בשנים האחרונות יותר ויותר אנשים שעוסקים בספורט ופיתוח גוף, צורכים אבקת חלבון כדי לבנות את השרירים בצורה אופטימלית לאחר האימון. אך השוק מלא באבקות חלבון שונות ומשונות, ולא תמיד יודעים כיצד לבחור אבקת חלבון איכותית, ובאיזה אבקות אסור לגעת, כי הן מכילות חומרים אסורים שאינם מאושרים לשימוש. אז מה כדאי לבדוק לפני וממה צריך להיזהר?
ביקשנו ממר יוניברס, דני קגנוביץ', לעשות לנו סדר בדברים.
מתי ולמה התחלת לקחת אבקות חלבון?
"התחלתי חצי שנה אחרי שהתחלתי להתאמן, אבל זה היה לפני 10 שנים, ודברים היו אז שונים. לפני 10 שנים לא היה ממש ידע. אבקת חלבון נחשבה למוצר פרימיטיבי, וחלק מהמתאמנים פחדו מזה. היום יש הרבה יותר מודעות לעניין. כשהתחלתי להתאמן, חיפשתי כלי שיקדם אותי פיזית, ושישפר את הביצועים שלי מהר, והיום אבקת חלבון היא כבר חלק מהתפריט השגרתי שלי".
יש כאלה שחושבים שאבקות חלבון זה מסוכן, יש בזה משהו?
"על הרבה דברים חושבים שזה מסוכן, אבל לדעתי מדובר באנשים שלא מסוגלים לפתוח אינטרנט או להתייעץ עם מומחה, אז הם קופצים למסקנות ופוסלים את זה מראש. כל דבר יכול לעשות נזק כשהוא לא במידה הנכונה. בגלל זה חשוב להשתמש בתוספים לפי הוראות היצרן".
אבקות חלבון זה רק למפתחי גוף מקצועיים?
"ממש לא. זה לכל מי שאין אפשרות לאכול בצורה מסודרת. כל בנאדם שמתאמן צריך כמות חלבון גבוהה, אבל רובנו לא יכולים לאכול כל 3 שעות או להגיע לכמות מספיקה של חלבון, ולכן צריכה של אבקת חלבון מאוד מומלצת לכל מי שמתאמן".
ומה לגבי נשים שחוששות "להתנפח"?
"זו תפיסה לא נכונה שהשתרשה משום מה. להבדיל מגברים, לנשים יש מעט טסטוסטרון ולכן גם אם יעשו אימוני כוח וירימו משקולות, זה ייראה עליהן אחרת מאשר על גברים. היום יש גם אבקת חלבון ייעודית לנשים ששמה דגש על חיטוב ולא על ניפוח שרירים".
יש כל מיני אבקות חלבון מפוקפקות בשוק נכון? מה זה בדיוק אומר?
"הרבה אבקות חלבון מיוצרות בחו"ל, בסין למשל, ואתה לא באמת יודע מה יש בפנים. יש גם אבקות שמכילות סטרואידים, וצריך להתרחק מהן כמו מאש. ההמלצה שלי זה לצרוך אבקות חלבון שמיוצרות בארץ, ברישיון משרד הבריאות".
מה אתה ממליץ לבדוק לפני שקונים אבקת חלבון?
"בראש ובראשונה שמדובר במקור אמין. חוץ מזה, יש אנשים שרגישים ללקטוז אז אני ממליץ להם לקחת אבקת חלבון עם פחות לקטוז או בלי בכלל, ולטבעוניים יש אבקת חלבון צמחונית שהם יכולים לצרוך".
באילו אבקות חלבון אתה משתמש ולמה?
"אני משתמש באבקות חלבון של אלפא. הן מוכיחות את עצמן כבר שנים ואני אוהב את הטעמים שלהם. בחרתי בהן בעיקר בגלל שהן מכילות חלבון ביצה, שבשילוב עם חלבון מי גבינה הן נחשבות לפורמולה הטובה ביותר, כשהם במינונים הנכונים - 20% חלבון ביצה והשאר חלבון מי גבינה. רק שילוב כזה המגיע ברובו ממי גבינה ומעט ביצה הוא היעיל ביותר".
מאיזה גיל מומלץ להתחיל לשתות אבקות?
"אפשר בעיקרון בכל גיל, כי אפילו במזון תינוקות יש מי-גבינה, אבל צריך לדעת קודם כל מה הצורך - אם הבנאדם מתאמן רציני, או אם הוא בתוכנית אימון מתקדמת. אם ילד בן 14 מתחיל לקחת אבקת חלבון, צריך כמובן להתאים את המנה למשקל שלו".
יש לך טיפ מנצח למי שמגלה עניין באבקות חלבון?
"כן. אפשר להכין מאבקת חלבון פינוקים בריאים, שאפשר לצרוך גם אם אתם בדיאטה. למשל פנקייק חלבון, או חטיפי חלבון עם שיבולת שועל ושוקולד מריר".
יש עוד דברים שאתה לוקח? למה הם משמשים?
"כמפתח גוף מקצועי אני משתמש בהמון תוספים, כמו למשל מגנזיום שאני לוקח אחרי האימון ולפני השינה - זה עוזר לשרירים להשתחרר ולהתאושש, וגם מולטי ויטמין ואומגה 3. כשאני מתכונן לתחרות, אני עושה דיאטת דלת פחמימות ומתדלק בתערובת חומצות אמינו BCAA".