קריאטין הוא אחד התוספים הנמכרים ביותר בתחום פיתוח הגוף. מאות מחקרים בשנים האחרונות הוכיחו את יעילותו ותרומתו לפיתוח השריר. אולם למרות שהמדע הוכיח שקריאטין בטוח לגמרי לשימוש, מחקרים עדכניים חושפים ממצאים מדאיגים לפיהם ישנם כיום תוספי קריאטין רבים המכילים חומרים רעילים ומסוכנים. זה מה שהחברות בעולם לא רוצות שנדע. ואיך בכל זאת ניתן להמשיך לצרוך קריאטין בצורה בריאה ובטוחה?

קריאטין מונוהידראט הוא אחד התוספים העיקריים לכל מי שמפתח שריר. קריאטין הוא תרכובת של חומצות אמינו הנמצאת באופן טבעי ברקמות השרירים בגוף, ומשמש כחלק בלתי נפרד מתהליך אספקת ה״דלק" לשרירים. מחקרים מראים כי לקריאטין יש יכולת לווסת חומציות ובכך הוא מעכב את התעייפות השרירים.

יעילותו של הקריאטין הוכחה מחקרית מעל לכל ספק, הוא בטוח לחלוטין לשימוש ומאושר ע״י כל איגודי הספורט העולמיים. מחקרים מראים כי קריאטין מונוהידראט הוא אחד מתוספי התזונה היעילים ביותר לספורטאים להעלאת מסת שריר ועצימות האימונים.

changes in muscle fiber size following creatine desktop
בשנים האחרונות חלו בעולם עליות מחירים חדות של מוצרים רבים, ביניהם הקריאטין הטהור, דבר שהכניס לשוק סוגי קריאטין נוספים המסוכנים לבני אדם. הסכנה בסוגי קריאטין אלו, היא שהם מכילים בתוכם רכיבים רבים נוספים שבניגוד לקריאטין הטהור - כן מזיקים לגוף שלנו.

לפרטים על קריאטין שנבדק וצפייה בבדיקת המעבדה לחצו כאן >>

ממה צריך להיזהר כשבוחרים קריאטין?

למרות שהקריאטין עצמו בטוח לשימוש, מחקרים מהתקופה האחרונה חושפים סכנות חמורות שנמצאות בחלק מתוספי הקריאטין הנמכרים בעולם.

מהמחקרים עולה כי קיימים בעולם תוספי קריאטין המכילים חומרים מזיקים ורעילים המסוכנים לבני אדם.

לפניכם רשימת החומרים המסוכנים כפי שעלו מהמחקרים, וההונאות הנפוצות בשוק הקריאטין הגלובלי:

1. חומרים מסוכנים


תוצר לוואי נוסף של קריאטין שאסור שיהיה בו ברמה גבוהה הוא קריאטינין. הקריאטינין הוא למעשה פסולת שהכליות מסננות, ונפלטת מהגוף באמצעות השתן. במחקרים נמצא, שרמות קריאטינין גבוהות בגוף עלולות לגרום לנזקים במערכת השתן, לחץ דם גבוה ונפיחות. בנוסף, עודף קריאטינין בגוף משפיע לרעה על תפקוד הכליות ועלול להוביל גם לאי ספיקת כליות חריפה. התקן שנקבע על ידי ה-EFSA (European Food Safety Authority) לכמות קריאטינין תקינה בקריאטין הוא 0.5% ולכן חשוב לוודא שאחוז הקריאטינין שמופיע בבדיקת המעבדה יהיה קטן מכך.

Creatinine Levels Graph Desktop


לעומת רכיבים אלה, ישנם רכיבים כמו קוליפורמים, שנמצאים באופן טבעי בכל מוצר מזון, וחשוב לוודא שהכמות שלהם עומדת בתקן שנקבע על ידי ה-FDA, כלומר פחות מ-10 CFU. כאשר תוצאת הבדיקה קטנה מיחידה זו, המשמעות היא שלא נמצאו קוליפורמים בקריאטין שנבדק.

להזמנת קריאטין שנבדק וצפייה בבדיקת המעבדה לחצו כאן >>

2. קריאטין מדולל

קריאטין מדולל הינו מוצר שאמנם מכיל לכאורה קריאטין טהור אך בפועל אינו מכיל 100% קריאטין. הקריאטין מדולל עם רכיבים נוספים שנותנים לקריאטין נפח, אך בפועל אינו מכיל קריאטין טהור.

בדיוק כמו שבתעשיית העופות מזריקים מים לעוף בשביל שישקול יותר, ואז זה אכן 100% עוף אבל למעשה הוא מכיל בתוכו הרבה מים – כך גם קריאטין שמכיל לכאורה 100% קריאטין יכול בפועל להכיל רק חצי מהחומר הפעיל.

3. תווי תקן מפוקפקים

ישנן חברות שיודעות שהקריאטין שלהן באיכות ירודה, לכן הן שולחות אותו לחברות שמעניקות "תו תקן" שאמינותו מפוקפקת. ניתן לזהות הונאה כזאת בקלות, כי החברה שנתנה את אותו "תו תקן" שמה באתר שלה קישור לרכישת המוצר ומרוויחה כסף מכל מכירה כזאת. ישנן חברות בעולם שהמטרה האמיתית שלהן היא למכור מוצרים ולא בהכרח לבדוק מוצרים בצורה מהימנה.

חשוב להאמין רק לחברה שמפרסמת בשקיפות מלאה את הדו"ח המקורי של בדיקת המעבדה.

4. תיאורים ושמות מפוצצים

קריאטין מונוהידראט הוא קריאטין מונוהידראט. קיימות בעולם חברות שמנסות להסוות את הקריאטין שלהם ע"י שמות, פטנטים ותיאורים מפוצצים אך אינן חושפות לציבור את בדיקות המעבדה שלהן.

בפועל לא קיים שום קריאטין שהוא טוב יותר מקריאטין מונוהידראט – כל עוד כמובן זה קריאטין שנבדק במעבדה מורשית.

איך תדעו שהקריאטין שלכם אמין ובטוח לשימוש?

הדרך היחידה להבטיח שהקריאטין אמיתי הוא בבדיקת מעבדה. לא כל בדיקת מעבדה היא אמינה. יש לוודא שמדובר במעבדה מורשית, כשהמעבדות היחידות שמתמחות בכך נמצאות בארה"ב ובאירופה.

רק דו"ח בלתי תלוי ונטול אינטרסים ממעבדת צד שלישי נחשבת ואמינה, המורשית על ידי גופי בריאות ממשלתיים כמו ה-FDA, ייחשב דו"ח מעבדה אמיתי שאפשר באמת לסמוך עליו.

ישנן חברות רבות שמציגות לכאורה דו"ח כזה, למרות שבפועל הן מציגות רק סיכום של הדו"ח ומסרבות לחשוף את המסמך המקורי.

דו"ח המעבדה צריך להכיל ניתוח אנליטי מפורט, הכולל מדידות של החומרים הפעילים ושל מזהמים פוטנציאליים. חשוב שבדו"ח תופיע כמות הקריאטין האמיתית מתוך הכמות שנדגמה.

אם תוצאות הבדיקה אינן עומדות בתקנים הדרושים אז הקריאטין מסוכן לשימוש, ולכן חשוב לצרוך קריאטין ממקור אמין שנבדק ונמצא תקין ובטוח לשימוש, כשתוצאות בדיקת המעבדה מופיעות בשקיפות בעמוד המוצר.

לצפייה בבדיקת מעבדה תקינה לדוגמא שבוצעה לקריאטין של חברת אלפא - לחצו כאן >> 

לפרטים על קריאטין שנבדק לחצו כאן >>





מאיה בן שושן משמשת בשנים האחרונות ככתבת בריאות במגזין טבע בריא. היא בעלת תואר שני בתקשורת מאוניברסיטת תל אביב, עם ניסיון רב שנים ככותבת, עורכת ויוצרת תוכן לדיגיטל ולטלוויזיה בתחומי הבריאות, ה-wellness והלייף סטייל.