איך אוכלים מספיק חלבון?

 

לשמחתנו הרבה, מאכלים עתירי חלבון מצויים בשפע ובזמינות מבורכת. עלינו "רק" מוטלת המלאכה החשובה של להבדיל בין מאכלים עתירי חלבון העדיפים לנו. לפני שנפרט מקורות של מאכלים עתירי חלבון, יש להתחשב בכמה משתנים: טעמנו האישי במזון, משאבי הזמן הקיימים ברשותנו לעריכת קניות, בישול והאכילה עצמה ולבסוף, שגרת היום של כל אחד מאיתנו וסוג התזונה התואם לה. מאכלים עתירי חלבון מתחלקים לשלוש קבוצות, אליהן נתייחס בהמשך.

 

אילו הם המאכלים העתירים בחלבון?

 

מוצרי בשר מן החי – קבוצה זו כוללת את כל סוגי הבשר כגון בקר, עופות ודגים. לכל אלו מכנה משותף בולט והוא מינון גבוה של חלבון. עם זאת, מומלץ לבסס את עיקר צריכת החלבון מן החי על אלו דלי השומן. בשר פרה, כבש וטלה אינם בריאים במינון גדול בשל רמת השומן הרווי המצוייה שם בשפע. בשר עוף והודו נחשבים דלי שומן ומומלצים יותר על ידי תזונאים. דגי ים ובריכה מהווים מקור מצויין ורזה יחסית של חלבון. דגי מים עמוקים כגון סלמון וטונה מהווים מקור נפלא הן לחלבון והן לחומצות אמיניות מסוג אומגה 3. החיסרון היחסי במזונות אלו הוא שכל שהם בעלי אופי "כבד" יותר, כך הפירוק והספיגה שלהם בגוף, קשה יותר. ז"א לחלק נכבד מן החלבון שצרכנו, אין למעשה יכולת ספיגה מלאה בגוף.

 

מוצרי חלב– מוצרי חלב כגון יוגורט, חלב, מיני גבינות דגנים, קטניות ומיני אגוזים.

 

יש דבר כזה חלבון 'טוב' וחלבון 'רע'?

 

ברמת העיקרון, כל חלבון שאנו יכולים לצרוך הוא טוב עבורנו כך שאין הגדרות של חלבון בריא או מזיק, לפחות לא באותו האופן שבו אנו מכירים מפחמימות למשל. ההבחנה שצריכה להיעשות היא אחרת וניתן לחלקה לשניים: החלק הראשון הוא, מאכלים עתירי חלבון הם דבר חיובי וחיוני לבריאותנו אך יש לשים לב בדיוק גדול לאחוזי החלבון במוצר. ככל שאחוז החלבון רב יותר, כך הוא מזין יותר עבורנו.

 

הנחת היסוד השניה בעניין טעונת הקפדה אף יותר, לפני שבוחרים מאכלים עתירי חלבון, יש לבדוק כי אחוז השומן, הסוכר, החומרים המשמרים ויתר רכיבים לא רצויים, אינם מצויים במינון גבוה (או בכלל לא). זאת על מנת שלא נכניס "בדלת האחורית" ובתחפושת, רכיבי תזונה מזיקים שיהפכו את החלבון ממקור בריא למקור מחליא. כך אפשר להסביר מדוע עוגת שמנת עתירת קצפות, שומנים וסוכר, לעולם לא תהיה בריאה לנו, זאת על אף מינון החלבון הגבוה שבה. החלבון שואף להזין את הגוף, תכונה זו מסייעת לו לשמש כאמצעי תובלה עבור עצמו ובסופו של דבר מאפשרת התערות מושלמת בשרירים ובתאים כולם.

 

באם מתלווים אל החלבון גם חומרים בעלי אופי שלילי, על הגוף לעבוד קשה מאוד להפרדת הפסולת מן העיקר וכך קורה שלא רק שאינו מוזן, אלא גם מבזבז אנרגיה יקרה במלאכה המיותרת של אכסון השומנים והפחמימות הנחותות במאגרי חירום בגוף. התוצאה המתקבלת היא כמובן של תחושת תשישות, חולשה, עייפות, חוסר סבלנות ובקיצור- חוסר תזונה.

לאלו מבינכם העוסקים בספורט ו/או בפיתוח גוף, דרך מומלצת לצרוך חלבון איכותי היא באמצעות אבקות חלבון. למידע נוסף >>

ההמלצה הגורפת לצרוך אבקות חלבון היא משום שרובן הגדול מבוסס על חלבון מי גבינה או חלבונים אחרים שעוברים תהליך הידרוליזציה מה שלמעשה מבודד את החלבון מהשומן והפחמימה. תהליך זה מספק לנו חלבון נקי וטהור שנספג בגוף בצורה המיטבית. את אבקת החלבון אלפא למשל, העבירו את החלבון תהליך מתקדם, כך שבעת צריכתה הגוף שלנו מקבל 26 גרם חלבון טהור ונקי  שנספג במהירות ומאפשר לגוף להנות מהזרמה מעולה של חומצות אמינו לזרם הדם כך שתהליכים אנאבוליים מתרחשים בצורה כמעט מיידית.