הזיכרון שלנו נוצר במצב שבו תאי העצב במוח מתקשרים זה עם זה ויוצרים סוג של דחף עצבי רציף. הזיכרון הוא למעשה היכולת שלנו לשלוף מידע, אותו מידע שנאגר במוח לאחר תהליך של למידה. אנו קולטים את המידע באמצעות החושים שלנו - ראייה, שמיעה, מישוש או טעם, מאכסנים את אותו מידע במוח ואז אותו תהליך מאפשר לנו לשלוף את המידע בשעת הצורך. את הזיכרון נהוג לחלק לשני סוגים: מידע אותו אנו זוכרים למשך זמן קצר ומידע אותו אנו זוכרים לתקופות ארוכות של שנים. למעשה, ככל שהמידע אותו המוח מעבד מורכב ורב יותר, כך יותר תאי עצב רבים יותר משתתפים בתהליך עיבוד המידע. רוב המידע שאנו קולטים ברגע אחד ספיציפי אינו נשמר בזיכרון שכן מתבצע תהליך של סינון מידע ולכן אנו זוכרים דברים בעלי חשיבות - חשיבות זמנית או חשיבות קבועה.

 

קיימים 3 שלבים עיקריים המשפיעים על הזיכרון שלנו:

1.       השלב שבו אנו קולטים את המידע

2.       השלב שבו אנו מעבדים את המידע ומאחסנים אותו במוח

3.       השלב שבו אנו מאחזרים את המידע כלומר שולפים אותו מהזיכרון ועושים בו שימוש.

 

אנשים עם זיכרון טוב מסוגלים לשלוף מידע בקלות. מתי נתאמץ לזכור את המידע שקלטנו? כאשר המידע הזה מהווה עבורנו משמעות, כאשר הקדשנו יתר תשומת לב למידע הספיציפי הזה וכאשר אותו מידע חשוב לנו ומעניין אותנו. 

 

מסתבר שזיכרון הוא לא רק משהו חשוב שמאפשר לנו להתקיים בעולם הזה אלא ככל שנעבוד על חיזוקו כך הוא ישתפר ואין גבול למספר התרגילים והדרכים שיסייעו לנו לשפר את הזיכרון שלנו. הנה כמה מהם. 

 

תרגיל מספר 1 - זוכרים מספרים

הכינו לכם כמה דפים לבנים ועט. כתבו על הדף את 11 המספרים שיופיעו מיד.

המטרה: לבדוק באילו שיטות השתמשת בכדי לזכור את המספרים.

28,83,92,64,543,153,190,32,95,242,54

אתם בוחרים איך לזכור אותם. יש לכם דקה לשנן את המספרים הללו בכל דרך שבא לכם: לקרוא אותם, לזכור איך כותבים אותם בעברית, לקשר אותם לאסוציאציות אבל זכרו - יש לכם אך ורק דקה. לאחר שעברה דקה, עליכם לכתוב כמה שיותר מספרים שאתם זוכרים. עכשיו, בדקו כמה מספרים זכרתם.

 

 

כדאי לדעת שיש כמה דרכים לזכור מספרים. השיטה הראשונה היא על ידי חלוקת המספרים לקבוצות/קטגוריות מה שנקרא - Chunking. שיטה נוספת היא באמצעות אסוציאציות, הקשרים. גם עיקרון הבולטות משמש אותנו לזכירת פריטים ומספרים, שכן פריטים הבולטים לנו, נזכור טוב יותר.

 

תרגיל מספר 2 - משפרים זיכרון צילומי

שיטה זו ידועה בכל העולם והיא מכונה שיטת החושך. כל מה שאתם צריכים זה ספר או חומר קריאה, דף לבן בגודל של A4 וחדר בו ניתן להדליק ולכבות את האור עד לכדי חושך מלא. את הדף הלבן מניחים על אחד העמודים וקוראים אך ורק פסקה אחת כאשר שאר הפסקאות מוסתרות. התרכזו אך ורק בפסקה זו ונסו לזכור אותה. לאחר 30 שניות כבו את האור ונסו להסתגל לחושך. בשלב הבא הדליקו את האור ותוך 2 שניות כבו אותו מה שאמור לגרום לכם לראות את הפסקה ואת התוכן שלה ממש מול העיניים.

 

יש עוד המון שיטות לשיפור הזיכרון, אך שתי השיטות הללו הן דרך מצוינת להתחיל. תרגלו, שפרו, חדדו ועבדו על הזיכרון שלכם, זה יאפשר לכם לאמן את המוח, לזכור דברים בצורה טובה יותר מה שלרוב משפר את איכות החיים שלנו ואפילו מפחית את הסיכוי למחלות קוגנטיביות.