לידה והיריון הם אירועים משמעותיים ומרגשים במיוחד בחייהן של נשים רבות ושל משפחתן. הם נקשרים בתחושות חיוביות של יצירת חיים חדשים לעולם, הרחבת המשפחה והתרגשות רבה. עם זאת, במהלך תקופת ההיריון המורכבת חוות נשים בהריון שינויים פיזיים, הורמונליים ורגשיים רבים, העשויים להיות מלווים גם בדכדוך, ברגישות יתר, בכי, תנודות במצב הרוח וכדומה לאחר הלידה בעיקר. זהו מצב טבעי ונפוץ, והוא אמור לחלוף בפרק זמן של כשבועיים לאחר הלידה. אף שאינו מחייב טיפול מיוחד, חשוב להיות מודעים למצב זה ולדאוג למענה רגשי ולמעטפת.
אך אם מצב הדכדוך לא עובר לאחר זמן מה, התופעה יכולה להתפרש כדיכאון אחרי לידה. מדובר בתופעה שאינה נדירה, וכ-10%-15% מהנשים לאחר לידה עשויות לחוות אותה, במיוחד בחודשים הראשונים לאחר הלידה. דיכאון זה יכול להתבטא גם בקרב גברים, בני הזוג של הנשים שילדו, אם כי בהיקף קטן יותר באופן משמעותי. דיכאון אחרי הלידה יכול להיגרם לאישה בלי קשר לגיל ולמצב הכלכלי, ולמעשה הגורמים המדויקים למצב זה אינם ברורים לגמרי ביום. עם זאת, קיימים כמה גורמים סיכון שזוהו כמגבירים את הסיכוי ללקות בדיכאון לאחר לידה כמו למשל דיכאון בעבר, עישון סיגריות, האכלת התינוק בפורמולה ולא בהנקה ועוד.
דיכאון אחרי לידה – תסמינים
יש כמה תסמינים שיכולים להעיד על דיכאון אחרי לידה, ובהם:
- עצבות ומצב רוח ירוד במהלך רוב שעות היום
- חוסר תיאבון
- אובדן הנאה ומוטיבציה מדברים שהיו מהנים בעבר
- עייפות יתר או חוסר מרץ
- קושי בריכוז
- תחושת חוסר אונים, היעדר תקווה
- קושי בהירדמות ונדודי שינה – או להפך, שינה ארוכה ומוגזמת
- הערכה עצמית נמוכה
- מחשבות קשות על פגיעה עצמית
- בכי רב
- תחושות עצבנות וכעס
- ייאוש וחוסר טעם לחיים
חלק הנשים הסובלות מתסמינים נוספים, הכוללים תחושות שונות כלפי התינוק, כמו תחושת ריחוק, מחשבות שליליות שיכולות להיות אף קיצוניות, חרדה קיצונית לשלומו וכדומה.
איך ניתן לזהות דיכאון אחרי לידה?
זיהוי הדיכאון לאחר לידה מתבצע קודם לפי תחושותיה של האישה היולדת. אם האישה חווה את התסמינים המזוהים עם דיכאון לאחר לידה, ואף אם יש חשד קל לכך, יש לפנות לגורם מקצועי בהקדם האפשרי כדי להמשיך לאבחון ולקבל טיפול הולם.
כמו כן, קיים שאלון לאבחון דיכאון אחרי לידה, שהוא כלי לזיהוי מוקדם של התופעה, הניתן למילוי בטיפת חלב לכל אישה יולדת. השאלון נקרא גם "שאלון אדינבורו", משום שהוא פותח במרכז בריאות הנפש באדינבורו, ובו מתוארות עשר חוויות, שבכל אחת מהן האישה צריכה לציין את מידת השכיחות שלה. החוויות המתוארת בשאלון הן כדלהלן:
- הייתי מסוגלת לצחוק ולראות את הצד המצחיק שבדברים
- ציפיתי בהנאה לקראת דברים
- האשמתי את עצמי ללא הצדקה כאשר דברים השתבשו
- הרגשתי דואגת וחרדה ללא סיבה מוצדקת
- הרגשתי מפוחדת ומבוהלת ללא סיבה מוצדק
- הרגשתי שהדברים קשים לי מידי
- הייתי כל כך אומללה שהיה לי קשה לישון
- הרגשתי עצובה או אומללה
- הרגשתי כל כך אומללה שבכיתי
- המחשבה לפגוע בעצמי עלתה במוחי
כמה זמן נמשך דיכאון אחרי לידה
משך זמן תקופת הדיכאון לאחר הלידה עשויה להימשך בין מספר חודשים לשנה. למעשה, אין זמן מדויק שהוא מתמשך, ומשך התקופה משתנה מאישה לאישה. משך הדיכאון יכול להיות תלוי בגורמים שונים, כמו למשל בזמן שבו אובחנה ההפרעה. אבחון מוקדם והתחלת טיפול מותאם יכולים להפחית את רמת ההפרעה ומשכה ובמקרים מסוימים גם למנוע אותה.
איך ניתן לטפל בדיכאון אחרי לידה?
חשוב לדעת כי ניתן לטפל בתופעה זו במגוון דרכים. דרכי הטיפול תלויים בחומרת הדיכאון, ובכל מקרה יש להתייעץ עם גורם מקצועי לפני שמתחילים טיפול תרופתי או נפשי כדי להתמודד עם המצב.
שינוי באורח החיים
שינוי באורח חיים יכול לכלול הקפדה על שינה רצופה ואיכותית, שתאפשר לגוף להתאושש ולנוח וכן להפריש הורמונים שיכולים להועיל. כמו כן, ביצוע פעילות גופנית קבועה לא רק תורמת לירידה במשקל אחרי הלידה, אלא גם משפרת את מצב הרוח משום שהיא משחררת אנדורפינים (חומרים כימיים במוח אשר גורמים לתחושה טובה).
טיפול נפשי
כחלק מהתמודדות עם ההפרעה ניתן לשלב טיפול של פסיכולוג, פסיכיאטר או עובדת סוציאלית. כמו כן, טיפולים נוספים המתמקדים בתמיכה הדדית ובקשרים כמו טיפול זוגי, יכולים לסייע בתמיכת בן הזוג באם המתמודדת. יש גם טיפולים קבוצתיים עם עוד הורים המתמודדים עם התופעה ומנחה, המקנים מרחב בטוח לשיתוף ותמיכה.
טיפול תרופתי
כיום יש מגוון אפשרויות לטיפול תרופתי שנועד לשפר את התסמינים של הדיכאון. לרוב ניתנות תרופות ממשפחת SSRI, שהן למעשה התרופות הנפוצות ביותר לטיפול בדיכאון, כמו ציפרלקס ופרוזאק. תרופות אלו משנות את פעילות הסרוטונין (שבין השאר משפיע על מצב הרוח), והן בטוחות גם בהנקה. לרוב הטיפול נמצא אפקטיבי למשך כמה שבועות, ורצוי לשלב אותו עם טיפול פסיכולוגי.
כאן נציין שיש גם תכשירים ותוספי תזונה שעשויים לשפר חלק מהתסמינים המתלווים להפרעה, כמו למשל בטיפול במתח וחרדה. כמובן שלפני נטילת טיפול תרופתי או תוסף כזה או אחר, יש להתייעץ עם הגורם המטפל.
טיפול קוגניטיבי התנהגותי CBT
טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT) הוא טיפול ממוקד ומוגבל בזמן, אשר מטרתו לנטרל דפוסים הגורמים למצוקה או פגיעה בתפקוד, וכן ללמד אסטרטגיות לכך, מתוך ההנחה כי קשיים נוצרים מתוך דפוסי מחשבה שליליים או לא יעילים. וכך גם במצב של דיכאון אחרי לידה, תפיסה זו מניחה כי מקורה של התופעה היא בדפוסי חשיבה שליליים. אם כן, טיפול כזה עשוי לסייע לאימהות שחוות את התופעה לצד קשיים נוספים המתעוררים בתקופה מורכבת זו.
לסיכום, ההיריון והלידה הן תקופות קסומות ומרגשות, המלוות בשינויים רבים ובהם הורמונליים ונפשיים, שיכולים להשפיע על האישה, עד מצב של דיכאון אחרי לידה. חשוב לדעת שמדובר במצב שניתן לטפל בו, ועל כן בכל מצב של חשד לדיכאון יש לשתף את הסביבה הקרובה וכן גורמים מקצועיים, כדי שיוכלו לספק לאישה סביבה תומכת ובריאה, תוך מתן טיפול שיוכל לסייע בשיפור ובהתגברות על המצב. בריאות ובהצלחה!
_________________________________________________________________
מאיה בן שושן היא כתבת בריאות במגזין טבע בריא. היא בעלת תואר שני בתקשורת מאוניברסיטת תל אביב, עם ניסיון רב שנים ככותבת, עורכת ויוצרת תוכן לדיגיטל ולטלוויזיה בתחומי הבריאות, ה-wellness והלייף סטייל.