כולנו שומעים בתור ילדים משפטים כמו ״בלי בגרות לא תגיע לשום מקום״, ״בגרות ותואר ראשון הם המינימום של המינימום בכדי להצליח״ ושאר תיאוריות אותן ההורים שלנו מדקלמים בעל פה גם משום שככה הם באמת חושבים וגם משום שהם מסתכלים על הדור הישן, על המקומות מהם הם הגיעו והם רואים שאנשים מהדור שלהם שסיימו בגרות גם סללו לעצמם דרך מקצועית בהשוואה לכאלה שלא סיימו והשתלבו בעבודות ללא רקע אקדמי… ובכן חשוב לזכור - אנחנו נמצאים בשנת 2016 ומה שהיה לפני 50 שנה לא ממשיך להתקיים גם היום. העובדות  בשטח דווקא מוכיחות כי אנשים רבים בנו קריירה שלמה גם בלי לעשות בגרות והשאלה אותה יש לשאול היא איך אפשר להצליח בלי בגרות, האם יש איזו נוסחת קסמים כזו או אחרת או דברים שאם נקפיד לעשות אותם נוכל להצליח? ובכן נוסחת קסמים אמנם אין אבל כן אפשר להצליח בעולם הזה ובגדול גם בלי בגרות… הנה קצת מידע על הנושא שיסייע לכם להבין איך זה עובד גם בלי בגרות…

 

מנתונים של משרד החינוך עולה כי בממוצע 50% מהתלמידים לא מסיימים בגרות מלאה. אז נכון, תעודת בגרות כן מהווה סוג של מפתח להצלחה אישית והצלחה אקדמית ויחד עם זאת, תלמידים שלא מסיימים תיכון עם בגרות מלאה עדיין יכולים להצליח בעולם שלנו וזה ממש לא סוף הסיפור. אנחנו ההורים כן צריכים לנסות ולדחוף את הילדים שלנו לסיים את התיכון עם בגרות בכל מיני דרכים כאלה ואחרות כמו למשל סיוע חיצוני באמצעות מורים פרטיים במקצועות בהם הוא חש קושי, עזרה בשיעורי הבית, הגעה לקבוצות המסייעות בפיתוח מיומנויות למידה ועוד. יחד עם זאת, במידה ואותם דברים שעשינו לא עלו בהצלחה אין אנו יכולים להעביר לילדים שלנו מסר שבגלל שהם לא סיימו את התיכון עם תעודת בגרות ביד אין להם עתיד בעולם הזה. ממש לא. הדבר יפגע בבטחון העצמי שלהם ויעודד אותם עוד יותר לכישלון.

 

פרט לעובדה שאפשר גם אחרי או לפני הצבא להשלים את הבגרות, יש אנשים שלא מסוגלים לשבת על הכסא וללמוד ויכולים להביא את עצמם לידי ביטוי בעוד אינספור תחומים אחרים שלאו דווקא דורשים בגרות מלאה. ככל שאנו מתבגרים יכולת הלמידה שלנו משתפרת, אנו נמצאים אחרי הצבא במקום אחר ולכן אנו יודעים יותר טוב מה אנחנו רוצים ולכן לפעמים יש ילדים שצריכים את הזמן שלהם להבין זאת הרי בגיל 16 או 17 אנחנו בכל זאת ילדים צעירים. העולם מלא באפשרויות ופשוט צריך לתת לכל אחד ואחת להבין מה מתאים לו באמצעות כלים שיסייעו לו לסלול לעצמו דרך מקצועית. הרי גם כל אחד רואה הצלחה בדרך אחרת וזה לוקח זמן להבין זאת.

 

אז הנה כמה טיפים לכם ההורים

1.        עודדו להצלחה במינון הנכון - אנו חיים בחברה המעודדות מצוינות ולכן מצד אחד לא כדאי לדחוף את הילדים יותר מדי כי זה יגרום להם כל הזמן לחיות בתחושה שהם צריכים לרצות מישהו ולחיות בפחד מאכזבה, מצד שני עידוד הוא תהליך נפלא שמאפשר לילדים בגילאים האלה לצבור ביטחון ואז הרצון שלהם ללמוד יבוא לבד. לכן חשוב לעודד במינון הנכון וממקום חיובי ולא שלילי.

2.        הילד מתעקש לא ללמוד? אל תילחמו איתו בכל מחיר- יכול מאוד להיות שהילד שלכם פשוט צריך את הזמן שלו והוא לא בשל כרגע ללימודים. תנו לו את הזמן, תזרמו איתו, נסו אולי אפילו לרשום אותו כבר שאתם מזהים את הבעיה למסגרת שיותר מתאימה לו, אולי בית ספר פרטי או דמוקרטי בהם תחומי העניין שלו באים לידי ביטוי. הילד שלכם חייב להרגיש שאתם העוגן שלו וזה לא משנה באיזו דרך הוא בוחר ולכן הצבת אולטימטומים כמו ״אם לא תלמד או אם לא תצטיין בבגרות לא תיסע למחנה הקיץ בצופים״ לרוב איננה האופציה המומלצת.

התייעצו עם בעל מקצוע- זה הזמן לפנות למישהו מומלץ שאתם סומכים עליו ולקבל ייעוץ לגבי דרך ההתנהלות שלכם מול הילדים במצבים בהם הם מסרבים ללמוד