טבעונות – מהי?
טבעונות היא שיטת תזונה אשר מבוססת על תפריט שאיננו כולל כל מזון שמקורו מן החי. אי לכך, טבעוניים אינם צורכים מאכלי בשר, מאכלי חלב וביצים. בעוד רבים מהטבעוניים בחרו באורח תזונה זה מטעמים אידיאולוגיים, קיימים גם טבעוניים אשר בחרו בטבעונות כדרך טבעית לטיפול בבעיות בריאות שונות.
מחקרים שונים מעלים כי בקרב טבעונים נמצאו שיעורים נמוכים יותר של מחלות לב וכלי דם, סוכרת, ומספר סוגי סרטן נפוצים. ממצאי המחקרים מיוחסים לעובדה שבקרב טבעוניים נצפו רמות נמוכות יותר של השמנת יתר ,יתר לחץ דם, וכולסטרול רע, שמקורו במזונות מן החי. כמו כן, ההימנעות מצריכת מזון מן החי מאפשרת התנזרות משיירי הכימיקלים והאנטיביוטיקה הרווחים במזונות מן החי. התפריט הטבעוני מבוסס על פירות, ירקות, דגנים, זרעים, קטניות ואגוזים, ומכיל את כל אבות המזון הדרושים. אכילה נכונה אמורה לספק את כל הרכיבים החיוניים, כמו חלבון, סידן, וויטמינים וברזל. עם זאת, מומלץ לצרוך ויטמין B12 באמצעות תוסף חיצוני.
טבעונות – האידיאל שמאחורי השיטה
הגישה הטבעונית דוגלת במניעת צער בעלי חיים. טבעונות מחמירה יותר מצמחונות, ועל כן, טבעוניים נמנעים גם מצריכת חלב מן החי אשר מיועד, לשיטתם, לעגלים בלבד, ואינם צורכים ביצים, בשל התנאים הירודים בהם מוחזקות התרנגולות. מעבר לכך, הטבעוניים דוגלים בכך שטבעונות היא דרך יעילה להגנה על איכות הסביבה. לטענת הטבעוניים, מזון מן החי הוא מגורמי הזיהום החמורים ביותר, אשר אחראי על אחוז משמעותי מפליטות גזי החממה. כמו כן, הטבעונות רואה בזבוז משאבים עצום בגידול בעלי החיים הנדרשים לתעשיית המזון, אשר זקוקים לשטחי קרקע גדולים למרעה ולגידול של ירקות וקטניות למספוא.
טבעונות בעולם המודרני
הנתונים שמציגים הטבעוניים מצביעים על עלייה במספר המצטרפים לשיטה בשנים האחרונות, כאשר בארצות הברית נצפתה בשנים האחרונות ירידה של שני אחוזים בצריכת הבשר! בעקבות כך, ההיצע לטבעונים גדל בהתאמה, וכיום מסעדות רבות מציעות מנות מותאמות לטבעונים, המאפשרות להם ליהנות מיציאה למסעדה כמו כל לקוח סטנדרטי. כמו כן, רבות מרשתות המזון מציעות מבחר גדול יותר של מוצרים ייעודיים על טהרת הטבעונות.