חלק גדול מהנשים והגברים הסובלים מנשירת שיער מוטרדים ממנה, שכן לאורך זמן היא עלולה לגרום להידלדלות השיער ואף להופעת קרחות. אז האם יש דרך למנוע או לטפל בה? הכל בכתבה הבאה

נשירת שיער היא תופעה נפוצה שהסיבות והגורמים לה רבים, היכולה להתבטא בהיקפים שונים בקרב נשים וגברים, צעירים ומבוגרים כאחד. רבים מהסובלים מנשירת שיער מוטרדים ממנה, שכן לאורך זמן היא עלולה לגרום להידלדלות השיער ואף להופעת קרחות. אם גם אתם סובלים מנשירת שיער ומעוניינים לדעת עוד על הנושא, בעמוד הזה ריכזנו עבורכם מידע על התופעה, על התסמינים, הגורמים וחלק מדרכי הטיפול והמניעה הקיימים כיום.

כמה עובדות על השיער וצמיחתו

  1. השיער עשוי בעיקר מקרטין – קרטין הוא חלבון בלתי מסיס ובלתי ניתן לעיכול, שממנו עשוי השיער בעיקר וכן גם הציפורניים. נוסף על קרטין, את השיער מרכיבים גם מגוון מינרלים, דוגמת אבץ וצורן, וויטמינים כגון ויטמין A.
  2. אדם ממוצע נושא 100,000 זקיקי שיער – לכל אדם ממוצע יש בסביבות 100,000 זקיקי שיער על ראשו, ומכל זקיק שיער יכולות לצמוח כמה שערות. כחלק מהתהליך ההתבגרות, זקיקי שיער יכולים להתנוון ושערות יפסיקו לצמוח מהן.
  3. נשירה של 100 שערות ביום נחשבת נורמלית – משום שלאדם הממוצע יש כ-100,000 נשירה של עד 100 שערות ביום נחשבת נורמלית ואינה מורגשת לרוב.
  4. חשיפה להורמון אסטרוגן (הורמון נשי) מפחיתה את קצב גדילת השיער – בניגוד להורמוני מין זכריים כגון טסטוסטרון, המביאים לצמיחת שיער מוגברת הן בקצב הצמיחה והן בעוביו ובחוזקו, הורמון האסטרוגן מדכא את צמיחת השיער, וגורם לצמיחת שיער עדין יותר.
  5. שיער הראש גדל בצורה מחזורית הכוללת כמה שלבים – לצמיחת השיער יש שלושה שלבים. השלב הראשון הוא שלב הצמיחה ובו כ-90% מהשערות בגופנו נמצאות רוב הזמן, והוא נמשך כשלוש שנים; השלב השני הוא שלב המנוחה, שבו השערות מפסיקות לצמוח, ונשארות במצב קבוע במשך שלושה שבועות; השלב השלישי הוא שלב הנשירה – בתום תהליך של שלושה חודשים, חלק מהשערות נושרות, ובמקומן צומח שיער חדש.

הסיבות וגורמי הסיכון

לנשירת שיער מגוון סיבות וכן גורמי סיכון שבגינם היא יכולה להתגבר, ובהם:

טיפולים כימיים

שימוש בחומרים כימיים לשיער או טיפולים כאלה ואחרים המערבים שימוש בחומרים הללו, עשויים להגביר את נשירת השיער. כך למשל, שימוש בצבע לשיער, חומרי הבהרה וכן שימוש במכשירים לעיצוב השיער כמו מחליקים ומכשירי תלתול, יכולים להפוך את השיער לעדין ושביר, ובמקרים מסוימים גם לעודד נשירה ודלדול שיער, בעיקר כשהשימוש בהם תכוף ולא נכון.

תורשה

הגורם הגנטי הוא אחד מהסיבות השכיחות לנשירת שיער. נשירת שיער תורשתית נפוצה בעיקר אצל גברים, והיא לרוב הסיבה להתקרחות גברית, אם כי גם קצב הנשירה אצל נשים יכול להיות מושפע מגורמים גנטיים. על כן, מי שסובל מנשירת שיער או מהתקרחות צריך לברר אם יש במשפחתו רקע של נשירת שיער, למשל בקרב אימו או אביו.

לחץ נפשי

בין שלל השלכות שיש ללחץ נפשי וסטרס על הבריאות שלנו, ניתן למנות גם נשירת שיער. מתח הנגרם כתוצאה מאירועים משמעותיים או מלחיצים שהגוף חווה יכול להביא לשיבוש במחזור צמיחת השיער. במקרה זה, הנשירה תתבטא כחודשיים-שלושה לאחר האירוע המלחיץ.

ליקויים בתזונה

תזונה נכונה ומאוזנת חיונית וחשובה לבריאות הגוף שלנו ולתפקודו, וכך גם לבריאות השיער והחוזק שלו. נשירת שיער יכולה להיגרם כתוצאה מדיאטה לא מאוזנת או מתזונה דלה בוויטמינים, חלבונים ומינרלים החשובים במיוחד לחיזוק השיער ולבריאותו.

תסמינים של נשירת שיער

  • הידלדלות הדרגתית – הידלדלות שיער הדרגתית היא מצב שבו יש נשירת שיער קלה עד בינונית, הגורמת בהמשך לשיער דליל ודק. הידלדלות לא גורמת בהכרח להתקרחות, אך ניתן לחוש בשוני בעובי השיער ובמראה שופע פחות.
  • קרחות נקודתיות – בשל נשירת שיער מוגברת, יכולים להופיע אזורים בקרקפת שהם דלילים מאוד בשיער עד כדי התקרחות. ההתקרחות יכולה להתבטא ב"מפרצים" המופיעים בצידי המצח ובהתקרחות במרכז הקרקפת למשל.
  • התרופפות פתאומית – התרופפות השיער מהקרקפת יכולה להיגרם כתוצאה מהלם או מלחץ פתאומי. במצב זה, קבוצות שיער גדולות יחסית יכולות להשתחרר בנגיעה עדינה ביד על גבי השיער, וכן בזמן סירוק או חפיפת שיער.
  • נשירת שיער בכל הגוף – לצד איבוד שיער הראש, לעיתים גם שיער משאר חלקי הגוף (כמו גבות) עשוי לנשור, בדרך כלל בשל טיפולים כימותרפיים, שבהם זקיקי השיער עשויים להיפגע בכל הגוף.

פתרונות טבעיים לנשירת שיער | טבע בריא

נשירת שיער על בסיס כרוני

ניתן לחלק את תופעת נשירת השיער לשני תהליכים נפוצים: נשירת שיער חריפה ונשירת שיער כרונית. נשירת שיער חריפה נפוצה יותר מבין השניים, ובה רוב זקיקי השיער בראש ייכנסו לשלב המנוחה (שבו השערות מפסיקות לצמוח) במקביל. לאחר שהן ינשרו, התוצאה תהיה נראית לעין, וזאת משום ששלב הצמיחה (השלב הראשון במחזור צמיחת השיער) לא יגיע לשלב שבו נראות השערות. לעומת זאת, נשירת שיער על בסיס כרוני היא ממושכת יותר: בתהליך זה זקיקי שיער רבים נשארים בשלב המנוחה במשך זמן רב. במצב זה, קצב הצמיחה מחדש יהיה איטי יותר מקצב הנשירה, ולפיכך התוצאה מורגשת לאחר זמן מה.

הגורמים לנשירה על בסיס כרוני

נשירת שיער כרונית נובעת מגורמים ארוכי טווח, וכדי להפחית אותו ולטפל בה, יש לטפל ראשית בגורם לה. הגורמים לתהליך זה הם למשל:

  • חום גבוה/ זיהום
  • מחלה כרונית
  • חוסר ברזל בדם
  • תזונה ענייה בחלבון
  • נטילת גלולות למניעת היריון

נשירת שיער אחרי לידה

היריון ולידה הן סיבות נוספות להידלדלות ונשירת שיער בקרב נשים. במהלך תקופה ההיריון והלידה עוברת האישה מספר שינויים הורמונליים ופיזיולוגיים המשפיעים בין היתר גם על שערה, והם עשויים לגרום לשיבוש במחזור הצמיחה שלו. כמו כן, גם חוסר בוויטמינים ומינרלים שנגרם במהלך ההיריון, לצד אנמיה וחוסר ברזל, יכול לעודד את נשירת השיער והיחלשותו לאחר הלידה.

כיצד ניתן להתמודד עם נשירת שיער אחרי לידה

אובדן שיער לאחר לידה עשוי להיות תופעה נפוצה שניתן לטפל בה. ראשית, יש לגשת לרופא עור כדי לאתר את מקור הבעיה. הרופא יפנה את היולדת לבדיקות דם ובהן ייבדקו בין היתר רמת הברזל, תפקודי כבד וכליות, תפקודי בלוטת התריס, רמת הוויטמינים והמינרלים בגוף ועוד. בהתאם לתוצאות הבדיקות, ניתן יהיה לעמוד על החוסרים או על בעיות בתפקוד שעשויים לגרום לנשירת השיער, ובהתאם להתחיל טיפול יעיל שיסייע בהפחתת הנשירה.

אילו רכיבים תזונתיים יכולים להפחית את הנשירה?

כדי להפחית את נשירת השיער ניתן להסתייע ברכיבים תזונתיים ובוויטמינים שונים, שיכולים להועיל גם למראה הציפורניים והעור ולבריאותם:

  • חומצה אורטו-סליצילית – נקראת גם 'סיליקה'. זהו חומר חשוב שיש לו תפקיד חשוב בתהליך צמיחת השיער והציפורניים, ועל כן חשוב לדאוג לאספקה מספקת שלו לגוף.
  • גופרית – מינרל חשוב המסייע להתפתחות השיער וצמיחתו, שכן הוא מסייע לייצור הקרטין בגוף.
  • ביוטין – ביוטין, או בשמו המדעי 7B, הוא ויטמין חשוב לגוף האחראי על חילוף החלבונים והמרכיבים של השיער והעור. על כן, צריכתו יכולה להשפיע על מראה השיער ולהפחית נשירה.
  • ויטמינים מקבוצת B – כאמור, חוסר בוויטמינים יכול לגרום לנשירת שיער. ויטמינים לשיער מקבוצת B (שעליהם נמנה גם הביוטין) חשובים לצמיחת השיער ולהפחתת הנשירה.
  • חומצות שומן חיוניות מסוג אומגה 3 – צריכה נכונה של אומגה 3 יכולה להועיל גם בנוגע לאובדן שיער, לצד יתרונות בריאותיים נוספים.

אילו עוד דברים טבעיים יכולים לסייע בנשירת שיער

מלבד תוספי תזונה טבעיים ניתן למנות מספר דרכים טבעיות שעשויות לסייע לכם להתגבר על נשירת שיער:

  • עלי סרפד – שתיית תה סרפד וכן שטיפת השיער בחליטה כזו יכולה לגרום לעידוד צמיחת השיער, משום שסרפד מעודד ספיגת ברזל בגוף.
  • שמן רוזמרין – ניתן לטפל בנשירה הנגרמת ממספר גורמים גם בעזרת שמן רוזמרין, שיכול לעורר את זקיקי השיער. כחלק מהטיפול בשמן, ניתן להוסיף ממנו 10 טיפול לשמפו ולחפוף את השיער.
  • הפחתת הכולסטרול בתזונה – כפי שכבר ציינו, לתזונה חלק חשוב בבריאות השיער. חשוב לדעת שצריכת כולסטרול יכולה לגרום לייצור הורמונים עודף בגוף וכתוצאה מכך גם לנשירת שיער.

השתלת שיער

התמודדות נוספת בנשירת ובאובדן שיער היא השתלת שיער. תהליך השתלת שיער הוא הליך רפואי, ובו לרוב מסירים זקיקי שערה מאחד האזורים האחרים בגוף, ומעבירים אותם לאזור בקרקפת שבו מעוניינים בצמיחת שיער מחודשת. גברים ונשים שמעוניינים לבצע את התהליך אמורים להגיע תחילה לפגישת ייעוץ אצל רופא המבצע טיפולי השתלת שיער, כדי שיבדוק אם הטיפול אכן מתאים להם ומהם השלבים שהם צריכים לעבור.

טיפול תרופתי

מלבד הפתרונות והתכשירים הטבעיים הקיימים כיום בשוק, ניתן למצוא גם תרופות שעשויות להועיל בהתמודדות נגד נשירת שיער, דוגמת מינוקסידיל, פרופסיה ואנטרלין. חשוב לציין כי רוב הסוגים הטיפול התרופתי מצריכים מרשם רופא, ועל כן לפני כל התחלת טיפול חדש ונטילתו יש לקבל את אישורו של הרופא ובמידת הצורך להיוועץ ברוקח. יעילותן של התרופות תלויה בכמה פרמטרים, ובהם היקף הנשירה או ההתקרחות, הגורמים לה ותגובת המטופל לטיפול.

דרכים למניעת נשירת שיער

להלן עוד מספר דרכים שבעזרתן ניתן למנוע נשירת שיער, או לכל הפחות, עשויות להפחית אותה:

  • פעילות גופנית – פעילות גופנית חשובה לפעילות תקינה של מערכות הגוף, ועשויה לסייע גם במקרים של נשירת שיער, משום שהיא גורמת לסירקולציה ולשיפור זרימת הדם בגוף.
  • עיסוי הקרקפת – אם נשירת השיער קורית כתוצאה מבעיה בזרימת הדם לקרקפת, אפשר לנסות לעסות את הקרקפת בשמנים אתריים, וליהנות מתחושה מרגישה כמו גם מהזרמת דם לקרקפת.
  • שימוש בתכשירים – אם הנשירה נגרמת כתוצאה משיער שנפגם ונחלש משימוש בחומרים כימיים ומחימום השיער במכשירי החלקה, אפשר לנסות לשקם אותו בין היתר בעזרת תכשירי שיער משקמים ייעודיים, כמו מסכת שיער ושמפו מיוחד.

האם קורונה גורמת לנשירת שיער?

הידבקות בנגיף הקורונה מביאה איתה כמה השפעות בריאותיות, שעשויות להישאר גם לאחר ההחלמה מהנגיף. כך גם בנוגע לנשירת שיער: חולי קורונה ומחלימים דיווחו על נשירת שיער מוגברת בזמן המחלה ולאחריה. אם כן, גם הידבקות בנגיף הקורונה עשויה להיות גורם נוסף לנשירת שיער, בדומה לגורמים אחרים כמו מחלות דוגמת שפעת ודלקת ריאות.


אם כן, תופעת נשירת השיער, בגברים ובנשים כאחד, עשויה להיגרם כתוצאה ממגוון סיבות וגורמים. כדי לטפל בתופעה על הצד הטוב ביותר, יש להבין ראשית מהו הגורם לכך, וזאת כדי להתאים טיפול באופן המיטבי עבור המתמודד עם הנשירה. על מנת להבין את הגורם, ולפני התחלת טיפול רפואי או טבעי, יש להיוועץ ברופא או ברוקח. בהצלחה!

 

 

 _________________________________________________________________
מאיה בן שושן היא כתבת בריאות במגזין טבע בריא. היא בעלת תואר שני בתקשורת מאוניברסיטת תל אביב, עם ניסיון רב שנים ככותבת, עורכת ויוצרת תוכן לדיגיטל ולטלוויזיה בתחומי הבריאות, ה-wellness והלייף סטייל.