הקשר בין תזונה והפרעות קשב וריכוז
רבים מאיתנו שומעים את שרשרת המילים הפרעות קשב וריכוז בהקשר של התנהגות ילדינו ולא יודעים כיצד לבחור את הדרכים להתמודדות עם התופעה. הסביבה בה אנו נמצאים גורמת לנו לחששות ולחוסר מחשבה מעמיקה המייצרים את הרצון העז להעלים את התופעה מיד.
למעשה ההגדרה של הפרעות אלו משתלבת עם מגוון של קשיים קליניים הבאים לידי ביטוי בחוסר שקט ומנוחה או לחלופין מחוסר פעילות מוחלטת ובאדישות. מדובר בתהליך שמתפתח, ולכן הטיפול בו חייב להתבצע בשלבים.
בנוסף, חוסר ריכוז, מצבים בהם אנו שוכחים דברים, מתקשים לארגן ולהתמקד בדבר מה ספציפי, גם הם חלק מתסמיני התופעה. מחקרים רבים נעשו על נושא זה והוכח כי אחת הסיבות להתפתחות קשיים אלו היא, כתוצאה מחוסר איזון הנוצר בעקבות תזונה לקויה או מחוסרים של ויטמינים ומינרלים בגוף.
אנשים הסובלים מבעיות קשב וריכוז אינם מסוגלים לחלק את הקשב שלהם בצורה אופטימלית ומתקשים להבדיל בין העיקר לתפל. לרוב התוצאה תהיה קושי בוויסות גירויים סביבתיים היוצרים חוסר יכולת לטווח בין מצבים.
מה הקשר בין תזונה עתירה בסוכרים לבין הפרעות קשב וריכוז
תזונאים, נטורופתיים ורופאים ברחבי העולם הגיעו למסקנה כי תזונה עשירה בסוכרים ובפחמימות שאינם מורכבות, גורמת להפרשה חריגה של אינסולין לדם. רמת האינסולין עולה בצורה שאינה הדרגתית וכך גם יורדת במהירות חדה, מה שגורם למצב של תת סוכר בגוף.
תת סוכר מביא לעייפות ולמחסור באנרגיה. כתוצאה מכך, כלי הדם מתכווצים ומערכת העצבים נכנסת לפעולה מה שמוביל לתחושות כמו עצבים, כעס וחוסר מנוחה.
לכן, ילדים המורגלים לאכול ממתקים, נשנושים שאינם בריאים וחטיפים המכילים צבעי מאכל, חומרי טעם וריח, חומרים משמרים וסוכרים סובלים מחוסר איזון מה שגורם בסופו של דבר להתפתחות התופעה.
5 טיפים לטיפול ולסיוע בבעיות קשב וריכוז
- הפחתה בצריכת מזונות אלגרניים ביניהם חלב ומוצריו, שוקולד, מוצרים עתירים בסוכר לבן כמו עוגות, גלידות, עוגיות ומשקאות ממותקים.
- כדאי להגביר את הצריכה של מזונות בעלי ערך גליקימי גבוה כמו ירקות, פירות, דגנים מלאים, טחינה, ממרח תמרים, אבוקדו בשילוב של קמח מלא, קמח כוסמין כמו פסטה מלאה ואורז מלא והפחתה של מוצרים עשויים קמח לבן.
- מזון מאובד המכיל טרטרזין, מונוסדיום גלוטמאט וצבעי מאכל נמצאו כמשפיעים על התנהגות אצל ילדים.
- מומלץ להימנע כמה שאפשר מחומרים משמרים, צבעי מאכל וחומרים טעם וריח.
- אכילה של מוצרי מזון טבעיים ככל האפשר המוכנסים לגוף בצורתם הטבעית כמו אגוזים, שקדים, ירקות ירוקים מגבירה ומאזנת בין תהליכים המתרחשים בגוף ומסייעת להעלאת הריכוז אצל מבוגרים וילדים כאחד.
יחד עם זאת, מחקרים רבים נעשו על הקשר שבין מחסור באומגה 3, זאת כתוצאה מהמזונות עתירי סוכרים ופחמימות, אותם ילדינו צורכים לבין התפתחות של בעיות קשב וריכוז.
נמצא כי קיים קשר ישיר בין צריכת תוספי מזון המכילים ריכוזים גבוהים של אומגה לבין מניעה וטיפול באותן בעיות. לאומגה 3 יש עוד שלל של יתרונות בריאותיים והיא חלק חשוב בתהליך ההתפתחות התקין של ילדינו. גם אצת הספירולינה - מזון העל שכבש את העולם, מכילה כמות אופטימלית של אומגה 3.