האם תוספי קולגן באמת יעילים? האם נטילת קולגן עלולה לגרום לנזקים? כל האמת על התוסף המוביל בתחום האנטי אייג'ינג

אחד תוספי התזונה המדוברים והפופולריים ביותר בשנים האחרונים הוא הקולגן. לא מעט נשים וגברים בוחרים ליטול את התוסף כדי לשמור על מראה זוהר ומתוח של העור ועל החוזק של השיער והציפורניים. אך מנגד, נשמעים גם קולות נגדיים באשר ליעילותם של המוצרים ובנוגע לנזקים שהם עשויים לגרום. אז הנה כל האמת על תוסף התזונה קולגן, האם יש לו תופעות לוואי, ולמה צריך לשים לב בעת נטילתו.

מטוב – לטוב יותר!

נתחיל בשורה התחתונה: תוסף תזונה קולגן הוא בטוח לחלוטין לשימוש ונטילתו לא אמורה לגרום לתופעות לוואי. זהו תוסף טבעי, ולמעשה מדובר בחלבון השכיח ביותר בגופנו והוא מהווה כ-30-20% מסך החלבונים בגוף. הוא נמצא בכל רקמות הגוף, אך ריכוזו גבוה משמעותית ברקמות החיבור שזקוקות לחוזק מבני גדול יותר, כגון מפרקים, גידים וסחוסים וגם בשיער, בציפורניים ובשכבה האמצעית של העור שמעניקה לעור יציבות.

הגוף מייצר את הקולגן באופן טבעי, אך בסביבות גיל 30 חלה האטה בקצב הייצור, דבר המתבטא בהופעת קמטים בעור ובהיחלשות הציפורניים והשיער.

שימוש במוצרי קולגן ונטילת התוסף יכולים לתת בוסט לרמת הקולגן בגוף, ובכך ולסייע בשיפור מראה העור, השיעור והציפורניים ולחזק אותם. מכאן שנטילת תוספי התזונה הללו יכולה להועיל לנו ולגופנו, ולא לגרום נזק.

אז איך זה עובד?

החל מהגילאים 30-25 לערך ייצור הקולגן בגוף הופך לאיטי יותר. אף שאנו ממשיכים לייצר קולגן, הוא נוטה להתפרק מהר יותר ואיכותו יורדת. ההאטה בקצב הייצור וההידלדלות של החלבון מתבטאת בהזדקנות מראה העור, הופעת צלוליט, היחלשות הציפורניים והשיער, ואף לדלקות פרקים, היחלשות העצם וכלי הדם.

החדשות הטובות הן שיש דרך להתמודד עם הידלדלות הקולגן בגופנו. ניתן לצרוך את החלבון ממוצרים מן החי שעשירים בקולגן. אך כיוון שלא כל יום יוצא לנו לאכול מרק עצם, לדוגמה - דרך נוחה ונגישה יותר היא נטילת תוספי קולגן. באופן זה, ניתן לצרוך את החלבון באופן מרוכז.

לא כדאי לחכות לגיל מבוגר שבו הקמטים נמצאים במצב מתקדם, אלא להתחיל לצרוך תוסף קולגן עם הופעתם הראשונה של הקמטוטים ולראות אם אכן יש שיפור או האטה במצב.

על תוספי הקולגן השונים

שוק תוספי התזונה הוא רחב וכולל מותגים, חברות ומוצרים שמתאימים למטרות שונות. כך גם הקולגן, שמגיע בשלל צורות והרכבים. התוסף משווק בכמוסות, טבליות ללעיסה או למציצה, קולגן נוזלי וכן אבקה, והוא מגיע ממקורות שונים.

כך למשל, יש קולגן דגים, שהוא אחד מהמוצרים הנפוצים והמוכרים בשוק, שמיוחסים לו יעילות ואיכות גבוהה. גם קולגן שמקורו בבקר נחשב נפוץ ומוכר כמעט באותה מידה כמו קולגן דגים, וניתן למצוא אותם ולעיתים גם כשילוב של השניים.

אף שתוספי קולגן רבים מתבססים על חלבון המגיע מהחי, כמו בקר ודגים, כיום משווקים גם תוספים טבעוניים שמתאים לקהל טבעוני או צמחוני, או לאנשים הבוחרים להימנע מצריכת תוספים מהחי מסיבות כלשהן.

בקולגן טבעוני החלבון מופק ממקורות צמחיים, כמו חלבון אפונה, ואף שאינו מגיע מהחי – הוא יכול להביא לתוצאות טובות גם כן. חשוב לדעת, שקיים גם קולגן כשר שקיבל אישור כשרות מגופים המוסמכים להעניק זאת.

גם באשר להרכב תוסף הקולגן יש הבדל בין המוצרים השונים. יש תוספים שיש בהם ריכוז גבוה במיוחד של החלבון, אך לרוב הקולגן ישולב עם חומרים טבעיים נוספים דוגמת ויטמין C, ביוטין וחומצה היאלורונית, שמייעלים ומסייעים לתהליך הספיגה והפעולה של הקולגן בתאים.

אז למה בכל זאת צריך לשים לב?

למרות שהשימוש בקולגן על מוצריו נחשב בטוח ולא ידוע על תופעות לוואי, חשוב לשים לב לכמה דברים בעת נטילתו. לכל תוסף יש את הצריכה המומלצת שלו המצוינת על גבי האריזה, וחשוב להיצמד לכתוב.

כמו כן, אין לראות בכל הנאמר כאן ייעוץ או המלצה רפואית מכל סוג שהם. ולכן, אם קיים חשש בנוגע לנטילת התוספים או אם רוצים לקבל מידע נוסף, מומלץ להתייעץ לפני עם איש מקצוע שיוכל לספק לכם את התשובות לכל השאלות. גם מידע באשר למינונים ולהמלצות נוספות ניתן לפנות לייעוץ מקצועי כדי ליצור תמהיל טיפול יעיל שיספק לכם תוצאות לאורך זמן.


לסיכום, נראה כי תוספי הקולגן יכולים רק להועיל למאגרי הקולגן הנוטים להידלדל עם השנים. תוסף קולגן איכותי איננו פוגע בנו ולא נמצאו תופעות לוואי בנטילתו. כמו בכל תוסף תזונה אחר, הקפידו לצרוך קולגן רק ממותגים מוכרים ואמינים. ובכל שאלה, אל תהססו לפנות לייעוץ מקצועי.