pH רמת החומציות במזון

כולכם בוודאי נחשפתם למושג pH הקובע את רמת החומציות במזונות שונים אותם אנו צורכים. בכדי שהגוף שלנו יישמר באיזון אופטמלי עלינו לצייד אותו במזונות שנחשבים לבעלי רמות חומציות - בסיסיות.

כשהגוף נמצא זמן רב בסביבה חומצית, הוא מגיב לכך בצורה שאיננה טובה לנו ועלולה בטווח הארוך לחשוף אותנו למחלות ולבעיות בריאותיות שונות ביניהן דלדול עצמות, בעיות כליות, לחץ דם גבוה ועוד. לכל איבר בגופנו יש רמת חומציות איתה הוא מתפקד בצורה אופטימלית.

הקיבה למשל, היא סביבה הנחשבת לחומצית מאוד ולכן כשאנו צורכים מזונות אנו שולטים ומשפיעים על רמת החומציות הכללית שלנו. בחירה נכונה ומושכלת של המזונות אותם נצרוך, תשפיע על האיזון בין החומצי לבסיסי בגופנו.

קיימים מזונות שיוצרים חומציות וכאלה המאזנים אותה וחשוב לציין, כי מינרלים לדוגמא כמו אשלגן, יכולים גם הם ליצור חומציות או בסיסיות.

אם נדע לאזן את התפריט שלנו במהלך היום וליצור לעצמנו ארוחה מאוזנת, המכילה מזונות שרובם יוצריפ בסיסיות ודלים ביוצרי חומציות נוכל לשלוט ברמת החומצויות בגוף ובכך לסייע להפחית את החשיפה של הגוף למחלות ולתופעות לוואי שונות.

אין זה אומר כי מזונות חמוצים דוגמת לימון יוצרים חומציות, זאת משום שכאשר מזונות מסוימים עוברים תהליך מטבולי הם דווקא יוצרים בסיסיות.

אישה יושבת לאכול סלט על הרצפה

איך לבנות בסיסיות טובה?

בכדי לאזן את רמת החומציות בגופכם ניתן למדוד את ערך ה- pH של הגוף וכך לכוון את עצמכם מבחינה תזונתית. לכל מזון רמת חומציות שנעה בין 1-10 כשהנמוך ביותר מעיד על רמת חומציות גבוהה. ההמלצה היא לצרוך 80% של מזונות יוצרי בסיסיות כלומר כאלה שרמת החומציות שלהם היא בין 5-8.

3 מזונות היוצרים בסיסיות

  • ירקות, פירות, אגוזים.
  • מזונות היוצריות חומציות
  • בשר, דגים, מוצרי חלב, סוכר, קפה ומשקאות ממותקים/מוגזים.

איזון החומציות באמצעות תוספי תזונה

כתוצאה מאכילה מוגברת של מזונות המעודדים חומציות, הקיבה עלולה להיות מגורת מה שיגרום לצרבות, כאבי בטן ושאר בעיות עיכול. חוסר האיזון שנוצר במעיים עלול להוביל לחיידקי מעיים להתפתח כמו לדוגמא הליקובקטר פילורי.

מחקרים רבים מראים כי נטילת פרוביוטיקה על בסיס קבוע המספקת לגוף חיידקים ידידותיים בכמות מוגברת, תסייע לשמור על איזון במעיים ולמנוע חומציות יתר. 

בנוסף, צריכה של פרוביוטיקה מסייעת לבלום את השרדותם של חיידקים פתוגנים היוצרים מחלות במערכת העיכול וגם כאלה שאינן קשורות למערכת העיכול כמו דלקות פרקים למשל.

פרוביוטיקה תומכת בחיזוקה ובתחזקותה השוטפת של המערכת החיסונית ואף תורמת לתהליכי עיכול. גם לכורכומין, החומר הנמצא בשורש הכורכום יש תכונות המסייעות באיזון רמות החומציות בגוף ואף תומכות בפעילותן של מערכת העיכול והמעיים.

Super Food Diet Banner new1