דג הסלמון או ה- אִלְתִּית, הוא שם כולל למספר מיני דגי מאכל, המשתייכים כולם למשפחת הסלמוניים. מין אחד משתייך לסוג Salmo ומקורו באוקיינוס האטלנטי. שאר מיני הסלמון משתייכים לסוג אחר; האלתית הפסיפית ומקורם באוקיינוס השקט. כיום ניתן למצוא את דגי הסלמון באזורים רבים בעולם.

100 גרם של סלמון טרם בישול משתווים ל- 210 קלוריות. 100 גרם של סלמון אפוי ישתוו ל- 200 קלוריות. בישול או טיגון יעלו את הערך הקלורי באופן משמעותי.

חומץ תפוחים לירידה במשקל | טבע בריא

הסלמון כל כך פופולרי בזכות הערכים הבריאותיים שלו

הסלמון הוא דג שומני, בשרני ולכן מאוד בריא: הוא מכיל ערכים יפים של אומגה 3 – חומצת שומן בלתי-רוויה אשר חיונית לבריאות של גופנו.

בנוסף, הסלמון עשיר בוויטמינים מקבוצת B כולל ויטמין 12B, ויטמין E, מעט סידן, ברזל, מגנזיום, אבץ, זרחן ואשלגן.

החשיבות של אומגה 3 בתזונה המערבית

רוב התזונה המערבית מתבססת על שמנים. אומגה שלוש נחשבת לשמן בריא, יחד עם אומגה 6. המוח שלנו מורכב מ- 60% של שומן, כאשר גדול מההרכב הזה מכיל אומגה 3 ואומגה 6.

האומגות אחראיות על תהליך בניית הממברנות של התא; ה"צינורות" אשר מעבירים מכל טוב אל התא ומוציאים ממנו את הפסולת החוצה. בנוסף, הם "משכימים" את האנזימים שתפקידם להעביר את המינרלים והוויטמינים דרך הממברנות אל התאים ולהעביר מהתאים את הפסולת שלהם החוצה.

לאחרונה נערכו מחקרים אשר גרסו כי אומגה 3 אף מסייעת לשמר את מבנה העצם במהלך תהליך בניית העצם ולאחר מכן, מסייעת לשמר את העצם כפי שהיא בעת זקנה. הסיבה לכך היא שאומגה 3 היא אנטי-דלקתית ולכן, היא מסייעת להתמודד עם כל זיהום, מחלה או בעיה המתקרבים לעצמות. העצמות מאוד רגישות: הן נשברות ונבנות מחדש כמעט כל הזמן, כך שגם החיידק הקטן ביותר עשוי להוות בעיה ולחדור אליהן במהלך התהליך.

בתרבות המערב, אנשים צורכים כמויות אדירות של אומגה 6. כמובן שגם יותר מדי ממשהו טוב איננו מומלץ: כדי לשפר את תפקודי האומגות, אנו זקוקים לאיזון מסוים בין אומגה 6 אומגה 3 (4:1 לטובת אומגה 6, אך בהחלט לא יותר!), אשר ברוב מדינות התרבות המערבית מתאזנים לכיוון אומגה 6 באופן חריף.

אנו יכולים להעשיר את גופנו באומגה 3 באמצעות תוספי תזונה, מאכלים המכילים הרבה ממנה כגון דגים ובעיקר: סלמון, טונה, מקרל, הרינג וסרדינים. גם קוויאר שחור נחשב עשיר באומגה שלוש. מממלכת האגוזים והגרעינים, אגוזי קשיו, גרעיני חמנייה, פיסטוקים, זרעי פשתן, ערמונים, פיסטוקים ואגוזי מלך. שמן זית נחשב עתיר באומגה שלוש, כך גם דגנים מלאים כמו אורז מלא, קינואה, חיטה מלאה, זרעי צ'יה וכ"ו.