העמסת קריאטין

 

מהו קריאטין?

 

מקור הקריאטין בגוף הוא בהליך הסינתזה של חומצות האמינו מתיונין, ארגינין וגליסין. מתוך מכלול הקריאטין הקיים בגוף, 95% מתרכזים בשרירי השלד. מתוך הקריאטין המצוי בשרירי השלד, שני שלישים מופיעים כקריאטין פוספאט – תרכובת עשירה באנרגיה הממוקמת בשרירים, והשליש הנותר הינו קריאטין חופשי. שרירי השלד מסוגלים לאגור קראטין ברמה גבוהה הרבה יותר מזו המצויה בהם באופן טבעי ומרמת הקריאטין אליה ניתן להגיע באמצעות צריכת מזונות עתירי קריאטין. צריכה חיצונית של קריאטין מעלה באופן משמעותי את רמת הקריאטין הקיימת בשריר, וכפועל יוצא מכך, הספורטאי המתאמן יחוש הפחתה בעייפות הנגרמת מהאימון. מעבר לכך, מתאמן שיגביר את רמת הקריאטין בשריריו ייהנה מעלייה משמעותית ברמת הביצועים של אימונים קצרים בעוצמה גבוהה, ומהאצה משמעותית של הליך ההתאוששות לאחר האימון. הצורה שמובילה לעלייה בריכוז הקריאטין ברקמות, לעלייה במסת הגוף הכחוש ולעלייה בכוח השריר, היא קריאטין מונוהידראט. קריאטין מונוהידראט סופח נוזלים לתאי השריר, ומעלה את נפחם. כתוצאה מכך, מואצים הליכי בנייה המשפיעים על גרעין התא ומובילים להאצה של תהליכי ייצור החלבון.

 

למי מומלץ להגביר את רמות הקריאטין?

 

בגדול, הגברת רמות הקריאטין עשויה לתרום רבות לכל ספורטאי, בכל ענף ספורט שיבחר. מעבר לכך, ספורטאים שמבצעים אימונים בעלי מספר חזרות רב ובעוצמה גבוהה (כמו מתאמני משקולות ובודיבילדרים), יזכו לשיפור משמעותי ביותר בביצועים עם נטילת קריאטין. כמו כן, ספורטאים שמבצעים פעילות גופנית קצרה כמו ריצה לטווח קצר או שחייה למרחק קצר, ייהנו אף הם משיפור ביצועים משמעותי עם נטילת קריאטין. מעבר לכך, גם ספורטאים בענפי ספורט אחרים, אשר מתאפיינים במספר גדול של ביצועים עצימים וקצרים (כדורגל, כדורסל, ועוד) ייתרמו אף הם באופן משמעותי מצריכת קריאטין.

 

העמסת קריאטין

 

צריכת קראטין כתוסף חיצוני, במקביל לביצוע אימונים המתאפיינים בפעילויות קצרות ועצימות, מגבירה את יכולת הקליטה של הקריאטין על ידי השריר. לקבלת התוצאות האופטימליות, יש לצרוך את הקריאטין באופן מחזורי (סייקל). שלב ההעמסה הוא השלב הראשוני של הסייקל והוא מתבצע באופן הבא: לאורך חמישה ימים הספורטאי צורך כמויות גדולות של קריאטין מונוהידראט. המינון המקובל לצריכה בשלב העמסת קריאטין הוא 0.3 גרמים קריאטין לכל קילוגרם ממשקל גופו של הספורטאי. את מכלול כמות הקריאטין היומית יש לחלק ל 6 – 4 מנות הגשה, בהתאם למשקל הספורטאי. את הקריאטין בשלב העמסת קריאטין יש לצרוך על קיבה ריקה ולצד משקה ממותק, במטרה להאיץ את קצב הספיגה בגוף. כמו כן, בתקופת העמסת קריאטין חשוב מאוד להקפיד על שתייה מספקת, במטרה לשמור על איזון תקין של נוזלים בגוף. לאחר שלב העמסת קריאטין מגיע שלב התחזוקה, בו המינון היומי המומלץ של קריאטין מונוהידראטעומד על 0.03-0.04גרם, לכל קילוגרם ממשקל גופו של הספורטאי. שלב התחזוקה מתפרש, בדרך כלל, על פרק זמן קצוב של 6- 4 שבועות, ולאחריהם, מומלץ לבצע הפוגה של חודש ימים טרם פתיחת סייקל חדש. חלקה הארי של העלייה בנפח השריר ובכוחו, מתרחשת בחודש הראשון לנטילת הקריאטין. מסת השריר הקיימת נשמרת כל עוד צריכת הקריאטין נמשכת, ועם סיומו של מחזור אחד, תוך המתנה למחזור הבא אחריו, נפח השריר יורד באופן הדרגתי, ולאחר כחודש, חוזרים ערכי הקריאטין בגוף לרמתם המקורית, כפי שהייתה טרם העמסת הקריאטין. העלייה בנפח השריר ובכוח השריר, אשר היו פועל יוצא של הגדלת כמות הנוזלים בתוך התאים, הולכת אף היא ופוחתת במהלך תקופת ההמתנה בין סייקל אחד למשנהו. עם זאת, העלייה במסת השריר אשר הושגה כתוצאה מהשיפור הניכר ברמת האימונים, נשמרת לטווח הרחוק.