כמה מילים על פולי סויה
פולי סויה נכללים בקבוצת הקטניות, גדלים בתרמילים בעלי שערות דקיקות וצבעם ירוק חי. פולי הסויה המוכרים לנו היום ("אדממה") הינם פולים תרבותיים שהתפתחו מסויה פראית קדומה יותר. מקורה של הסויה אינו ידוע באופן חד משמעי אך על פי ממצאים היסטוריים, התגלה השימוש בה לראשונה בצפון סין, שם היא נאכלת במגוון דרכים כבר יותר מ 4,000 שנה! במשך הזמן התפשטו פולי הסויה אל יתר חלקי המזרח הרחוק. לפולי הסויה מוניטין רב שבחים והם נחשבים כמאכל מזין, בריא, זמין וטעים אשר מכיל בזכות עצמו כמות אסטרונומית של חלבון צמחי, חומצות אמינו, ויטמינים ומינרלים חיוניים לגוף. בשל הפופולריות ההולכת וגוברת של פולי הסויה, כ 2,000 שנה לאחר תחילת השימוש בה, הופיעו על המדף מוצרי מזון רבים על טהרת הסויה, ביניהם חלב ,פתיתים, פולים, רוטב הסויה והטופו המוכרים לנו גם היום. באזורנו אנו, נצרכת הסויה בשיעור הולך וגדל החל מתחילת מאה שעברה בלבד. לסויה מרכיב חשוב בתזונה הטבעונית ולמפתחי הגוף מבינכם קיימות גם אבקות חלבון המבוססות על חלבון סויה.
יתרונותיו של חלבון סויה
פולי הסויה הינם המקור הצמחי היחיד המוכר לנו ל'חלבון מלא'. חלבון סויה נחשב מצוין בזכות כמות החלבון האיכותי והטהור שבו, בסך הכל כ 30% מסך המשקל הכולל מכילים חלבון! 30% האחוז הנותרים מרכיבים פחמימה טובה וכל היתר מכילים שמן ממקור טבעי, לא רווי, בריא והכרחי לתפקוד מרבי של הגוף בזכות העושר שלו בכל סוגי חומצות האמינו המוכרות למדע. בנוסף על שפע חומצות האמינו, רכיבי הסויה מכילים גם מינרלים חשובים כגון ברזל, מגנזיום וסידן וכן גם ויטמינים ממשפחת Bהנדירים במוצרים מן הצומח.
חלבון סויה מספק אלטרנטיבה בהחלט הולמת ומלאה למזון מן החי, זאת כבר גילו צמחונים וטבעונים רבים. בעידננו הנוכחי, אף המזון מן החי הופך לדאבוננו למזון מעובד ולכן גם אם הוא נמצא עשיר בחלבון, רובו אינו נספג בגוף בשל הפסולת הרבה שמעורבת בו כגון שומן רווי, כולסטרול, אנטיביוטיקה, הורמונים ומים המוחדרים לו במפעלי התעשייה. אלפי סינים לא טועים וכן גם אלפי שנות צריכה. במזרח הרחוק ככלל ובסין בפרט לא נפוצה (בלשון המעטה) צריכה של מוצרי חלב, גם הצריכה מן החי נמוכה ביותר בהשוואה לעולם המערבי. למעשה מרכיב התזונה העיקרי בסין הוא פולי סויה. במחקרים רפואיים והיסטוריים התגלה כי תזונה זו המבוססת על סויה, אינה חסרה דבר.
הסברה היא כי תסמיני זקנה, הימצאותן של מחלות רבות ומגוונות וסיבוכים בריאותיים נחסכו מיושבי המזרח הרחוק בזכות תזונת הסויה. יתרה מכך, אלו אשר נחשפו למוצרי חלב במערב, הם אלו שהחלו לפתח תסמינים שליליים וחלה הדרדרות מוחשית בבריאותם. האם ישנה הוכחה חותכת מכך? מקצת ההשפעות הבריאותיות החיוביות ומרחיקות הלכת של חלבון סויה הן שיפור בתפקוד מערכת העצבים והזיכרון, הפחתת כולסטרול, טיפול במחלות לב ומניעה / הקלה בתופעות של מחלת הסרטן. אצל נשים, חלבון סויה טוב לאיזון המערכת ההורמונלית, המחזור החודשי, מניעת אוסטאופורוזיס והקלה בתופעות האופייניות לגיל המעבר.
אבקת חלבון סויה
חלבון סויה איכותי עד כדי כך כי ניתן לזקק אותו לרמת תוסף תזונה ממקור חלבון צמחי אופטימלי. אבקת חלבון סויה מהווה תחליף שאינו יורד בעושרו התזונתי מזה של אבקת מי חלבון גבינה. חלבון סויה עשיר בכמות אדירה של כל חומצות האמינו הנחוצות לגוף. הן אלו המספקות לו יכולת להזנה מלאה ומידית של תאי שריר תחת פיתוח או במצבי מנוחה. הפן הייחודי לאבקת חלבון סויה הוא שהיא כוללת גם זן חלבון מיוחד המדכא הצטברות שומן בגוף. חלבון זה מגן על הגוף והשרירים מדלקות, מסייע בתהליכי הפחתה במשקל, משפר את תפקוד המערכת החיסונית ותורם לתחושת שובע. אבקת חלבון סויה מתאימה לצמחונים, טבעונים, רגישים ללקטוז ולמעשה, עבור כל מי החפץ בבריאות.