לא כל הנוצץ זהב הוא, ולא כל מה שטבעי, באמת בריא. כל מה שלא רציתם לדעת על הקוסמטיקה הטבעית שגורמים לכם לרכוש, ומה בעצם כל כך בעייתי בה. אל תתנו למונח "טבעי" לעבוד עליכם בעיניים.
הטרנד הטבעי סוחף את העולם עד שנראה כי כבר לא מדובר בטרנד בכלל אלא באורח חיים המשותף למאות מיליונים של בני אדם ברחבי העולם. החל ממזון אורגני ולא מעובד ועד למוצרי ניקיון טבעיים למהדרין, מדובר בשוק שרק הולך וגדל. קל מאוד להשתמש בחותם ה"טבעי" על מנת להוליך שולל צרכנים. גם שוק הקוסמטיקה מתרחב מאוד, ובשנים האחרונות צצו להם מיני מותגים "טבעיים" ועלומים, ומכאן בעצם נובעת הבעיה.
מי אמר מה אסור ומה מותר?
כל מוצר קוסמטי, החל משמפו ועד למסקרה, חייב לעבור אישור של משרד הבריאות, שהוא מוסד ממשלתי אובייקטיבי שתפקידו להגן עלינו- הצרכנים. משרד הבריאות עורך מבדקים בלתי תלויים וללא מימון חוץ, בתמורה המוצר זוכה לקבל תווית המאשרת שהמוצר נבדק ואושר ע"י משרד הבריאות. לכאורה, כל מה שאנחנו צריכים לעשות זה לבדוק את התווית ולוודא שהמוצר אכן מאושר. בפועל, קיימות עשרות חברות קוסמטיקה פיראטיות בארץ אשר מזייפות תוויות של משרד הבריאות ומדביקות אותן על המוצרים.
לא כל מה שטבעי באמת בטוח ולא בטוח שבאמת טבעי
כשחברות קוסמטיקה פיראטיות משתמשות במונח טבעי כ"עלה תאנה" הן בעצם מתחמקות מהצורך לפרט את רשימת הרכיבים שמהם מורכב המוצר. חשוב לזכור, כי לא כל מוצר טבעי, הוא גם בטוח לשימוש. כך למשל, גם עופרת היא מוצר טבעי לחלוטין אשר קיים בטבע, עם זאת הרעלת עופרת היא תופעה נוראית ובעלת השלכות הרסניות ביותר. כמו גם נפט אשר הוא מוצר טבעי הניתן למצוא במגוון רחב מאוד של מוצרי טיפוח, אך בוודאי שהוא אינו תורם לבריאותינו או לאיכות הסביבה. לפיכך חשוב לזכור שגם מוצר טבעי חייב לעבור אישור ופיקוח של משרד הבריאות, שכן טבעי לאו דווקא אומר בטוח.
יש הרבה חברות שפועלות בצורה לא חוקית, אל תפלו בפח!
בארץ קיימות לא מעט חברות שמייצרות מוצרי קוסמטיקה, ביניהן גם לא מעט מוצרי קוסמטיקה טבעית. מה שעלול לבלבל לא מעט צרכנים הוא העובדה שכמעט על כל מוצר ניתן למצוא בימינו תווית המציינת כי המוצר שרכשתן הינו מאושר ע"י משרד הבריאות. לצערינו, לא כל תווית כזאת היא אותנטית. בעצם, קיימים עשרות אם לא מאות מוצרים בשוק הנושאים תווית אשר לא עמדה באף מבחן ואף תקן של משרד הבריאות.
אז איך אפשר להיות בטוחים שהמוצר לא מסוכן?
חוק התמרוקים דורש במפורש שיהיה רשום על התווית את שם היצרן, בנוסף לכיתוב המצהיר כי המוצר הינו באישור משרד הבריאות. חובה לבדוק היכן המוצר מיוצר, שכן מוצרים לגיטימיים אשר עברו אישור של משרד הבריאות, תמיד יציינו במפורש את שם המפעל בו יוצרו. אם שם המפעל לא מצויין אלא רק שם המשווק, סביר להניח כי מדובר במוצר פיראטי אשר יוצר במקום לא מאושר ולא מפוקח.
אנו עדים לכך שיותר ויותר משווקים מסכנים את בריאות הציבור תמורת בצע כסף ומוכרים מוצרים טבעיים אך לא חוקיים. חשוב לזכור כי לא כל מה שטבעי הוא בריא או מומלץ. לעתים מדובר במוצרים שאינם מועילים אך גם אינם מזיקים. אך לעתים קרובות מדובר במוצרים שהם פשוט מסוכנים לבריאות. התפקיד שלנו, הצרכנים, הוא לגלות עירנות וחשדנות סבירה, ושאף משווק ואף חברה לא תסכן את העור שלכם.