מזונות על הם שם כולל לקבוצת מזונות שנכנסו לתפריט של רבים מאיתנו בשנים האחרונות ואשר מיוחסת להם היכולת לשפר את איכות החיים שלנו ובפרט את בריאותנו. בין המזונות הבולטים בקבוצת ה"סופר פוד": גוג'יברי, קייל, אצות שונות ובפרט הספירולינה והכלורלה, עשב חיטה, מאקה, מורינגה, פטריה בשם צ'אגה ופולי קקאו.
על מנת להוסיף לתזונה שלכם את מזונות העל המתאימים לכם ביותר שיספקו לכם בדיוק את שאתם צריכים ולא יזיקו (שהרי גם מזונות על עלולים להזיק במקרים מסוימים וכך למשל גוג'יברי לא מומלץ למי שנוטל תרופות להורדת לחץ דם) כדאי להתייעץ עם רופא או אנשי מקצוע בתחום התזונה.
מזונות העל בקבוצת סופר פוד תוספי התזונה הבולטים:
גוג'י ברי
פרי בעל צבע אדמדם-כתמתם שגדל בסין ומגיע בצורת גרגרים.
הגוג'י ברי מכיל נוגדי חמצון רבי עוצמה וכמות גדולה של ויטמין A, ובין השאר מקטין את הסיכון ללקות בסוגים שונים של סרטן ובמחלות לב, מאט תהליכי הזדקנות (יש אף המכנים אותו מעיין נעורים) ומונע נזקים מבניים ב-DNA.
ספירולינה
אצה שמהווה מקור טוב לחלבון איכותי ומכילה אבץ, סידן, מגנזיום ועוד מינרלים חיוניים. כמו כן יש בה חומצה גמא לינולאית אשר משפרת את מראה השיער והעור וכן מסייעת במצבים דלקתיים, ו-ויטמינים מקבוצת B.
יתרון נוסף של הספירולינה ומה שהופך אותה לחלק מהקבוצה של מזונות על הוא נוגדי החמצון הרבים שיש בה, וכמו כן היא משפרת תהליכי עיכול ותורמת לניקוי הדם (ובכך לחיזוק המערכת החיסונית).
כלורלה
כלורלה היא הצמח בעל יכולת הפוטוסינתזה הטובה ביותר (לפחות עפ"י הידוע לנו) ובהתאם יש בה כמות כלורופיל גבוהה מאוד. הכלורופיל דומה מאוד להמוגלובין שנמצא בגוף האדם ועל כן נספג היטב בדם ומביא לידי ביטוי בצורה יעילה את יתרונותיו.
בין השאר מיוחסות לאצת הכלורלה תרומה לסילוק רעלים מהגוף, לאיזון רמות סוכר וכולסטרול, להפחתת הסיכון ללקות בסוגים שונים של סרטן ולירידה במשקל. כמו כן יש בה מרכיב אנטי אייג'ינג.
עשב חיטה
גם עשב חיטה נכלל בקבוצה של מזונות על בעיקר בזכות רמת הכלורופיל הגבוהה בו.
השפעותיו החיוביות העיקריות: מניעת אנמיה, נטרול רדיקלים חופשיים, שיפור זרימת הדם, חיטוי פצעים, הגברת החדות והערנות, הגדלת התועלת מפעילות ספורטיבית והיגיינת פה משופרת.
קייל
הקייל הוא חלק ממשפחת המצליבים שמונה גם ירקות בריאים מאוד אחרים דוגמת הכרוב, הכרובית והברוקולי.
בין השאר מכיל הקייל כמויות גדולות יחסית של ויטמין K, ויטמין C, ויטמין A, ויטמין B6, מנגן, טריפטופן (חומצת אמינו חיונית) ואשלגן, וכן מגנזיום, ברזל, חומצה פולית ו-ויטמינים שונים מקבוצת B.
בין ההשפעות החיוביות המיוחסות לו: אנטי דלקתיות, נטרול רדיקלים חופשיים, הפחתת הסיכון ללקות בסוגים שונים של סרטן והורדת רמת הכולסטרול המזיק.
מאקה
גם שורש המאקה שייך למשפחת המצליבים. הוא מגיע מפרו ועשיר בוויטמין C, ויטמין D, ויטמין E, אשלגן, סלניום, ברזל, סידן, אלקלואיד בשם מקאינה, חלבונים, סיבים תזונתיים, חומצות אמינו חיוניות ועוד.
המאקה מפורסם בעיקר בזכות תרומתו לשיפור כוח הגברא והגברת הפוריות אצל נשים, ובנוסף הוא מאזן הורמונלית, מסייע להתמודדות עם מצבי לחץ, מחזק את המערכת החיסונית ומתאים גם למי שסובל מחולשה או אנמיה.
מורינגה
עוד אחד מאותם מזונות על שהפכו פופולריים הוא המורינגה - עץ שכל חלקיו (עלים, פירות, תרמילים ושורש) עשירים בחומרים מזינים וניתן להשתמש בהם. בין השאר מכיל המורינגה אומגה 3, חומצות אמינו חיוניות, שפע ויטמינים ומינרלים ומגוון רחב של נוגדי חמצון.
צ'אגה
הצ'אגה הינה פטריה אשר גדלה ביערות ברוסיה ומיוחסות לה איכויות אנטי-דלקתיות, אנטי-אוקסידנטיות ובעיקר אנטי-סרטניות.
בין השאר יש בה פוליסכרידים שמפחיתים לחץ דם גבוה ונלחמים בתאים סרטניים, וטריטרפנואידים שמשפרים את תפקוד הכבד ומפחיתים אלרגיות.
פולי קקאו
אם השוקולד תורם לבריאותנו הרי שפולי הקקאו עושים זאת באפקטיביות גבוהה הרבה יותר.
בין השאר מכילים הפולים טיאברומין שמעניק לנו אנרגיה לא פחות מקפאין ונחשב בריא יותר, כמות גבוהה של ויטמין C, שפע מגנזיום (מינרל חיוני לבריאות הלב ותפקוד מיטבי של המוח), ברזל, כרומיום ואשלגן, ובנוסף הוא עשיר בנוגדי חמצון ויוצר תחושת שובע ומצב רוח מרומם באופן כללי.