות. כמו כן חשוב להקפיד על תזונה עשירה בברזל וויטמינים אשר תתמוך במערכת החיסונית ובייצור כדוריות דם אדומות חדשות.
לסיכום
אנמיה המולטית יכולה להיות מצב מסכן חיים ולהשפיע מאוד על איכות החיים של מבוגרים וילדים. למרות זאת, קיימים מגוון טיפולים אשר יכולים לעזור בטיפול במצב וכמו כן גם תוספי תזונה אשר מסייעים מאוד לגוף להתמודד עם המחלה בכל גיל. רק בריאות.