דיאטת השמנה מיועדת לסובלים מתת משקל וגם לספורטאים שמעוניינים לצבור מסת שריר מקסימלית. אז איך עושים את זה נכון?

מהי דיאטת השמנה ומה התפריט שצריך להצמד אליו?

דיאטת השמנה היא דיאטה שמהווה, מן הסתם, חלום עבור אחוז נכבד מכלל האנושות בעידן המודרני. במהלך הדיאטה עורך הדיאטה נצמד לתפריט ספציפי במטרה להעלות את מסת הגוף, כאשר המוטו המרכזי המלווה את הדיאטה הוא יצירת פער משמעותי בין מספר הקלוריות שצורך עורך הדיאטה, לבין מספר הקלוריות שגופו מנצל.

מי זקוק לדיאטת השמנה?

דיאטת השמנה מיועדת לסובלים מבעיות תת משקל על רקע בעיות של טיפולים תרופתיים שונים, דיכאון או מתח קיצוני. כמו כן, תת משקל עשוי להיות תוצאה של בעיות בבלוטת התריס, אשר עשויות להוביל לעודף משקל, במקרים מסוימים, ולתת משקל, במקרים אחרים.

תת משקל בקרב אנשים בריאים, שאינם סובלים מבעיות רפואיות כאלה ואחרות, הוא תוצאה של צריכה קלורית מועטת, או של קצב חילוף חומרים מוגבר. כמו כן, לגורם התורשה השפעה בנידון, כאשר במקרים מסוימים, מטען גנטי אשר מעודד צבירה מופחתת של תאי שומן בגוף מהווה את הגורם לתת המשקל.

דיאטת השמנה היא דיאטה מדוברת גם בקרב ספורטאים בתחומים תחרותיים, אשר מעוניינים לצבור מסת שריר מקסימלית, ולשם כך, מעוניינים לעלות במשקלם.

דיאטת השמנה רגילה איננה מיועדת לסובלים מהפרעת אכילה כפייתית כמו אנורקסיה, בה תת המשקל היא מצב רצוי מבחינתו של האדם המצוי בתת משקל. במקרים מעין אלה, לא ניתן להסתפק בדיאטת השמנה סטנדרטית במטרה לייצר עלייה במשקל, ויש צורך בתמיכה נפשית מקיפה ובבניית תכנית דיאטה אישית המותאמת לצרכיו הספציפיים של הלקוח ולמצבו הנפשי המונע ממנו עלייה במשקל.

מדוע יש צורך בדיאטת השמנה?

גם אם רזון קיצוני מצטייר בעיני רבים כמצב אידיאלי, הרי שאיננו מצב רצוי, ועשוי בהחלט לייצר בעיות בריאותיות שונות. בין היתר, מצב של תת משקל עשוי לשמש כזרז לבעיות פוריות בקרב נשים.

 כיצד מבצעים דיאטת השמנה?

דיאטת השמנה מבוססת על אימוץ הרגלי אכילה ספציפיים, כמו הקפדה על ארוחות קבועות המפוזרות לאורך היום, הגברת הצריכה הקלורית וצריכת השומנים, ובמקרים מסוימים, עורך הדיאטה אף יידרש לצריכת תוספי תזונה מסוימים, שהינם בעלי ערך קלורי ותזונתי גבוה במיוחד. עד כמה שהמושג "דיאטת השמנה" נשמע אירוני, חשוב לדעת כי ביצוע דיאטה שכזו איננו קל יותר מביצוע דיאטת הרזיה, ובמרבית המקרים, אף קשה יותר.

מה צריך לאכול בדיאטה

איך עושים את זה?

  1. תפריט: בשל העובדה שהסובלים מתת משקל נוטים, לעיתים קרובות, לחוש שובע לאורך שעות ארוכות ואינם נזקקים למזון לעיתים קרובות, חשוב להקפיד על צריכת שלוש ארוחות ביום לפחות, ועל שני חטיפים לכל הפחות, ללא דילוג על ארוחות ועל ארוחות ביניים. ההמלצה להתמקדות בארוחות קטנות נובעת מכך שעבור רזים באופן קיצוני, ארוחה עשירה ומרובת מנות מהווה גורם מרתיע.

    ארוחה קטנה, לעומת זאת, היא מסוג האתגרים שיוכלו לעמוד בפניהם. תפריט צפוף המבוסס על ארוחות קטנות, מאפשר לצרוך קלוריות רבות בקלות יתירה. החטיפים עשויים להיות קערת דגני בוקר, חטיפי אנרגיה וחטיפים דומים, וחשוב ביותר שלא לדלג עליהם. מעבר לכך, מומלץ מאוד לאכול בכל פעם שמורגשת תחושת רעב.

  2. הגדלת הצריכה הקלורית: מומלץ להתמקד בצריכת מאכלים עתירי קלוריות, אך יש לבחור במזון עשיר ברכיבים תזונתיים רצויים, ולהימנע מהתבססות על מזונות המכילים קלוריות מזיקות, כמו ממתקים, גלידות, מטוגנים ואחרים אשר יתרמו לעלייה במשקל, אך מנגד, לא יתרמו לגוף מבחינה תזונתית ועתידים להסב לו נזק.

    כמו כן, בהנחה שהגדלת כמות המזון תקשה באופן משמעותי על הרזים המתקשים להגדיל את כמות המזון, יש למלא את התפריט במזונות דחוסים יחסית, אשר מכילים ריכוז גבוה של שומן ופחמימות, ואשר יאפשרו לעורכי דיאטת השמנה לעלות במשקל באופן אפקטיבי, מבלי להגביר באופן משמעותי את כמויות המזון המרכיבות את התפריט האישי.

    כמו כן, ניתן להיעזר בתוספי תזונה מגוונים לצורך עלייה במשקל, כמו גיינרים למיניהם, אשר מעודדים עלייה משמעותית במשקל, שאיננה מוסיפה לגוף חומרים בלתי רצויים ופועלים באופן ממוקד ואפקטיבי. חלק מהגיינרים הינם נטולי טעם וניתן לערבב אותם במגוון נוזלים כמו מרק, יוגורט או מילקשייק, לנוחיות המשתמש.

    כמו כן, ניתן להיעזר בתוספת כפית חמאה, מרגרינה או שמן, אשר יעשירו את הפן הקלורי של מגוון מאכלים, כמו פסטה, מרק, פירה, ירקות מבושלים, ועוד. גם מיונז משמש כאמצעי יעיל ביותר לתוספת קלוריות משמעותית. כל כף מיונז מכילה מאה קלוריות, כך שניתן להעשיר כמעט כל סלט, ממרח או כריך בתוספת קלוריות נכבדת של 100 קלוריות.

    אופציה אחרת היא הוספת שמנת לסלטי פירות למיניהם, למרקים חלביים ולמגוון קינוחים, כאשר מספר הקלוריות במנה יעלה באופן משמעותי כתוצאה מתוספת השמנת.
    ומה עוד? פירות יבשים, אשר עשירים בקלוריות, מהווים תוספת איכותית עשירה בקלוריות. גם תוספת דבש או סוכר למנות כאלה ואחרות מגבירה באופן אפקטיבי את הצריכה הקלורית. מיצי פירות הם דרך נוספת להעשרת התפריט, והם קלים יותר לצריכה בהשוואה לפירות בגודל טבעי שעשויים להכביד מאוד על מי שאיננו אוהב לאכול ומשקלו מעיד על כך.

    ממרחים כמו חמאת בוטנים טבעית, טחינה, שקדייה, אבוקדו, דבש וסילאן תמרים, יאפשרו הגברת הצריכה הקלורית בדרך קלה וטעימה. גם רטבים בתוספת שמן זית / פסטו / מיונז יקפיצו את הצריכה הקלורית ללא צורך בהגברת כמויות המזון.

  3. בניית מסת השריר: במטרה למנוע מצב בו צבירת המשקל תהיה מבוססת על שומן, חשוב מאוד לבנות את מסת השריר, כך שעורך הדיאטה יעלה במשקל, ועם זאת, ישמור על גזרה חטובה. על כן, מומלץ להקפיד על ביצוע קבוע של אימוני כוח, או במילים אחרות - פעילות אנאירובית, ולהעדיף להימנע מביצוע פעילות אירובית אשר תורמת פחות לבניית מסת השריר ושורפת כמות גדולה יותר של שומנים.

תפריטים לדוגמה

לנוחיותכם, שני פריטים אשר יספקו לכם תצרוכת קלורית מוגברת ללא מאמץ בהכנת האוכל וללא מאמץ בצריכת כמויות גדולות של מזון. בהצלחה!

1. תפריט ראשון

ארוחת בוקר - כוס חלב 3 אחוז שומן + 2 כוסות דגני בוקר

ארוחת ביניים: מעדן 3 אחוזי שומן + פרי

ארוחת צהריים: כוס וחצי אורז לבן, 2 כפות טחינה, 300 גרמים חזה עוף וסלט ירוק המורכב משלושה - ארבעה סוגי ירקות.

ארוחת ביניים: תפוח עץ או שניים + גביע יוגורט 150 גרם

ארוחת ערב: פרוסת לחם מלא, סלט המורכב משלושה - ארבעה סוגי ירקות, קופסת טונה וכף טחינה, או לחילופין - כף שמן זית בסלט.

ארוחת ביניים: מעדן

2. תפריט שני

ארוחת בוקר: יוגורט 3 אחוזי שומן, 250 גרם + 2 כפות גרנולה

ארוחת ביניים: פרי + מעדן 3 אחוזי שומן

ארוחת צהריים: 250 גרמים סטייק עוף, כוס וחצי אורז מלא, סלט המורכב משלושה - ארבעה ירקות, ו -2 כפות של חומוס או טחינה.

ארוחת ביניים: שני תפוחי עץ + גביע יוגורט 150 גרם

ארוחת ערב: שתי ביצים, סלט המורכב משלושה - ארבעה ירקות, פרוסת לחם מלא, כף שמן זית או כף טחינה, ו - 125 גרמים של טונה במים, או לחילופין -  טונה בשמן. אם תעדיפו טונה בשמן, ניתן לוותר על כף שמן הזית שבתפריט.