העולם נחלק לשניים: אלה שצורכים כורכומין כימי מסוכן המיוצר מדלק ורעלנים שונים, ואלה שצורכים כורכומין אמיתי ובריא. בדקו אם אתם מיוחסים או לא, ואיך בכל זאת ניתן לצרוך כורכומין אמיתי ובטוח לשימוש

כורכומין הוא תוסף התזונה המבוקש בעולם. זאת בזכות אלפי המחקרים שמוכיחים את יעילותו של הכורכומין במניעת דלקות ובטיפול בדלקות, באיזון רמות הסוכר, בחיזוק המערכת החיסונית ומערכת העיכול ובסיוע להחלמה ממחלות.

בגלל הביקוש האדיר לכורכומין בעולם, נוצר מחסור בכורכומין אמיתי, ולכן התחילו בשנים האחרונות לייצר כורכומין באופן כימי במעבדות.

צרכני הכורכומין בעולם נחלקים כיום ל-2:

הרוב – אלו שצורכים את הכורכומין הנפוץ בעולם שהוא תחליף כורכומין מסוכן

והמיוחסים - אלו שצורכים כורכומין אמיתי שנבדק

גלו עם איזה צד אתם נמנים:

היזהרו מתחליפים

בשורש כורכום אמיתי יש רק 5% כורכומין, דבר שהופך את הכורכומין האמיתי למצרך מבוקש ויקר. הגידול העיקרי של הכורכומין הוא בהודו, בעוד שהביקוש הגדול למוצרי כורכומין הוא באירופה ובארה"ב. משום כך נוצרו בעיות אספקה שגרמו לחברות רבות בשנים האחרונות לייצר תחליפים מסוכנים במקום כורכומין.

ב-2010 היה מחסור עולמי חמור בכורכומין, מה שגרם לחברות למצוא פתרונות יצירתיים על מנת להמשיך למכור מוצרים שנקראים כורכומין. זוהי היתה לידתה של תעשיית הזיופים שקיימת עד היום.

איך הגיע דלק פטרוכימי לכורכומין שלך?

תעשיית הזיופים העולמית פועלת בשתי שיטות עיקריות, שתיהן מסוכנות, שתיהן מתוחכמות ועל שתיהן קשה לעלות: הפקת כורכומין מדלקים פטרוכימיים, ודילול הכורכומין בחומרים אחרים.

בשיטת הדילול מוהלים את הכורכומין עם אבקות של צמחים אחרים או אבקות של חומרים כימיים כמו אבקות גיר, ובכך מחלישים בהרבה את היעילות הבריאותית של המוצר, אם בכלל.

בשיטה השנייה והמסוכנת יותר – שהיא השיטה הפופולרית בעולם - מייצרים כורכומין סינטטי שמופק משיירים של דלק פטרוכימי. כורכומין כזה הוא זול ופשוט מאוד לייצור, והיצרנים נהנים מהרווח. לקוחות שצורכים כורכומין כזה בטוחים שהם צורכים את הדבר האמיתי, אולם למעשה הם צורכים פסולת כימית שאין לה שום השפעה בריאותית, אלא להיפך – היא עלולה להיות מסוכנת לגוף.


הסיבה היא, שכשמייצרים כורכומין סינתטי משיירים של דלק פטרוכימי סביר מאוד שיהיו בהם גם שאריות של חומרים אחרים ורעילים, ששימשו לתהליך הייצור הסינתטי. למשל בנזן, שהוא חומר רעיל ומסרטן, וממיסים כימיים כמו אתילן דיכלוריד.

בנוסף, חשוב לזכור שכל המחקרים שנעשו על כורכומין נעשו על כורכומין אמיתי ולא סינתטי, כלומר, לא ניתן לייחס לכורכומין הסינתטי את היתרונות הבריאותיים שמצא המדע בכורכומין אמיתי, כולל תכונות נוגדות חמצון ואנטי דלקתיות.


גם הרשיונות הניתנים ליצרני תוספי הכורכומין על ידי מוסדות הבריאות בעולם, מתייחסים לכורכומין אמיתי בלבד. כלומר בשורה התחתונה שהרי גם יעילותו וגם בטיחותו של הכורכומין המזוייף מעולם לא הוכחה.
נוטרי די - כורכומין למיוחסים בלבד | טבע בריא

כיצד ניתן לקבוע אם הכורכומין אמיתי או מזויף?

קשה מאוד לבדוק היום אם מדובר בכורכומין אמיתי ולא מזויף, מכיוון שהמזייפים הצליחו כל כך לחקות את הדבר האמיתי, עד ששיטות בדיקה רבות אינן מצליחות להבדיל בין כורכומין סינתטי לאמיתי.

גם בשיטת הבדיקה הנפוצה כרומטוגרפיה נוזלית (HPLC) קשה לזהות את הזיוף הסינתטי - מכיוון שהכורכומין המזויף אינו משאיר שום טביעת אצבע כימית שניתן לנתח, וגם לא ניתן לזהות אותו בבדיקת  DNA.

כורכומין אמיתי מכיל תרכובת של שלושה סוגי כורכומונואידים שהם המרכיבים הפעילים העיקריים בו. התרכובת ידועה בעולם בשם "כורכומין 95%". אולם תעשיית הזיופים הצליחה ליצור כורכומין סינטטי שיראה גם הוא ריכוזים דומים של שלושת הכורכומונואידים האלה ומתחזה להיות כורכומין 95%.

משום כך, פותחה בדיקה ייחודית בעולם הנקראת Biobased carbon C14, שמטרתה לאמת שהכורכומין הוא אכן אמיתי. הבדיקה מבוססת על כך שכל הצמחים בטבע מכילים פחמן 14, שהוא חלק מהפחמן הדו חמצני שצמחים צורכים מהאטמוספירה במהלך תהליך הפוטוסינתזה. 

כלומר – אבקת כורכומין אמיתית שמקורה בצמח עצמו תכיל פחמן 14, ואולם כורכומין שזוייף ונוצר באמצעות פטרוכימיקלים או דלק אינו מכיל פחמן 14.

באמצעות בדיקת Biobased carbon C14 – המאתרת את נוכחותו של פחמן 14 – ניתן לאשר בוודאות בצורה חד-משמעית שהכורכומין הוא למעשה אמיתי. בדיקת Biobased carbon C14 יכולה גם לחשוף האם מדובר בתערובת של כורכומין טבעי וסינתטי, או בכורכומין טבעי לחלוטין.


לפרטים על כורכומין שעבר בדיקת פחמן 14 לחצו כאן >>
 

כיצד ניתן בכל זאת לצרוך כורכומין אמיתי?

לצערנו, התוסף המבוקש בעולם הפך בשנים האחרונות למטרה נוחה לזיופים. חברת נוטרי די, המתמחה בתוספי תזונה מקצועיים, היא בין החברות הבודדות בעולם שהכורכומין שלה עבר בדיקת Biobased carbon C14 במעבדה הגדולה בארה"ב, שנתנה לו אישור רשמי שאכן מדובר בכורכומין 100% אמיתי, טבעי ובטוח לשימוש.

בשל כך, הכורכומין של נוטרי די נחשב כיום לאחד מתוספי הכורכומין האיכותיים, המקצועיים והבטוחים ביותר הקיימים בתחום.

 

 את תוצאותיה של בדיקת  Biobased carbon שנערכה על הכורכומין של נוטרי די ניתן למצוא כאן

להזמנת כורכומין שעבר בדיקת פחמן 14 לחצו כאן >>

 


מאיה בן שושן משמשת בשנים האחרונות ככתבת בריאות במגזין טבע בריא. היא בעלת תואר שני בתקשורת מאוניברסיטת תל אביב, עם ניסיון רב שנים ככותבת, עורכת ויוצרת תוכן לדיגיטל ולטלוויזיה בתחומי הבריאות, ה-wellness והלייף סטייל.