המשקל תקוע? אולי חסר לכם ברזל?
אחוז גבוה מהאנשים בישראל ובעולם כולו סובלים ממחסור בברזל. מחסור בברזל עלול להוביל לתופעות לוואי ותסמינים מסוגים שונים ויחד עם זאת לטווח הארוך להפר את האיזון של המערכת החיסונית וכתוצאה מכך לגרום לאנמיה.
יחד עם זאת, מחסור בברזל גורם לפגיעה חמורה בתהליך ייצור הכדוריות האדומות. מצב זה אמור לשמור על תהליך אנרגתי מסוים, שמסייע לנו לשמור על משקל תקין. ברגע שמופר תהליך שריפת האנרגיה של הגוף, הדבר מוביל לקושי להשיל קילוגרמים מגופו.
מחסור בברזל - עייפות, חוסר תיאבון וכאבי ראש
אנשים אשר סובלים מחוסר בברזל באופן מודע או שאינו מודע עלולים לפתח עייפות כרונית הפוגעת באופן ישיר באיכות חייהם. בנוסף, ילדים להם אין כמות אופטימלית של ברזל בגוף כתוצאה מספיגה לקויה או תפריט תזונתי שאינו מאוזן, עלולים לפתח חוסר תיאבון מה שמכניס את הגוף למאין סוג של לופ המעודד ויוצר מחסורים נוספים.
מחסור בברזל יכול להיות מסוכן במיוחד אצל ילדים, אנשים חולים ונשים הרות, לכן יש לשים לב ולבצע אחת לחצי שנה בדיקות מתאימות. בשנים האחרונות, עלתה המודעות בצריכת מזונות ותוספי תזונה המכילים מיצויים מרוכזים של ברזל ושאר ויטמינים ומינרלים המשפיעים על ספיגתו.
צריכה של אצות ממשפחת הסופר פוד כמו אצת הספירולינה, אצת הכלורלה ויחד איתם תותי הגוג׳י ברי, מספקת לגוף כמות אופטימלית של ברזל. בנוסף, צריכתם מחזקת את המערכת החיסונית ומספקת לגופנו שלל של יתרונות רפואיים.
כיצד נוצר מצב של מחסור בברזל?
רוב הברזל נמצא למעשה במולקולה של ההמוגלובין הנושא את החמצן אל התאים הפזורים בגופנו. בנוסף, הברזל קיים גם בחלבונים שתפקידם לאחסן את הברזל לצורך עתידי, אלו מובילים את המינרל בזרם הדם. המחסור בברזל מתפתח בגוף בצורה הדרגתית. לרוב מה שקורה הוא שכמות הברזל שאנו למעשה צורכים מהמזון אותו אנו אוכלים, לא מאוזנת עם כמות הברזל שהגוף זקוק לה בכדי לקיים פעולות פיזיולוגיות שונות בהן הברזל משתתף. תוסף מולטי ויטמין לא רק יספק לגופכם כמות אופטימלית של ברזל, אלא גם ייספג בקלות תודות לשאר המינרלים והוויטמינים המוכנסים לתרכובת המרוכזת.
כיצד תזהו שחסר לכם ברזל?
ובכן, התסמינים הינם יחסית ברורים. כאמור, עייפות ותשישות יכולים להעיד על כך אך לאו דווקא. חיוורון, נשירה, ציפורניים שבירות, סחרחורות, כאבי ראש לעתים תכופות - אלו ועוד יכולים להעיד על מחסור בברזל ועל התפתחות של אנמיה.
לכן, אם אתם מנסים לרדת במשקל כבר זמן מה, מקפידים על תפריט תזונתי דיאטתי - עשיר בחלבונים, דגנים, ירקות ופירות ודל בשומנים, פחמימות פשוטות וסוכרים, משלבים פעילות גופנית ועדיין לא מצליחים לרדת במשקל גופכם, מומלץ לגשת לבדיקות דם ולוודא שלא חסרים לכם בגוף ויטמינים, מינרלים או שאר רכיבים תזונתיים חיוניים. במידה ואתם מקפידים על תפריט צמחוני או טבעוני, הקפידו לצרוך מזונות בשילוב תוספי תזונה עשירים בברזל ובויטמין B12 בכדי למנוע מצב של חוסר.