ההבדל בין סוגי אבקת החלבון השונים בא לידי ביטוי בעיקר בשל סוגי החלבונים השונים והתרכובת אותן האבקות מכילות. בכדי שתהליך בחירת אבקת החלבון יתבצע בצורה הטובה ביותר, כזו התואמת את הצרכים הפיזיולוגיים והאישיים שלנו, עלינו להכיר את סוגי החלבונים השונים - כלומר את סוגי האבקות …קיימים 4 סוגים עיקריים של אבקות חלבון…אבל לפני כן,
מה זה בכלל חלבון?
חלבון הוא למעשה אחד משלושת אבות המזון להם גופנו זקוק על בסיס יומי קבוע. החלבון מורכבות מחומצות אמינו. את חומצות האמינו הללו ניתן לחלק גם כן לקבוצות.
- חומצות אמינו חיוניות - 8 במספר - הגוף לא יכול ליצרן בעצמו לכן זקוק להן ממקורות חיצוניים כמו מזונות מסוימים או תוספי תזונה.
- חומצות אמינו חצי חיוניות - 2 במספר- קיימים סיכוי של מחסור גופני בשל פעילות גופנית, ניתוח, מחלה וכדומה…
- חומצות אמינו שאינן חיוניות - 10 במספר - הגוף יודע ליצרן בעצמו ולכן אין צורך לצרוך אותן.
וכעת לסוגי אבקת החלבון…
אבקות חלבון מי גבינה אלו הן אבקות חלבון המיוצרות מ- 100% חלבון מי גבינה. חלבון מי גבינה נחשב לחלבון בעל הערך הביולוגי הגבוה ביותר בטבע - 104%. מה זה אומר ערך ביולוגי גבוה? זה אומר שהגוף שלנו יודע לנצל את מקור החלבון הזה בצורה הטובה ביותר והוא גם נספג מצוין בגוף. את חלבון מי הגבינה מייצרים ממש כמו שמייצרים גבינות.
קיימים כמה סוגים של חלבון מי גבינה
- חלבון מי גבינה איזולט - מעל 90% חלבון מי גבינה באבקת החלבון - חלבון דל בלקטוז. חלבון מהסוג הזה לרוב לא מכיל פחמימות או שומנים.
- חלבון מי גבינה מרוכז - מתחת ל-90% חלבון מי גבינה, אך עדיין חלבון בעל ערך ביולוגי גבוה.
יתרונות וחסרונות אבקות חלבון מי גבינה
כאמור, חלבון מי הגבינה נספג בגוף מהר וביעילות, יש בו את כל חומצות האמינו החיוניות והוא נחשב לחלבון המסייע בחיזוק הפעילות החיסונית.החיסרון של אבקות מהסוג הזה הוא בכך שהגוף נהנה רק ממנגנון ספיגה אחד. כלומר החלבון נספג כל כך מהר ולכן ברגע שהזרימה של חומצות האמינו הסתיימה, זהו, התהליך מסתיים.
תשלובת חלבון
הסוג השני של אבקות החלבון הוא למעשה אבקות המשלבות כמה חלבונים ביחד. רוב הפורמולות מכילות כמובן את חלבון מי הגבינה אותו הזכרנו לעיל, אך יש בהן עוד חלבונים כמו למשל חלבון אלבומין שהוא חלבון הביצה, חלבון קזאין שהוא עוד תוצר של מי הגבינה ועוד.
חלבון הביצה למשל מכיל גם הוא ריכוז גבוה של חלבון - 100% ערך ביולוגי וגם הוא בדומה לחלבון מי הגבינה מסיס במים ולכן הוא נספג בגוף ביעילות. חלבון הביצה מכיל פקטורי גדילה, ויטמינים ומינרלים, מסייע בתהליך תחזוקת השרירים ומומלץ מאוד עבור ספורטאים ומפתחי גוף.
היתרון של אבקות שהן תשלובת חלבונים מפצה על החיסרון של האבקות המכילות רק מי גבינה שכן הן מספקות זרימה של חומצות אמינו בכמה מנגנוני ספיגה. כך הגוף יכול להמשיך בתהליך ההתאוששות שלו לאורך זמן.
אבקות חלבון טבעוניות
אבקות חלבון טבעוניות מכילות חלבונים שמקורם מן הצומח בלבד. הן מתאימות לצמחונים, לטבעונים ולאנשים הרגישים לסוכר החלב - לקטוז. אמנם הערך הביולוגי של החלבון לא גבוה כמו חלבון מי הגבינה וחלבון אלבומין אבל יש אבקות חלבון טבעוניות המכילות 75% חלבון למשל.
לרוב הן ישלבו חלבון ממקור של סויה אך ההמלצה הינה לבחור באבקת חלבון טבעונית שיש בה עוד חלבונים מהצומח כמו למשל קטניות ומזונות סופר פוד המספקות כמות נאה של חלבון לגוף.
לאבקות החלבון הנמכרות ביותר לחצו כאן>>