מהי פרוביוטיקה ולמה היא מסייעת
"פרוביוטיקה" היא שם כולל למזונות ותוספי מזון שמכילים חיידקים ידידותיים, שנמצאים באופן טבעי בגופנו (ומשקלם הכולל, אגב, הוא כ-2 ק"ג אצל אדם מבוגר בריא). לחיידקים אלה שני תפקידים חשובים במיוחד: שיפור תהליך העיכול וחיזוק המערכת החיסונית.
פרוביוטיקה - מונח שמקורו בשפה היוונית (פרו = למען, ביוטיקה = חיים) - מבטיחה כמות נאותה של אותם חיידקים ידידותיים, ובהתאם היא מצליחה בין השאר להפחית את הסיכוי ללקות במחלות חורף שונות, בזיהומים במעיים, במחלות דלקתיות שונות ועוד.
כדאי לדעת שגם ה-WHO (ארגון הבריאות העולמי - World Health Organization) וה-FAO (ארגון המזון והחקלאות של האו"ם - Food and Agriculture Organization of the United Nations) קבעו כי לפרוביוטיקה השפעה חיובית עבורנו. בפרט חשוב להיעזר בה כשלוקחים אנטיביוטיקה.
מדוע פרוביוטיקה חיונית במיוחד כשלוקחים אנטיביוטיקה
תרופות אנטיביוטיות הן חלק בלתי נפרד מהרפואה הקונבנציונלית, ובמקרים רבים הן אכן מסייעות לנו להתגבר על מחלות שונות בזכות חיסול החיידקים שמחוללים את המחלה.
הבעיה היא שבמקביל לחיסול החיידקים ה"רעים" אותן תרופות אנטיביוטיות מדללות גם את אוכלוסיות החיידקים ה"טובים", אלה שנוכחותם בגוף חשובה ותורמת לבריאותנו. מסיבה זו מומלץ במיוחד למי שלוקח אנטיביוטיקה להשתמש בפרוביוטיקה, שמחזירה את כמות החיידקים החיוניים לרמתה ההתחלתית כך שהם יוכלו למלא את תפקידיהם החשובים.
לתת לגוף לרפא את עצמו
לקיחת פרוביוטיקה, בין אם במקביל לאנטיביוטיקה ובין אם בפני עצמה, מאפשרת לגוף לרפא את עצמו - גישה שמהווה את הבסיס לנטורופתיה.
בדרך זו פוחת הצורך בתרופות כימיות וגובר חוסנו הטבעי של הגוף. עוד חשוב לדעת בהקשר זה שלחץ פוגע אף הוא באוכלוסיית החיידקים הידידותיים, ועל כן לאנשים שחייהם רוויי מתח מומלץ גם כן לצרוך פרוביוטיקה על-מנת שהמערכת החיסונית שלהם לא תיפגע.
החיבור בין מערכת העיכול למערכת החיסונית
חלק משמעותי של המערכת החיסונית נמצא במעי הגס שלנו, כך שבאופן טבעי ישנו קשר הדוק בין מערכת העיכול למערכת החיסונית.
כך למשל שלשולים גורמים ליציאה מהגוף של חיידקים טובים רבים, ומובילים לפגיעה גם במערכת החיסונית. דוגמה נוספת היא תזונה שאין בה כמות מספקת של סיבים תזונתיים, ומאחר שסיבים אלה הם התזונה האידיאלית לחיידקים הטובים הרי שבמקרה כזה גם כן נוצר מחסור בחיידקים חשובים אלה.
אילו חיידקים ידידותיים מחזקים במיוחד את המערכת החיסונית
בין החיידקים הידידותיים שחשובים במיוחד לחוסנה של המערכת החיסונית ניתן לציין את הקזאי (Casei) ואת הביפידובקטריום לקטיס (Bifidobacterium Lactis).
חיידקים אחרים משפרים את פעילות מערכת החיסון דרך חיזוק מערכת העיכול - כך למשל האסידופילוס (Acidophilus) אשר מטפל ביעילות בהפרעות שונות הקשורות לעיכול, הביפידום (Bifidum) שמחסל חיידקים מזיקים במעיים (וכן בנרתיק), הסטרפטוקוקוס תרמופילוס (Streptococcus Thermophilus) שמהווה אנטיביוטיקה טבעית ונלחם בחיידקים מזיקים ובפטריות והלקטובצילוס לקטיס (Lactobacillus Lactis) שמשפר באופן כללי את פעילות מערכת העיכול.