איך תיגמלו מההתמכרות למסך?
מרגישים את הצורך להיות מחוברים בכל דקה ביום שלכם לאחד מהמכשירים להם מחובר מסך? יכול מאוד להיות שאתם מכורים למסך, לאינטרנט, לפייסבוק ולכל התוצרים הנלווים של הטכנולוגיה. הרי בכל מקום בו אנו נמצאים יש מסך - בין אם זה בעבודה - מסך המחשב והסמארטפון שמונח ממש לידנו, בבית - מסכי הטלוויזיה והטאבלט שנמצא ממש כאן, ליד המיטה על השידה, בחדר הכושר - המסך של נגן המולטימדיה ושוב מסכי הטלוויזיה ואפילו בנסיעה בדרכים - רבים משלטי החוצות הפכו דיגיטליים שלא לדבר על העובדה שאפילו באחוז גבוה מהרכבים רץ לו הפלייליסט מיוטיוב ועידן הדיסקים הולך ונעלם. אז מה ההשלכות של ההתמכרות הדי מזיקה הזו ואיך נגמלים?.
ראשית כל, חשוב מאוד לעשות הבחנה בין שימוש לרעה לבין התמכרות. התמכרות משמעותה אובססיה כלומר מצב שבו אין אנו יכולים להעביר יותר מכמה דקות רצופות בלי להסתכל רגע על הסמארטפון, בלי להיות מחוברים לפייסבוק, למחשב או לטלוויזיה. בשונה מהתמכרות, שימוש לרעה בכל אותם אמצעים טכנולוגיים נעשה ללא שיקול דעת למשל כאשר אנו ממשיכים לענות למיילים מחוץ לשעות העבודה בלי שאף אחד מחייב אותנו לעשות זאת זה למרות שזה פוגע באיכות החיים שלנו. בואו נודה בכנות לרגע. רבים מאיתנו הפכנו למכורים בלי שאנחנו אפילו שמים לזה לב. אם עד לפני עשר שנים היינו מגיעים על כל שטות אל הבנק, מסיימים את יום העבודה שלנו בסופרמרקט או בחנות הנעליים בכדי לקנות סנדלים חדשים לילד שלנו או ניגשים לסוכנות הנסיעות כדי לסגור חופשה משפחתית היום הכל נעשה דרך השימוש באמצעים דיגיטליים. אז נכון, זה משתלב מושלם עם שעות העבודה המאוחרות, חוסר בזמן וגם עם העצלנות שלעתים מאפיינת את העידן המודרני אבל מה הנזק? איפה אנחנו משלמים את המחיר? מהן ההשלכות האמיתיות שעומדות מאחורי ההתמכרות למסך?
- מה בא על חשבון מה?
כשהשימוש במסכים גוזל מכם דברים אחרים אותם הייתם רגילים לעשות לפני שהתמכרתם אתם נמצאים בבעיה שדורשת טיפול ושינוי הרגלים. למשל, אם אתם מעדיפים לצפות בפרק בסדרה שלכם מאשר לצאת לשתות בירה עם החבר הכי טוב שלכם, זו בעיה. אם אתם מעדיפים לצפות בסרטון ביוטיוב במקום לקרוא פרק בספר שרכשתם לפני 3 חודשים ונמצא אי שם על המדף, זו בעיה. למה? כי אתם מאבדים את הרצון להיות חלק ממגוון של פעילויות חברתיות, מונעים מעצמכם לחשוב, לקרוא, לפתח שיחה ואפילו פוגעים בשינה שלכם.
- איזו דוגמא אתם נותנים לדור הבא?
אם אתם בעצמכם מכורים, אתם לא יכולים לבוא בטענות אליהם, כי זה פשוט לא יעזור. ילדים שמתמכרים כבר מגיל קטן ומעבירים את הזמן שלהם מול המסך נחשפים לתכנים שלא הייתם רוצים שייחשפו אליהם, מאבדים את היכולת לפתח כישורים חברתיים ולא פחות חשוב עלולים להיכנס למצב של שיעמום, חרדה, כעס, תסכול כשאין לידם מסך כי הם הופכים אובססיביים אולי בדיוק כמוכם.
להתמכרות למסכים יש ללא ספק השלכות חברתיות, בריאותיות ונפשיות הן עבורכם והן עבור הילדים שלכם ולכן מודעות היא השלב הראשון לטיפול בבעיה.
איך תדעו אם אתם מכורים?
- נהלו יומן - רשמו את כל הפעולות שאתם מבצעים מול המסך וכמה זמן זה נמשך.
- שאלו את עצמכם את השאלות הבאות … - האם אתם נמצאים עם הסמרטפון גם בסמוך לשעת השינה, האם אתם לוקחים סמארפון חלופי כשהנוכחי נמצא בתיקון, האם אתם מעדיפים לבצע פעילות שקשורה במסך על פעילות אחרת? האם אתם דואגים להישאר מחוברים ביותר באמצעי טכנולוגי אחד בו זמנית, האם אתם רואים את עצמכם בלי הסמארטפון שלכם ליותר מ-48 שעות .
אם עניתם על כל השאלות את התשובה כן פרט לשאלה האחרונה - סביר להניח שאתם מכורים.
3. כמה מסכים יש לכם בבית? הכלילו את הכל כולל הכל - יותר מ- 3? סביר להניח שהחשיפה שלכם למסך גבוהה מאוד מה שמעלה את הסיכוי להיותכם מכורים.
מה עושים?
הדבר החשוב ואולי העיקרי שעלינו לעשות הוא למנן ולשלוט את כמות ומשך הזמן בהם אנו עושים שימוש במסכים. קחו החלטה, התמידו בה והגבילו את כמות השעות והימים שאתם ובני המשפחה שלכם נמצאים מול המסך. איך תעשו זאת? ניתן למשל להחליט שאחרי השעה 18:00 בערב כל הטלפונים נמצאים במקום מסוים, המחשבים כבויים ועד שאתם נאספים לסלון לצפות בחדשות עושים טיים אוף מהמסכים. אפשר גם להחליט שיום שבת למשל הוא יום משפחה, יום ללא מסכים וכך לא רק תפחיתו את כל הסיכונים שבשהייה ממושכת ללא שליטה מול המסך אלא גם תצליחו לשמור על העיניים שלכם. התאימו את ההחלטות לשעות בהם כל בני הבית נמצאים יחדיו ובהתאם לצרכים ולסגנון החיים אותו אתם חיים כדי שתוכלו לעמוד בזה ובאמת לעשות שינוי. בנוסף, החליטו שאתם לא נרדמים יחד עם הסמארטפון או הטלוויזיה ושעת השינה היא קדושה ומנותקת מאמצעים טכנולוגיים. גם זמן הארוחה הוא זמן שבו כדאי לשים את הכל בצד ולהיות מרוכזים באכילה, בחברה שבה אתם נמצאים ולהנות מהרגע.