אבקת חלבון לפני אימון
תזונה סביב זמני האימון היא נושא חשוב וקריטי ומשפיעה באופן חיובי או שלילי על אפקטיביות האימון. כאשר התזונה סביב האימון איננה אופטימאלית, הגוף יגיב לכך בהתאם. מה זה אומר?
באימונים אירוביים או אימוני כוח והתנגדות בחדר הכושר, גופנו לוקח חלק ממאזן החלבון שנמצא בשריר באנגלית : Net Protein Synthesis-NBP. את המאזן הזה מחשבים ע״י נוסחה פשוטה של סינתזת חלבון השריר פחות התפרקות חלבון השריר. המטרה היא לגרום לסינתזת החלבון בשריר לגבור על פירוק החלבון. כך ייווצר מצב שהחלבון בשרירים חיובי מה שיגרום לתהליכים אנאבוליים המגדילים את מסת השרירים.
למידע נוסף על מבחר אבקות חלבון ליחצו כאן
מחקרים לאחרונה מראים שארוחה לפני אימון אשר מכילה כמות גבוהה של חלבונים, מסייעת אף יותר בתהליכים אנבוליים מאשר ארוחה דשנה בחלבונים לאחר האימון. מדוע?
שתיית שייק של אבקת חלבון לפני אימון מספקת לגוף מקור אנרגיה זמין אשר שומר על מאגרים אלו במהלך האימון, ואף מסייע בהזרמת דם מוגברת לשרירים.
אימוני התנגדות אינטנסיביים, דורשים רמה גבוהה של מאגרי גליקוגן- סוכר, המגיע מהכבד ומהשרירים. הבעייתיות היא שכאשר הגוף נמצא כחלק מאימון עצים, הוא חייב לשרוף אנרגיה כל הזמן והוא לא מסוגל לספק כמות של חמצן לשרירים. במצב כזה הגוף, ישתמש בסוכר הנמצא בשריר ובסוכר שנמצא במחזור בדם. צריכה של אבקת חלבון לפני אימון המשולבת יחד עם פחמימות פשוטות, תוריד את רמת הגליקוגן בה הגוף ישתמש בזמן האימון, וכך תתאפשר לו פעילות ארוכה למשך זמן רב יותר.
אבקת חלבון אלפא משלבת רכיבים איכותיים הכוללים חלבונים, חומצות אמינות, פחמימות מורכבות, ויטמינים ומינרלים. היא איננה מכילה סוכר לבן ואיננה מכילה צבעי מאכל. אם נשלב מנת הגשה של אבקת חלבון אלפא לפני האימון נמנע מצב שבו מאגרי הגליקוגן מתרוקנים ונאפשר לגוף לעמוד בפעילות הגופנית לאורך זמן.
בנוסף, אם נבחר לחלק את מנת ההגשה לשתיים ולצרוך חלק ממנה לפני האימון וחלק אחרי, נעודד תהליכים אנאבוליים, נבלום תהליכים קטבולים מפרקי שריר ונשמור על מאזן חנקתי חיובי.
צריכה של אבקת חלבון לפני אימון, עשויה להקטין תהליכים קטבוליים תוך כדי אימון (הרי בזמן אימון רקמות השרירים נפגעות), וליצור סביבה הורמונאלית שמעודדת תהליכים אנאבוליים.
בנוסף לכך, שתיית שייק המורכב, מאבקת חלבון לפני אימון מסייעת לנצל את זרימה הדם אשר עולה, ומגיעה לשרירים הפועלים בזמן האימון. חומצות האמינו המסועפות שמכילה אבקת החלבון, יגבירו את תהליכי סנתוז החלבונים ויעלו את רמת הספיגה שלהן בשרירים.
לסיכום, אימונים והארוחות שסביבם קשורים זה בזה. שתייה של אבקת חלבון לפני האימון תייעל את האימון ותאפשר להגיע לתוצאות ולהישגים טובים יותר.
להאצת תהליכים בוני שריר ולהתאוששות מהירה - חלבונים אחרי אימון (אבקה)
יש קשר מהותי בין השגת המטרות שלנו עקב האימון אותו ביצענו, לבין מה נכניס לגוף שלנו לפני ובסוף האימון. תזונה נכונה תשפיע בצורה ניכרת ותקבע את יעילות האימון לכאן או לכאן.
אימונים לסוגיהם השונים בין אם זה אימון התנגדות , או אימון אירובי אינטנסיבי, גורמים לשינויים בסביבה המטבולית של רקמת השריר. ראשית, בזמן אימון מתבצעת עלייה בהורמונים בגוף. שנית, בזמן האימון הגוף לרוב, יימצא במצב של פירוק שרירים ובסוף האימון במצב של בניית שרירים. אנו רוצים להביא להפסקת של פירוק הרקמות ולגרום למצב של בניית שריר ולכן מומלץ לשתות את אבקת חלבון אחרי האימון.
מדוע אבקת חלבון מומלצת לשתייה אחרי אימון?
לפני האימון מומלץ לספק לגוף מקור אנרגטי כלומר פחמימות על מנת לשמור על מאגרי האנרגיה לניצול של זרימת דם מוגברת לשרירים. זאת על מנת שבזמן האימון הגוף ייצר חומצות שומן וחומצות אמינו ואף יצליח לדבוק באימון לאורך זמן.
בזמן זה, השרירים שלנו משתמשים באנרגיה מטבולית בקצב מוגבר. כך נוצר תהליך של פירוק השרירים והרקמות. בכדי לעזור לגוף להתאושש מהאימון ולמנוע המשך של תהליכים קטבוליים, מומלץ לשתות אבקת חלבונים אחרי אימון, אשר עשירה בחלבונים וחומצות אמינו המסייעות לגוף לייצר גליקוגן ולחדש את מאגרי החלבונים בגוף לגרימת תהליכים אנאבוליים.
מלבד היותה של אבקת חלבונים אחרי אימון מסייעת לגוף להתאושש ממנו,היא גם משנה את סביבתו מסביבה מפרקת שריר לסביבה הבונה שריר ומשפיעה על המאזן ההורמונאלי בגוף. כמו כן היא,מספקת יחס נכון בין צריכת חלבון ופחמימה וכך מאפשרת לו לתקן את נזקי הרקמות ע״י הוספה וחידוש של אנרגיה.
הרעיון עומד מאחורי העובדה שהשרירים שלנו בתום האימון זקוקים להזרמה מוגברת של דם. עקב מצבים בהם זמינותן של חומצות האמינו מוגבלות לייצור תהליכי סנטוז החלבונים, שתייה אבקת חלבון אחרי אימון, תגביר ותעלה את זמינותן של חומצות האמינו לרקמות השרירים. בנוסף שתיית אבקת חלבונים אחרי אימון, ספיגתן של חומצות האמינו יעלו, יקלטו ויאפשרו הפסקה של תהליכים קטבולים ויצירת תהליכים אנאבוליים.