מהי גמישות?

 

הכתבה באדיבות Nutri-D Sport

מאת: אורי שפרכר-מאמן כושר

 

 

גמישות הינה היכולת של המפרק והשרירים סביבו לנוע בחופשיות מבלי לגרום לפציעה או כאבים כלשהם .

ישנם מספר אלמנטים המשפיעים על הגמישות בין אדם לאדם , בין אם מדובר במבנה העצמות , ההרכב השרירי , הגיל , המשקל ועוד.

 חשוב לזכור שהגמישות היא כלי יעיל וחשוב באימונים גופניים ואין להזניחה  .

גמישות נמדדת בטווח תנועתי מסוים במפרקים בין אדם לאדם , והגמישות מושפעת הן ממבנה העצמות והן ממבנה הרקמות הקיימות במפרק. רצוי לעבוד על הגמישות על מנת לשמור על טווחי תנועה בריאים ולמנוע פציעות בעיקר  אם מצב הגמישות שלנו לא בריא , רצוי להתמקד בבעיה הזו ולשפר אותה , על מנת למנוע נזק עתידי חמור בהרבה , במאמר זה אציג את הנושא.

 

חשיבות הגמישות

 

ראשית אציג מדוע כל כך חשוב לשפר את הגמישות ולעבוד עליה – כשמדובר בחשיבות של פעילות מסוימת המטרה הראשונה והחשובה ביותר היא בריאות הגוף – באמצעות שיפור הגמישות ניתן להשיג שיפור במערכת הנשימה , במערכת העצבים ובפעולות המעיים . שיפור טווחי התנועה בגוף משמעותי וחיוני בכדי להמנע  מפצעיות מפעולות יומיומות , ומקל על ביצוע פעולות יומיומות כנגד התנגדות בצורה נכונה ובריאה .

 

 

איך ניתן לשפר ולעבוד על הגמישות ?

 

ראשית , חשוב לזכור שגמישות היא תכונה מולדת וכל אחד נולד עם יכולת גמישות אחרת . כמו כן , סביר גם שיהיו הבדלים בגמישות בין שריר ושריר בכל גוף.

הדרך השכיחה והנכונה ביותר לעבוד על הגמישות היא באמצעות מתיחות . למה ההכוונה ? מתיחה זו פעולה שמשמעותה ביצוע תנועה מסוימת עם או בלי אביזרים עוזרים ,על מנת להאריך את השריר.  מומלץ לבצע מתיחות כאשר הגוף חם, ובנוסף מתיחות לאחר אימון יכולות למנוע פציעות וכאבים שלאחר אימון  ולכן נפוץ ומומלץ לבצע מתיחות בסוף אימוני כושר למיניהם.

אז ציינו כמה שגמישות היא דבר חיובי וחיוני לבריאות שלנו אך חשוב לציין שבמידה ומגזימים היא עשויה להזיק, מצב כזה נקרא גמישות יתר ועשוי לגרום למצב של חוסר יציבות במפרק ופציעות , נפוץ לראות את התופעה הזו אצל מתעמלים .  לכן מומלץ  חשוב למצוא איזון נכון ומתאים בין חוזק וגמישות  .

 

 

דגשים כלליים לשיפור ואימון גמישות

 

רצוי להמתח עד שחשים מתח באזור הנמתח ולא כאב עז מדי, שימו לב שאתם מותחים את כלל השרירים בגוף ולא רק אזור מסוים . בצעו את המתיחות בשליטה ובצורה איטית ונינוחה ללא תנועות חדות מדי, נסו להשאר בטווח המתיחה בין 10-15 שניות והשתדלו לנשום בעת המתיחות .

אלו ההמלצות העיקריות למתיחות ועבודה על גמישות  בכדי לשמור על טווח תנועה טוב ובריא , אך בכדי להשתפר משמעותית ולהגיע להתקדמות בטווחי התנועה רצוי להוסיף אימון שלם של מתיחות ועבודה על גמישות לפחות כפעם בשבוע וחצי שבועיים .