כמעט כל מי שרץ מבין ויודע את היתרונות שספורט הריצה מביא איתו. בעיקריים שבהם ניתן למנות שיפור סיבולת לב ריאה, חיזוק מערכת הנשימה והבאה יעילה של חמצן לכל התאים בגוף.

במקביל אנשים שרצים הוכחו במחקרים בכל העולם כמסייעים להפחית את הסיכוי להיווצרות של מחלות לב וכלי דם,מגבירים באופן ניכר את התמיכה בפעילותה של המערכת החיסונית, מחזקים את שריר הלב עצם העובדה שהוא עובד בדפקים גבוהים, עובדים על חיזוק היציבות והשרירים בגוף,משפרים את תנועת חילוף החומרים, עוזרים לעצמם בתהליך הירידה במשקל וכן גם עמידה ביעדי הריצה ששמנו לעצמנו בתחילת התהליך עוזרת בחיזוק הביטחון והדימוי העצמי.

למה חשוב לרוץ או למה בכלל רצים?

כל ספורטאי שמקפיד לרוץ חייב לשאול את עצמו למה חשוב לו לרוץ באופן אישי כי זה בעצם המפתח לשבירת שיאים חדשים, לעמידה ביעדים ובמטרות שהצבנו לעצמנו בתחילת הדרך וליכולת שלנו להתמודד עם פציעות ספורט ועם משברים הנלווים לתהליך תכנית הריצה שלנו.

אז נכון, חשוב גם לשאול את עצמנו שאלות כמו מהם סוגי האימונים המתאימים לנו - פארטלק, נפח, או אינטרוולים, מה הקילומטרז’ שעלינו לרוץ בכל אימון, באיזה קצב עלינו לרוץ את המרחב המוכתב, איזה סגנון ריצה כדאי לנו לאמץ, מה עלינו לאכול לפני ואחרי האימון, אילו תוספי תזונה כדאי לקחת  אך השאלה המרכזית, זו שרבים מאיתנו שוכחים לשאול לרוב מחוסר מודעות היא מדוע אנו רצים או למה חשוב לנו לרוץ?

מדוע שאלה זו תגרום לנו לרוץ טוב יותר?

שאלת ה״למה״ היא למעשה הרובד הרגשי שלנו שמניע את כל שאר השאלות שבאות כמובן מהשכל. באנגלית המשמעות של המילה רגש היא EMOTION כלומר ENERGY.

רגש או אנרגיה בתנועה מזרימים לגוף כל מיני סוגים של כימיקלים והורמונים כמו אדרנלין, קורטיזול, סרטונין ועוד.  כל הורמון שמופרש מעביר מידע על התאים ועל מערכות הגוף השונות שמופעלות ויוצרות מצב מחשבתי שתואם את הסיטואציה בה אנו נמצאים. לכן השאלה למה אני רץ תהיה תמיד קשורה לרגש כלומר מהרצון לחוש סיפוק, להרגיש שאני משיג משהו, שניצחתי שהגעתי למטרה שלי.

העניין הוא שרבים מאיתנו רצים משום שאנחנו לא מרגישים טוב עם הגוף שלנו, שהיינו רוצים לשנות את מצבנו הבריאותי וזה נכון לגבי כל ספורט. חוסר אנרגיה, עודף משקל, מדדים שאינם תקינים כמו כולסטרול ולחץ דם גבוה- אלו ועוד מעודדים אנשים לצאת לרוץ ולהיכנס לכושר.

התחושה שאתם חווים כשאתם לא מבצעים פעילות גופנית כתוצאה מפציעה, עייפות או כל סיבה אחרת זה הרמז למניע שלכם לרוץ.

מאיפה הבעיה מתחילה?

הבעיה מתחילה כאשר אנו מונעים לרוץ ממקור רגשי שלילי כמו כעס, חוסר שביעות רצון, אשמהולא ממקום חיובי של הצלחה או הישגיות ואז הפיזיולוגיה בזמן הפעילות שונה לחלוטין בהשוואה לאם אנו רצים ממקום חיובי.

פיזיולוגיה ממקור שלילי היא פיזיולוגיה של סטרס ואז הגוף שלנו רץ על הורמוני סטרס כמו אדרנליו וקורטיזול מה שגורם לאי שקט.

ברגע שהמניע שלנו לרוץ הוא ״אני לא מרגיש טוב והספורט יעזור לי להרגיש טוב יותר״  או ״רק אם אני אראה חטוב ורזה אני אהיה מרוצה״ יש כאן בעיה גדולה. פעילות גופנית באופן כללי וריצה באופן ספיציפי הפכו להיות אמצעי באמצעותו נוכל להרגיש טוב עם עצמנו במקום שיהוו ביטוי לתחושה הטובה.

לכן, התשובה לשאלה למה אני רץ חשוב מאין כמוה בכדי שנוכל לשנות את התפיסה ולמנוע מצב של ריצה ממקום דל סטרס המובילה כמובן לפציעות, תסכול, חוסר שביעות רצון ועוד.