מהי סוכרת הריון?
מדובר במצב שבו הגוף מתקשה לאזן את רמות הסוכר בגוף בזמן ההריון. באופן כללי, הסוכר שאנו צורכים מהמזונות השונים נספג לזרם הדם. משם הוא עובר לכל התאים והאיברים בגוף לצורך יצירת תהליכים אנרגתיים. במקביל יש את הורמון האינסולין שהתפקיד שלו הוא בעצם להכניס את הסוכר מתאי הדם לתאי הגוף. במצב שבו יש סוכרת הריון, הרגישות של הגוף לאינסולין יורדת מה שגורם למצב שבו פחות סוכר נכנס מהדם אל התאים. במצב זה, הסוכרים מצטברים בדם, רמות הסוכר עולות מה שמסכן הן את האם ההרה והן את העובר. המחלה יכולה להתפתח במהלך ההריון או כתוצאה מתגובה הורמונלית של הגוף או בעקבות השמנה מרובה.
מהו תפריט הדיאטה המומלץ לסוכרת הריון?
בסוכרת באופן כללי וסוכרת הריון באופן ספיציפי יש להימנע מצריכה של מזונות עתירים בסוכרים. אין זה אומר שיש להימנע מפחמימות במהלך ההריון שכן הפחמימות נותנות לנו אנרגיה אבל כן מומלץ לאכול אחת לשלוש שעות ארוחה קטנה, זאת משום שהרי הגוף מתקשה לפרק את הסוכר ולהעבירו אל התאים. כן מומלץ להחליף את הפחמימות הפשוטות, אלו שריקות מערכים תזונתיים לפחמימות מורכבות, דגנים וקטניות כמו: כוסמת, קינואה, שעועית, עדשים בכל מיני צבעים, אורז מלא, פסטה מלאה, בורגול וכן חשוב לבצע מדידה של הכמות שאנו צורכים. בנוסף, כדאי להימנע משתייה של משקאות ממותקים ואכילה של סוכריות, חטיפים, מתוקים, שוקולדים, מאפים, עוגות, עוגיות וקינוחים. גם אכילה של מזונות מטוגנים איננה מומלצת בכלל בהריון ,בטח שלא לנשים הסובלות מסוכרת הריונית. בנוסף לאכילה מסודרת המתפרסת על פני היום לצד כמות מדודה של פחמימות, מומלץ מאוד לשלב כמה שיותר ירקות בתפריט שלנו בכמה שיותר צבעים (לא ירקות פחמימתיים), אלו עשירים בסיבים תזונתיים, מסייעים באיזון רמות הסוכרים בדם ומעניקים לגוף את כל הויטמינים, המינרלים ונוגדי החמצון שאנו צריכים. יש להגביל את צריכת הפירות בזמן סוכרת הריון למקסימום 3 מנות פרי עם העדפה לפירות שאינם מעלים את רמות הסוכר בדם בצורה דרסטית כמו תפוח, אגס, אפרסק…
בזמן הלידה וגם אחריה חשוב מאוד להיות במעקב אצל רופא או דיאטנית מוסמכת שתתאים לנו את התפריט הדיאטתי על פי הצרכים שלנו: סדר היום, קצב העלייה במשקל, העדפות תזונתיות וכדומה. בנוסף, לאחר ההריון, יש להיות במעקב, לבצע בדיקת העמסת סוכר בכדי לוודא שהסוכרת אכן נעלמה ולא נמשכת גם לאחר ההריון.