יכולות קוגניטיביות הן שילוב בין קשת רחבה של שימושים בשכל שלנו הכוללים בין השאר את היכולת להסיק מסקנות, היכולת לחשוב, היכולת לשלוף מידע מהזיכרון שלנו, היכולת להבחין בין טפל לבין עיקר, יכולת לבצע תהליכי תכנון וגם כל מה שקשור להפעלת הדמיון, היצירתיות, הקשבה, זמן תגובה ותפיסה מרחבית קשור כמובן ליכולות הקוגניטיביות שלנו. אותן יכולות מתפתחות לאורך חייו של אדם בעיקר בגיל הרך אך גם בשלבי התפתחות מאוחרים יותר מסגל לעצמו האדם יכולות שכאלו אותן הוא מחזק ומפתח באמצעות מגוון של סיטואציות, מסגרות ונסיבות. המוח שלנו מכיל כמות אדירה של תאי עצב אשר מקושרים זה עם זה בקשרים מסועפים וכל למידה יוצרת תאי עצב נוספים המכונים סינפטות. השילוב בין גנטיקה, נתונים בסיסיים קיימים ופיתוחים סביבתיים הם אלו המאפשרים לנו לפתח יכולות קוגניטיביות. השאלה אותה אפשר לשאול היא האם ניתן לחזק את אותן יכולות ואיך עושים את זה?
אז קודם כל התשובה היא כן בהחלט ניתן לשפר יכולות קוגניטיביות מסוימות. כדי שנוכל לשפר יכולת קוגניטיבית כזו או אחרת עלינו להבין או להחליט איזו יכולת אנו רוצים לשפר? האם אנו רוצים לעבוד על הזיכרון שלנו, האם על היצירתיות והדמיון או שמא אנו רוצים לעבוד על התפיסה המרחבית שלנו. לאחר שהחלטנו על איזה יכולת אנו רוצים לעבוד נוכל להניע זאת לפעולה.
אז בחרנו להציג בפניכם כמה מהיכולות הקוגניטיביות החשובות ודרכים שבאמצעותם ניתן לחזק אותן…
• חלוקת קשב- היכולת לבצע כמה משימות בו זמנית - מולטי טסקינג - יכולת זו ניתן לפתח רק אם נתאמן בביצוע כמה משימות בו זמנית. ניתן להתחיל בקטן ולנסות למשל להאזין למוזיקה ובמקביל לכתוב מייל ולאט לאט לעלות שלב ולשלב למשל בין תליית הכביסה ובישול מרק, ניהול שיחה טלפונית יחד עם חישוב המשכורת ועוד.
• זיכרון- היכולת לשלוף מידע מהזיכרון היא בין היכולות הקוגניטיביות החשובות לבני האדם. למשל כאשר אנחנו מנסים להיזכר בשם של סרט בו צפינו כדי להמליץ לחבר או בשמו של אדם אותו אנו מכירים מדובר על יכולת זיכרון קוגניטיבית. יכולת זו ניתן לחזק על ידי אימון מוחי באמצעות כל מיני תוכנות מחשב ומשחקים מיוחדים למטרה זו.
• יכולות חשיבה- הכוונה ביכולת קוגניטיבית זו היא כאשר אנו נמצאים בסיטואציה ומנתחים אותה לעומקה. כלומר ככל שאנו מבינים את הנסיבות והתוצאות שבהם הדברים התרחשו אנו מחזקים את יכולת החשיבה שלנו. ברגע שנעמיק ונצליח להבין את הסיטואציה טוב יותר, כלומר לעומקה היכולת החשיבתית שלנו תתחזק.