מהם הכלים לשיפור יחסי אנוש
יחסי אנוש תקינים כוללים מאופיינים ביכולת ובמסוגלות שלנו כבני אדם לתקשר עם האחר בכל מיני סוגים של מערכות יחסים: מערכת יחסים זוגית, מערכות בין חברים, מערכות יחסים בעבודה או בין בני משפחה.
ככל שאדם בעל דימוי עצמי חזק וחיובי, בעל ביטחון עצמי גבוה ובעל מודעות עצמית כך הוא יוכל יהיה לסגל לעצמו מיומנויות וכלים לגבי קיום מערכות יחסים בריאות והוא גם יוכל לשפר את יחסי האנוש שלו עם אנשים אחרים.
אין ספק כי פחדים, חרדות, רגשי נחיתות ואשמה, חוסר יכולת להבין את האחר, חוסר מודעות עצמית ודימוי עצמי נמוך פוגעים ביכולת שלנו ליצור יחסי אנוש טובים.
אז איך ניתן לשפר יחסי אנוש? קודם כל עלינו לעבוד על עצמנו, לפתח את המודעות שלנו ולהבין מה מפריע לנו ליצור יחסי אנוש טובים עם אנשים מסוימים, האם זה בא ממקום של פחד - הוא יותר חזק ממני או בעל כוח עליי, האם זה ממקום של חולשה כמו למשל מה האדם הזה יחשוב עליי או האם ממקום של חוסר ביטחון.
אז בעצם שחושבים על זה לעומק, כאשר שני אנשים נפגשים, נפגשות יחד איתם ומתעוררות לפחות שלוש דעות שונות.
אז הנטייה שלנו כבני אדם היא לקטול אנשים שלא מסכימים עם הדעה שלנו, אבל אם נצליח לפתח את יחסי האנוש שלנו הדבר יביא לכך שנוכל לקבל את השונה, את דעת האחר ומשם הכל מתחיל בכל הקשור ליחסי אנוש טובים.
יחסי אנוש טובים מבוססים על כבוד הדדי, על סבלנות וסובלנות, על הקשה והכלה, על יכולת של אדם להבין את הצד השני גם כאשר הוא לא מסכים איתו.
ההבדל בין חשיבה לבין אוטומט ביחסים
כשאנו פועלים ממקום של ״אוטומט״, הדבר יוצר מצב של חוסר חשיבה ואז מה שקורה בפועל הוא שאנו פוגעים באחר ואותו אדם כבר לא ירצה להיות לידנו, לשתף אותנו או לחלוק איתנו אלא הוא יסתגר.
לעומת זאת, אם נבוא ממקום של חשיבה, נשים לב למה שקורה אצלנו במצבים מסוימים, נוכל לשחרר את המקום השיפוטי ולהביא את עצמנו למקום גבוה יותר של התנהלות.
לכן לפני שאנחנו מגיבים בין אם זה לעובד שלנו, לילד שלנו, לבת הזוג שלנו או לחבר הכי טוב כדאי לחשוב ולבחור בדרך שבה אנו רוצים להתנהל, כלומר איך היינו רוצים להיתפס אצל האחר, ככוחניים או כסובלניים. תמיד כדאי לקחת כמה נשימות עמוקות ולחשוב על הדברים לעומק כי מילים שנאמרות אי אפשר להחזיר בחזרה.
כלים לחיזוק יחסי אנוש
הקשבה, רצון טוב וחיובי, ביטחון הם הכלים החשובים ביותר ליצירת יחסי אנוש טובים, בריאים ויפים. אם ננסה להיות פתוחים יותר, פחות מקובעים, לקבל את דעת האחר ולא לחשוב שאנחנו כבר יודעים הכל, הדבר יוביל לדיאלוג בריא, ליחסים מסורים ואמיתיים.
אם נבוא ממקום של אני לא יודע כלום ונרצה להכיר את הצד השני טוב יותר, הקשר שלנו יהפוך להיות חזק יותר ובריא יותר.
לכן, כל אדם שאנחנו פוגשים ביומיום בין אם זה אדם שאנחנו כבר מכירים ובין אם אדם חדש לנו, עלינו להסתכל עליו בסקרנות, ממקום של למידה כי כל אחד יכול ללמד אותנו משהו על עצמנו ו/או על הסביבה, אפילו הילד הקטן שלנו.
כשאתם נפגשים עם מישהו, דמיינו שזו הפגישה הראשונה שלכם איתו וכך תשמרו על רעננות, על עניין, על צבעוניות - אלמנטים חשובים שמפרים קשרים ויחסי אנוש.